Čisto sem že obupana, ker babica svoji vnukinji kuha samo nezdravo hrano.
Zelo dvomim, da tašča kuha same packarije tvojemu otroku. Ker tem starim gospem se ne ljubi kuhat dvojnega kosila.
Prej bi rekla, da tvoja hči dobi, kar je skuhala tudi zase in za tasta. Torej so to meso in krompir in solata, zate najbrž zgrešena kombinacija oh in mesa ali preveč maščob ali karkoli že.
Ampak od te hrane je tašča še vedno živa… in tvoj otrok ob tej hrani poganja. Ko bo odrasla, pa bo lahko jedla drugače in manj – nič ni sedaj zabetonirano. Poglej sebe – sem prepričana, da ješ popolnoma drugače, kot si jedla doma in si štela deset let!
Mi, ki nas je gor spravila generacija naših mam in tašč, nismo imeli generalno nobenih težav s telesno težo, debeli otroci so bili pred 25 leti izjeme.
Danes, ko otroke futra generacija, ki se ji zdijo makaroni za kosilo greh, smoothie (btw, bomba cukra) za večerjo pa zdrava prehrana, so otroci debeli (lih tapravi, malo bolj močni, ne vem, koliko politične korektnosti je treba vključit, da ne bo kdo užaljen).
A so res tašče in njihovi njoki krivi?
gledanje TV in branja šund literature je pripeljalo ljudi do poneumljanja. Pozabili so pri vseh stvareh malo zdrave kmečke pameti, pa četudi se ti zalušta na kruhu namazana zaseka z ocvirki in čebula, vse je zdravo če je v normalnih količinah in se pri tem človek giba, da to kar je vnesel tudi potroši.
Čakite čakite – vi pravite, da ste glih tak zrastli gor pa ste stari 40+.
Jaz sem letnik 80.
Jaz ne vem, al so mene stradali al kaj, ampak se ne spomnim, da bi pokonzumirala pol toliko hrane kot jo otroci danes, pa nimam travm, da bi me stradali.
Zajtrk – kos dan dva starega kruha (sveže žemljice kaj so to? Sveži beli kruh kaj je to? kruh smo pekli doma 1x na teden in ga natepavali dokler ni splesnel/zmanjkal oz ga vzeli iz skrinje – svežega nismo dostikrat dobili, ker nas je napihnilo po njem) z margarino posipanega s cukrom, namazanega z marmelado + šalco domačega bljak mleka po katerem nas je zvijalo in smo ga raje na skrivaj ulili v lijak
Malica – doma kak kos sadja narabutanega – v šoli skodelica mesno/zelenjavne črobe ALI kos kruha z namazom ALI hrenovka s kruhom (to je bila že amerika) ALI skodelica pudinga (AMERIKA)
Kosilo – v šoli so imeli kosilo samo tisti reveži, ki so res morali ostat do ne vem kdaj v šoli – večinoma se nas je pobrala domov ob 13:00
Malica doma: kos kruha pa sok iz sirupa
Kosilo doma: argo juha na tisoč in en način + glavna jed – včasih samo krompir in solata, samo makaroni pa solata, včasih samo šmorn ipd.
Večerja: ostanki kosila
sladkarije – enkrat mesečno ko smo šli po fasungo v AT
jogurti sadni – kaj je to?
Svaljki – samo domače ko je mati ravno bila dobre volje 1x mesečno
testenine – čim manj, ker jih je treba kupit
sok – kvečjemu sirup – gosti sok kaj je to
čips – kaj je to? samo pri sosedih
smoki – kaj je to? samo pri sosedih
polika, sir, majoneza, kečap – samo za večje praznike
ajd imeli smo doma narejene kekse in peciva – ponavadi ob nedeljah.
Deca na vasi smo se zbrali na kupu po zajtrku in hodili domov samo na kosilo in zvečer, ko je zvnila ura 20:00.
Tv? tista risanka pred dnevnikom, ki smo jo itak zamudili pa tista risanka v nedeljo.
Računalnik – sem ga dobila šele v srednji šoli.
Moped/skuter – pozabi – imaš bicikl
Avtobus do šole – pozabi – imaš bicikl pa 4km do šole – še v dežju se ne spomnim, da bi me vozli v šolo – isto tak nobenega izmed sošolcev
Sedaj pa deca samo jejo jejo jejo + tankajo na hektolitre alpskega mleka / kokakole / gostega soka – v šolo jih dostavijo točno pred vrata – če bi morali katerega na dovozu vrečt ven se raje čaka, da se sprosti mesto pred vrati, da se bo otrok samo prevalil iz avta direkt v razred.
domov se jih taksira z avtom.
Največji revezi morajo na bus in če imajo res smolo jih niče ne pride čakat na postajo z avtom ampak morajo 500m peš do hiše.
Na vse športe ipd se jih taksira.
Ko sem hodila v OŠ se ne spomim, da bi imeli na razred več kot 1 “debelega” otroka, ki v primerjavi z današnjimi sploh ni bil pretirano debel.
Sedaj se peljem mimo OŠ in zunaj en kup najstnic drka vsaka svoj tel in zravn vrečko čipsa in kokakolo. Pa lepo vas prosim.
Aja žepnine se tudi ne spomnim, da bi kdo v OŠ imel, da bi si hodli v trgovino karkoli kupovat.
Bodi vesela, da sploh kaj dobi za jest pri babici! Pa vrjetno to niso neke packarije ala smoki pa cips, ampak normalen kuhan obrok? Mislim, neki stiropor za vecerjo ti je pa res visek zdrave hrane … ti ves, da raste tvoj otrok? Pa da hudo rabi mascobe, in to nasicene mk, bogokletno, a ne? Tko, cist kmecko: rabi vse!
Našo tudi hodi iskat babica, ko sva midva popldan.
To zgleda tako, da se otrok v vrtcu zbudi ob 14:30 in dobi malico – kos kruha in sadje – to je že 4 obrok v vrtcu tisti dan.
Babica jo pobere ob 15:00.
Gresta mimo pekarne in mala nafehta krof s cokoladnim oblivom in čokoladno mleko.
Pride domo in dobi puding kupljen – po možnosti s smetano + gosti sok.
Babica da kosilo na mizo in otrok ne je.
Babica se zasekira, da otrok pač ne more biti lačen.
Babica hiti pripravljat palačinke, pomfri, hrenovke ipd zadeve, da bo otrok ja sit.
Ko otrok mazne te zadeve dobi še sladico.
In zvečer mi teži še za večerjo.
Ja saj vem – varstvo drugje.
Ampak a ni žalostno, da se ne da starim staršem nič dopovedat.
Pa ne mi, da so nas isto hranile, ker meni ziher ni dajala vseh teh stvari.
Kvečjemu je bilo – česar ne boš pojedla za kosilo, te bo čakalo za večerjo hladno, postano in še bolj ogabno.
jaz sem letnik 75, gor zrasla mami samohranilki, pa sva z bratom imela polno rit vsega.
Res smo bili brez avta, ker mama ni imela izpita, je pa vsak dan domov prinesla gorenjka čokolado, pa cukrov kolko hočeš, lešnikovo mleko, sadne jogurte, enotni kruh, poleti pustila denar za lučko, itd… je pa res, da je kuhala le ob vikendih, ker je iz službe prihajala pozno, pa smo jedli klobase, paštete, jogurte, sladkarije…
glede teže…bila sem suhica vse otroštvo, glede teže otroka, enako, zdaj pri 14 letih je visok 187 in ima 80 kg.. za razliko od moje mame, kuham vsak dan… vse, brez izjeme, tudi poham, dušim, pečem, meso, zelenjavo, …nema kaj nema..
glede debelosti…ogromno je v genetiki, nekaj v prehrani, večina pa v načinu življenja, torej…kombinacija vsega..
lp
Ne bom o samem problemu, ker je bilo pri nas isto, le da je babi kuhala malo (je bila mnenja, da ne rabimo preveč), tako da sem dobila super juhice pa kak domač piškotek in to je to. S tem, da smo bili dejansko cele dneve zunaj in tekali povsod.
Bom pa se dotakinla nečesa drugega… dobro poznam osebo, ki na smrt zameri svojim staršem in babicam, ker se niso ustavili s prehrano, ko je bilo to nujno. Po šoli je namreč dobila celotno kosilo s sladico (vse po želji) in potem še cel popoldan sladkarije, dokler niso prišli starši. Vsi so si zakrivali oči, ko se je redila dokler ni bilo prehudo.
Ko je želodec enkrat tako razširjen in ko je kg toliko preveč je težko shujšati. Ona se trudi že več kot 20 let, da vzdržuje težo, ki pa še vedno ni taka kot bi jo želela.
Pazite pri prehrani, niso to heci. In ja vsi vemo da babice kuhajo odlično in da rade pocrkljajo svoje vnuke. Vse ok, dokler je to v mejah. Paziti in spoštovati pa je potrebno tudi te! Za otrokovo zdravje.
No tole tudi slučajno ne drži. Že moja babica se je ogromno ukvarjala z mano, mi brala, pripovedovala zgodbice, me peljala na sprehod, na igrišče … pred 50 leti. Pa seveda kuhala mi (nam) je tudi in me razvajala na vse mogoče načine. Tudi v sorodstvu imam nekaj podobnih babic in moje prijateljice, ki počasi dobivajo vnuke, tudi z njimi počnejo vse sorte, pravzaprav kuhajo še najmanj, ker so še vse v službah.
Mogoče so babice, ki jih ti poznaš, take, da vnukom samo kuhajo.
Jaz sem skoraj 20 let starejša, pa sem imela dosti boljšo hrano, čeprav doma ni bilo nobene bogatije, dve za tiste čase (najbrž) povprečni plačici, pa babica, ki je živela z nami, skrbela za nas in nam kuhala. Za zajtrk mi je pripravljala (vsak dan svež) rogljiček ali žemljo z maslom in marmelado/medom, mehko kuhano ali umešano jajce, belo kavo (žitno) ali čaj in podobno. Šolska malica je bila kos kruha s sirom/salamo/pašteto pa kako jabolko, jogurt, sok za razredčit. Doma zmeraj sveže kuhano kosilo, razne juhe, mineštre, meso vsak dan razen ob petkih, testenine zmeraj doma narejene, svaljki, marelični in slivovi cmoki, za sladico pudingi, štrudli, buhtlji, biskvit itd. Popoldan kako sadje, če so bili pri roki tudi kakšni piškoti, sok (v otroštvu nikoli nisem pila navadne vode!). Za večerjo močnate jedi – palačinke, šmorn, mlečni riž, gres, močnik, ovseni kosmiči … Če zdaj pogledam nazaj, sem v bistvu zelo dobro jedla, kljub precej sladkim jedem. Ampak seveda smo se takrat cele popoldneve po šoli preganjali okoli in smo ves cuker tudi pokurili, še po televiziji takrat ni bilo kaj gledat, računalnikov pa tudi v filmih še ni bilo.
To je pa samo hinavsko. Vidva jesta kar hoceta, hcerka pa mora jesti posebej. Samo upam, da nimata z mozem neke velike vecerje, hcerki pa das jogurt. Kaj pa ce bi bila oba zgled? Trenutno nista, drugace ne bi imela toliko kil. Skuhala bi pa vseeno lahko. Tudi jaz kuham in jemo vsi isto, tako da noben nima tezav s tezo.
Ona s tem dobi sporocilo, da bo raje jedla kot babica…a je babica normalne postave? Drugace pa, za vecerjo ne mores dat otroku krhljev, no! Vse kar bos dosegla s svojim obnasanjem je to, da bos hcerko porinila v nezdrav odnos do hrane in bognedaj kaksno anoreksijo, bulimijo… daj potrudita se zavoljo nje, in ne kupujta sladkarij in se spravita popravit vase prehranjevalne navade, ker so katastrofa. Kaj hcerka gre lacna spat? Ko bo lahko, bo zacela skrivat hrano, da se bo zvecer lahko vsaj najedla. Prosim, premislita kaj pocneta.
Boga tvoja hčerka.
Moja otroka zajtrkujeta, preden gresta v šolo in vrtec.
Nato pojesta kosilo in popoldansko malico v šoli in vrtcu . Potem pa jesta še en kuhan obrok z vsem zraven, ko smo skupaj (doma). Na koncu pa še pojesta eno malico pred spanje. Nista debela, sta suha. Za vikend tudi poskrbim, da imata 5 obrokov. Kuham čisto vsak dan.
jogurt, smoothie, juhico, riževe vaflje in kakšne oreščke), če pa se zgodi da je še lačna pa ji dam še kakšen posušen krhelj in to se mi zdi za večerjo čisto dovolj ali pač ne?[/b]
Bogi otrok, ki to mora jest. Saj jo stradaš. To ni nič. Od kdaj pa so bili oreščki za večerjo?
Če misliš, da si debela, pa ti to jej. Ne trpinčit otroka. Otrok rasete in se razvija in potrebuje dovolj hranil.
Dobro, da ti ni mož pobegnil in vzel otroka.