Čisto sem že obupana, ker babica svoji vnukinji kuha samo nezdravo hrano.
Skoraj sigurno babica kdaj kaj spoha, pa stensta krompir in speče pecivo….uuuu to ni nič zdravega, pa še dost jih enako razmišlja. Pa na,maslu itak, da, če ne celo na masti kuha in peče.
Solato tudi ziher preveč zabeli z oljem.
Vse, ki smo dosti sodobne in mlade vemo, da je ogromno uvožene eko, bio in ni da ni zabele, take, ki ne obleži v želodcu.
Pa meso tudi ni zdravo. Pa to poznamo, to vse te babice, ki kuhajo vse po istem patentu futrajo, kaj futrajo, one nas pitajo kot gosi, s svojo hrano. POtem je pa takole.
Vaflji, pa en miljon raznih tujih predelanih ultra sodobnih dodatkov, do oreščkov, ki pridejo izpod rok kdo ve koga so pa ja bolj zdravi, kot mastna nazadnjaška hrana!
Sploh, se pa mora ne predebel otrok že zgodaj navadit, da je za lepoto treba skrbet.
Ne sicer kaj ji kuha babica, ampak tvoje vecerje so tudi dalec od zdravega. Vplivaj torej na to kar lahko in se potrudi, da punca vsaj zvecer zdravo je. Torej, za vecerjo so primerne beljakovine, zelenjava in strocnice. Hrane mora biti za odrascajocega otroka dovolj. Orescki? Jogurt? Smuti? To je se zame premalo, pa ne rastem ze vec kot 20 let.
Pripravi ji ribe, meso ali jajca, solato v vseh moznih oblikah, minestre…. Toliko da bo kaloricno dovolj in da bo zdravo. Sadje se je zjutraj, ne pa zvecer, da s sladkorji moti spanec.
Toliko imas za povedati cez tasco, v resnici pa tudi sama potrebujes vec znanja o zdravi prehrani.
Tole je provokacija? In vaši odgovori tudi?
Glede na to, kako odraščajočo skoraj najstniško hči stradaš zvečer, me res zanima, kaj je zate nezdrava babičina hrana?
Po mojem čisto normalno kosilo. Daj napiši njun meni!
Otrok raste in mora jesti. In to ne tako kot ti! Samo zelenjavo in oreščke. Pa še ves čas ji najedaš z gibanjem in težo. Punca je verjetno že čisto zakompleksana. Uničuješ jo.
Nič ni narobe, da je zelenjavo in se giba, a to naj doživlja kot nekaj naravnega, ne prisiljenega.
Glede na odgovore me sploh ne čudi, da je toliko debelega folka pri nas.
Avtorica je napisala, da babica kuha kar si hčerka zaželi in kaj mislite kaj si zaželi? Jaz si predstavljam, da palačinke, pomfri s ketchupom in majonezo, ocvrti nageci, ocvrte ribje palčke po tem pa še bonboni, čokolade, čipsi, sladki sokovi. A mislite, da otrok, ki ima na voljo, da je to kar mu je dobro reče, da bi jedel solato? Seveda, ja.
Čisto prav je, da avtorico skrbi za zdravje svojega otroka. Avtorica tudi jaz predlagam, kot jih je že nekaj zgoraj, da začneš kuhati sama in da veliko prebereš o uravnoteženi prehrani, o pravilnem kombiniranju in začneš to uvajat po korakih.
Brez zamere, ampak tebi se pa pozna, da si iz zdravstva. Žal to ne pomeni, da si iz stroke, ker stroka tu je prehrana, nutricistika, ne pa zdravstvo.
Zdravstvo je s prehrano kot stroko zaključilo pred 20 leti in še vedno ponavlja mantre, ki so veljale takrat, danes pa žal ne več. Še vedno delijo diete pokojnega Dražigosta Pokorna, od takrat se žal pri nas glede prehrane v zdravstvu ni prav nič spremenilo.
In tvoj zapis o maščobah to samo potrjuje. Medtem, ko vsi prehranski strokovnjaki svarijo pred rafiniranimi olji, ti, ki si iz zdravstva, zagovarjaš njihovo uporabo.
Nutricistika je že zdavnaj rehabilitirala nasičene maščobe, pri tebi so še vedno na črni listi.
Sir, smetana, svinjska mast – vse to je dosti bolj naravno in ne nazadnje tudi bolj zdravo kot rafinirano sončnično, rastlinsko ali pa sojino olje.
Tudi teza, da hrana, ki vsebuje holesterol, povzroča holesterol (oz. se po tvoje lepi na žile), je ovržena.
Ampak, važno, da si iz stroke.
Moja je tudi 10letna pa svoj zivi dan ni poiskusila nagecov in ribjih palck tako da te hrane sploh ne pozna. To je neka moderna kvazi oz junk hrana,ki je babice menda ja ne ”kuhajo” ?
[/quote]
Zakaj ne bi babice poznale takega šodra? Pa hrenovke, pa kaka zamrznjena pica itd.
Dejstvo je, da slovenski otroci postajajo predebeli in da so navade iz otroštva zelo pomembne. Moji otroci imajo radi zelenjavo, v bistvu jo imajo raje kot sadje. In so vedno in povsod izjema, še v srednji šoli jih svežo zelenjavo je komaj približno polovica, pa so to v 3., 4. letniku že polnoletni ljudje.
Pri nas doma ni bilo pomanjkanja, ampak prigrizkov pa nikoli nismo dobivali vsak dan in kolikor vem, tudi drugje ne. Če si bil lačen med obroki, si izvolil vzeti kos kruha ali jabolko. Sladkarij pa še sploh ni bilo veliko, edino pecivo je bilo pa res praktično vsak vikend pa menda enkrat na teden puding (fuj).
Nekatere šole imajo čisto solidna kosila, na voljo več menijev. Pri nas je bil sicer samo en, vendar smo preko sveta staršev dosegli, da so začeli kuhati malo boljše. Pred leti je bilo pa tudi veliko cvrtja in popolnoma neprimeren izbor za OŠ. Ne vem, kake strahote sicer poha tale babi, ampak če je avtorico res tako strah za hčer, naj jo naroči na kosilo v šoli. Tako zelo drago pa spet ni (pa menda ja tudi babi da kaj za hčerino hrano ali jo izkorišča?). Je pa res, da se bo potem treba z večerjo malo bolj potruditi.
ko kuham sama doma kuham večinoma samo zdravo hrano, predvsem je tu veliko zelenjave), a to je večinoma samo ob vikendih, ko sem prosta.
Ubogi otrok in tašča.
[/quote]
Ja, res, točno tako. Avtorica praktično strada svojega lastnega otroka!!! Ubogi otrok, ki se še zdaj v otroštvu ne more najesti kakšne dobre hrane. Saj bo punca itak stradala samo sebe, ko bo pubertetnica.
Brez zamere, ampak tebi se pa pozna, da si iz zdravstva. Žal to ne pomeni, da si iz stroke, ker stroka tu je prehrana, nutricistika, ne pa zdravstvo.
Zdravstvo je s prehrano kot stroko zaključilo pred 20 leti in še vedno ponavlja mantre, ki so veljale takrat, danes pa žal ne več. Še vedno delijo diete pokojnega Dražigosta Pokorna, od takrat se žal pri nas glede prehrane v zdravstvu ni prav nič spremenilo.
In tvoj zapis o maščobah to samo potrjuje. Medtem, ko vsi prehranski strokovnjaki svarijo pred rafiniranimi olji, ti, ki si iz zdravstva, zagovarjaš njihovo uporabo.
Nutricistika je že zdavnaj rehabilitirala nasičene maščobe, pri tebi so še vedno na črni listi.
Sir, smetana, svinjska mast – vse to je dosti bolj naravno in ne nazadnje tudi bolj zdravo kot rafinirano sončnično, rastlinsko ali pa sojino olje.
Tudi teza, da hrana, ki vsebuje holesterol, povzroča holesterol (oz. se po tvoje lepi na žile), je ovržena.
Ampak, važno, da si iz stroke.
[/quote]
Človek sicer ne ve več, komu bi verjel, ker je vsako drugo leto ena nova zapoved in kup novih prepovedi. Ampak maščobe trenutno veljajo za milino v primerjavi s cukrom. Cuker pa itak tiščijo povsod, da se mu težko izogneš.
Pašteta, karenca? Od kdaj je pa pašteta (razen ročno pripravljen pate) sploh združljiva s pridevnikom dobra?
1. Zrihtaj drugo varastvo za hči – imaš problem, ker boš morala to obrazložit možu in tašči in bo surla in boš raje stisnila rep med noge in pustila hči pri babici – ergo ti si kriva za situacijo in ne babica in hči.
2. Začni doma kuhat – aja se ti ne da – ergo ti si kriva za situacijo in ne babica in hči.
3. Otroka vpiši v šoli na čim manj obrokov, ampak potem moraš doma zagotovoit dovolj polnovrednih in hranilnih obrokov ter se izobrazit v tej smeri – aja se ti ne da – ergo itn
Zadeva je takšna, da je situacija kakršna je samo in izključno zaradi lenobe in ležernosti tebe in tvojega moža. Najlažje je otroka porinit v šolo in potem k babici in se potem usajat kaj bi morali in kako v šoli in pri babici.
pri nas je bilo vsak dan med tednom. Nismo ziveli v pomanjkanju in takrat je bilo to smatrano kot nekaj ”finega” privosciti otroku. Oba starsa sta izhajala iz casov ko so bili otroci se kako lacni (in so zaradi lakote tudi umirali). V Angliji so otrokom ze 30 let nazaj v lunch boxe dajali starsi vsak dan: sendvic (toast kruh), snack bar (mini cokoladna tablica), en sadez, en sok in malo (teh mini doz mi nimamo) vrecko cipsa. Se kar vsi zivi in enako zdravi kot mi. Ne recem, da je to kaj blizu zdravi prehrani ampak ce lahko vzporedno otrokom doma vsak dan pripravljam sveze zdrave obroke z obilo vode in nesladkanih cajev, doziram eko sadje in vsak dan sveze domace juhice..mislim,da jim ne bi smelo biti hudega. Eni menda celo na nutelah prezivijo in se razvijejo v enako zdrave osebke. Samo mirno.
[/quote]
UK ima enega najvišjih odstotkov debelosti v Evropi, tako da ne govorit nekaj na pamet. Prav tako, če greš v katero izmed njihovih trgovin, vidiš, da ogromen delež v prostorih hladilnikov in skrinj bazira na pripravljenih obrokih, ki jih samo pogreješ. Se mi zdi, da smo mi še vedno svetlobna leta pred njimi glede prehrane in da pri nas to ni tako popularno. Morda tokrat sama predvidevam na pamet, vendar imamo mentaliteto, da so tovrstni obroki bolj izhod v sili kot del redne uravnotežene prehrane.
Avtorici žal ne vem, kaj svetovat; najraje še en konkreten pogovor s taščo, čeprav očitno ne pade na plodna tla. Vsekakor me zanima, kakšni so ti nezdravi obroki. Morda res najbolje, da avtorica sama malce prevzame vajeti in ji doma skuha npr. rižoto, ajdovo kašo ipd., ki zdrži par dni, pa nekaj solate zraven (ki se jo hitro opere) in je to to. Pa lahko tamala to poje po šoli doma ali odnese k tašči (čeprav je tukaj spet vprašanje, če ji ne bo tašča “poturila” kaj drugega, glede na to, da je izgleda malce samovoljna :)).
Se kar strinjam.
Hkrati pa me oblijejo prijetni obcutki, da mi ni treba z nikomer usklajevati svoje prehrane. Ker ko berem teme kot je tale, se zavem, da vecina ljudi dejansko ne razume niti pomena oz. smisla hrane, kaj sele da bi vedeli kaj je zdravo, lol.
Kje je tu zavedanje koliko cesa telo skozi dan sploh potrebuje; razumevanje pomena razlicnih mascob, beljakovin in ogljikovih hidratov ter koliko cesa je v katerih zivilih, GI, …; poznavanje pomena razlicnih vitaminov, mineralov, vlaknin, … kje se koliko cesa nahaja, kdaj kaj pojesti; razumevanje hidracije, kdaj, kaj, koliko in zakaj sploh pijemo; …
Sele ko clovek razume zgornje OSNOVE, ima PREDPOGOJE, da z upostevanjem OSNOV sestavi primeren, zdrav, jedilnik. Sprva gre za zamudno misijo nemogoce. S prakso pa mi je dovolj, da pogledam v kroznik in vem koliko vsega zivega je notri.
Zdravstveno osebje za casa studija po vecini o prehrani poslusa uro ali dve predavanj. Nic vec. Temu primerno je tudi njihovo znanje. Kratek cas sem bil v zvezi z direktorico bolniskega oddelka za eating disorders. Tujina. Kata-fuc.king-strofa kako zenska pojma nima. It to so potem “strokovnjaki”. Tisti, ki res kaj ve, temu primerno brez oblacil tudi zgleda. Izgled sicer ni vse, je pa odlicen zacetek. Sploh, ce je ze v srednjih letih. Ker eno je imeti 6-pack pri 20ih, drugo pa pri 40ih. It ta ki ga ima, ga nima slucajno.po drugi strani pa zdravniki bistveno vec vedo o odrascanju otrok, itd tako da jih je glede tega pametno upostevati.
V glavnem, to, da je polovica prebivalstva krepko predebelih, ni nobena slucajnost. Odraza tragicno realnost, da po vecini ravno zenske o prehrani nimajo tri ciste.
Avtorica teme, najbolje, se najbolje da sebe poslusas. In gledas, da se puncka cim vec prehranjuje doma. Mimogrede, tako na hitro imam obcutek, da poje komaj kaj beljakovin.
Vsi, ki se zgražate, da babica pa prav gotovo ne kuha slabo.
Imamo takšno babico, ampak otroci gredo k njej na kosilo po šoli 1x max 2x na teden.
So šli vsak dan pa je bil obup – vsak dan makaroni, svaljki, pecivo po kosilu, pudingi, sladoled, testenine na tisoč in en način, krompir, hrenovke, pohano mah brez veze, sok zmešan pol sirupa pol vode in to v neomejenih količinah – pa 5 letnik je pojedel več svaljkov kot jaz po 8h šihta brez obroka vmes.
Dodajmo še hrano v vrtcu/šoli, kjer je tudi kruh kruh žemljica pizza kruh makaroni svljki mlinci frutabele pudingi pa še vzg in učiteljice so jim dajale. Mah pol pa greš k P in te pegla, ker je tvoj otrok s težo nad krivulju in ti PEDIATER reče, da naj imajo vse obroke v šoli, doma pa VEČ NIČ. To pa se mi tudi ne zdi ok.
V glavnem mi smo se pač morali vzet v roke in sami poskrbet za obroke. To pač zgleda tako, da kuham zvečer za naslednji dan in si potem otroci pogrejejo ko pridejo domov, oz počakajo še kakšno urco in pojemo skupaj. In ja – včasih grem kuhat šele ob 00:00.
Verjamem pa, da je najbolj fino otroke porinit v šolo in k babici in jim potem dat samo en vafelj iz vrečke pa jih poslat spat.
Ne vem kako naj začnem, ampak, da nekateri nimate časa za kuhanje med tednom, tega pa res ne razumem. Jaz sem bila na začetku OŠ sama z otrokom, saj je bil mož na delu v tujini, sem hodila v službo vsak dan 30 km od doma, vozila otroka v šolo, prišla po njega, skuhala kosilo, pomagala pri domači nalogi, hišo imela pospravljeno, travo pokošeno, vrt urejen….. ne vem no pa sem zmogla, kljub temu, da sem bila od ostalih mama vsaj 10 let starejša. Stari starši so enako delali kot tvoji, sem se jezila okoli hrane, potem pa nehala, ker ni bilo smisla. Otroku ni nič manjkalo, danes je vitek, zdrav mlad 18 letnik. Tudi sama sem pristaš zdravega prehranjevanja.
Ja, še dobro, da se otrok naje pri babici, ko ne dobi nič pametnega za večerjo.
Jaz sem tudi zrasla ob babičinih kosilih, večinoma me je pocrkljala še s kakšnimi sladicami in sladkarijami. Ker smo živeli skupaj, je večinoma tudi večerje pripravljala babica, mlečni riž, gres, palačinke, šmorn, pohane šnite, ocvrte jabolčne rezine … Tebe bi verjetno kar pokapilo, če bi tvoja hči to jedla. Včasih je bilo pa to tako in evo, kljub taki hrani (ali pa prav zato) sem skoraj do 60. leta dogurala brez ene hujše bolezni in brez odvečnih kilogramov.
Tale obsedenost z “zdravo hrano” gre pa pri nekaterih res že čez vse meje.
Veš, hrana in hranjenje je nekaj normalnega in želje so tudi normalne in nič ni narobe, če ne gloda cele dneve stebla zelene.
Zdrava hrana je nedosegljiv cilj, je ideal, ki je v realnosti zelo redko dosežen in tako pač je, pa nima veze, ali poješ tisto hrenovko ali pa z antibiotiki nafilan kos belega nemastnega piščanca. Skoraj vseeno je.
Ni pa vseeno, če desetletniku vsajaš v glavo obremenjenost s hrano. Osvobodi se svojih strahov in vse propagande, ki ti prodaja te in one prehranske napotke, superživila… Spomni se, kaj vse smo mi kot otroci jedli in bili precej bolj normalnih postav kot so danes. Jedli smo VSE, tudi bel kruh samo količine so bile normalne.
O količinah se z babico pogovori. Babi je usekana in s hrano kupuje pozornost, ker drugače ne zna. Redkokdo ima babico, ki ve, da je to, da vnučka pelješ na sprehod ali pa mu poveš kako zgodbico iz svoje mladosti vnučku bolj všeč kot tristo palačink in pudingov.
Za večerjo smoothie in sadje odsvetujem, ker precej obremenijo prebavila. Naši otroci jedo jogurt ali sendvič ali – pazi to – nutello na kruh. Vsi normalnih postav in zelo telesno sposobnih.