Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek čivava

čivava

Hči si želi čivavo. Mnogo smo prebrali o teh kužkih in sedaj smo se nekako odločili da kupimo dolgodlako. Ali ima katera to pasmo doma in mi lahko malce pomaga oz. imate izkušnje s temi kužki. Kupili bi ga konec maja, da ga bomo v treh poletnih mesecih navadili na naš ritem in red.

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?PHPSESSID=53ea216224c5c4fde6962395d3be53db&topic=283.0

Jaz imam čivavo. Koliko je stara hčerka? Ker je ne priporočam malim otrokom. Ali še imate doma kakšne druge živali? Moja še je name huda, včasih se tako razjezi če jo zbudiš, hoče kar ugriznit. Pa tudi finančno stane potem ko jo imaš kar nekaj. Čivave so nasplošno nagnjenje k izpadanju zob in zobnemu kamnu. Če se to zgodi, pa je nujna operacija. Moja je stara 3 leta in je bila 2 krat na operaciji zob in obenem čiščenju zobnega kamna. Sedaj pa ga spet ima, čeprav ji zvečer čistim zobe z posebno pasto. Čivave imajo tudi težave z žlezami. Skoraj vsak mesec jo vozim na čiščenje, saj jo drugače to peče in srbi. če še te kaj zanima povej. Drugače pa je tako lepa da se je ne naveličaš gledati. Pa zelo rada se “lubčkajo”. Rabijo tudo kvalitetnejšo hrano saj jo drugače boli želodček in bruha. Povej če še te kaj zanima.

Mi lahko prosim poveš, kje si jo kupila? Pri katerem od slovenskih vzrediteljev ali v tujini? Hvala!

Ne spomnim se več naslova. Niti nimam nobene telefonske od njih. Glede tega se pozanimaj na kakšnem kinološkem društvu.
Mojo zelo moti hrup, prepiranje ali kakršno koli ropotanje. Potem se začne trest in se boji,oči se ji solzijo,kot da se joče. Pa kremlje ji je treba redno rezat, saj ji zelo zrastejo in jo to moti in tudi boli če so predolgi. Povej koliko je stara hčerka?

??, po srcu si zelo dobro dekle, ampak ne kvasi neumnosti. Tvoja čivava je bolna, ker si jo kupila pri šteparjih (in dobro veš kje, na srečo se pa zavedaš, da si storila napako, zato sedaj pametno svetuješ, naj se pozanimajo na kinološkem društvu) in se obnaša tako kot se obnaša, ker je ne znaš vzgajati in nimaš pojma ne o psih ne o njihovi vzgoji. Na enem forumu si celo prebrala, da so tako ljubusumne, da ponoči pregriznejo arterijo na vratu lastniku. In te je postalo kar strah. Pa da človek dol pade ko te bere, no :)))
Čivave, ki jih poznam jaz, so popolnoma drugačne od tvoje. Nimajo nobenih zdravstvenih težav, ne z zobmi, ne z želodčkom, niti niso plašne ali agresivne. Vsak pes je unikat, ima svoj karakter, pa čeprav je iste pasme. Kvalitetno hrano pa morajo jesti vsi psi, ne le čivave. In noben pes se ne priporoča malim otrokom, ker je to živo bitje in ne igrača, ki bi jo malčki vlačili po rokah.

Upam, da ste si prebrali tudi vse o nabavi kužka, ne le o kužku samem :

Vzreditelji čivav pri nas:

O, sedaj me imaš pa na grbi…ti bom težila. Ali ti mord lahko pišemkam na mail da ne bom dolgočasna za ostale? Torej hči ima 14 let.Ampak mi že imamo živali in sicer kačo (ameriški gož), belo činčilo in višavskega terierja (10 let) tako,da je hiša polna. Povsem si me prestrašila s tisim hrupom.Smo kar precej hrupna družina sin jih ima 19 in hči 14 in je kar živahno. Ali je lahko kužek zjutraj sam tam nekje med 8 in drugo uro morda malce manj? Kako je z lulanjem in kakanjem? Koliko sprehodov potrebuje? Kaj pa dlake, jih je polno stanovanje? kako pa je s kopanjem, kako pogosto je potrebno kužka kopat? Koliko obrokov dnevno potrebuje? Kaj pa vročina,ali jo dobro prenaša? Imamo barko, ali bo smela z nami na morje? Činčila namreč nikakor ne more z nami, ker ji je vročina grozna,vlaga pa še bolj.

trixy, hvala, SE PODPIŠEM.

Trinxy, mar mi ti lahko poveš kaj več? Na tisti internetni strani pa se ne znajdem

nakup psa, praviš, da si mnogo prebrala o kužkih, pa ne veš o njih popolnoma nič. In za nasvet sprašuješ dekle, ki prav tako nima pojma o psih. Za tvoje in kužkovo dobro ti svetujem, da se za svoja vprašanja obrneš na pasji forum, katerega link imaš že v postu od trixy.

Na sprehod mora vsaki 2 uri, če se boste tega držali 14 dni, vam po vsej verjetnosti nikoli več ne bo treba brisati lužic. Seveda ne pozabi na jokanje ponoči, na grizenje copat, kablov ipd. :-). Jaz imam 9 tednoiv staro psičko in je z njo veliko več dela kot z dojenčkom. Ste pripravljeni na to?
Kar se tiče prehrane, tole kopiram iz sosednjega foruma :

Mladički po osmem tednu starosti v leglu jedo zjutraj (mlečni obrok), opoldne in popoldne po en mesni obrok, zvečer naj dobijo še en mlečni obrok. Kmalu sami pokažejo, kdaj je četrti obrok odveč.

Mladiču lahko ponudite mesno – zelenjavne kaše različnih proizvajalcev, do prvega leta starosti so lahko osnova prehrane mladega psa kvalitetni briketi in mleko oz. mlečni nadomestek, vendar veliko tujih strokovnjakov opozarja, da je tovarniško pripravljena hrana vzrok mnogih obolenj, predvsem kroničnih in neozdravljivih vse do malignih procesov, zato se vse več skrbnikov odloča za kvalitetno, pestro, doma pripravljeno hrano. Žal je večina slovenskih zasebnih veterinarjev še vedno med zagovorniki (in seveda tudi med prodajalci) tovarniško pripravljene hrane, t.j. briketov in konzerv. Posebej za našo pasmo velja, da je bila v zgodnji dobi razvoja bernskih planšarskih psov njihova hrana bistveno bolj skromna, psi pa bolj zdravi. Nič ne bo narobe, če boste kakšnega od obrokov kdaj zamenjali s polento in mlekom. Ostanki z mize pa seveda niso primerna pasja hrana.

V nadaljevanju je opisanih nekaj sestavin, ki naj jih vsebuje doma pripravljena hrana.

Ker nekateri psi niso vajeni kravjega mleka in se lahko nanj odzovejo z drisko (saharoza v mleku veže vodo in poveča peristaltiko prebavne cevi), ga lahko nadomestimo z mlekom v prahu za pse (dovolj dober in cenovno dostopen je “DR. ALDER’S” z največ dodanega vitamina A in D3 lahko uporabite tudi BOSCH W1 ali ROYAL CANIN ali CANINA). Mlečni obrok lahko namesto mleka vsebuje jogurt, skuto (učinkovito proti prhljaju in suhi koži) ali sir, dodajamo pa jajčni rumenjak (1x do največ 2x tedensko), keksolino, rižolino, mlečni zdrob, riž. Izogibati se je potrebno vsem kosmičem, ki vsebujejo čokolado, pa tudi sicer je čokolada neprimerna za pasjo prehrano. Mesnim obrokom dodajamo tudi ribje konzerve ali kuhane ribe, surovih pa ne priporočajo. Nasvet: naj pes dobi le kuhan jajčni beljak. Surovo meso, ribe in drobovino dajemo le, če so neoporečni – s tem se izognemo tveganju pred okužbo prebavil.

Mesni obrok je lahko kuhan = mesno-zelenjavne juhe (mleto goveje ali konjsko meso, tudi perutnina, nikakor pa ne svinjsko meso), dodani naj bodo ovseni kosmiči, riž, zelenjava v razmerju 2:1, lahko pa je obrok sestavljen iz (v kravjem mleku, mešanem v razmerju 1:2 z vodo ali v kostni juhi) namočenih briketov, dehidriranega riža, konzerve, konjskega mesa.

Okusi kužkov so različni: ponudite mu surovo zelenjavo (korenje, kislo zelje…) in sadje ( banane – kalij!,jagode…), jabolka pa zares v majhnih količinah, saj napenjajo.

Kužki zelo radi jedo konjsko meso, sprva v manjših količinah, kasneje pa lahko nadomesti konzerve in je pomešan z briketi, zelenjavo, makaroni ali rižem imenitna in kvalitetna hrana.

DODATKI:

Vsakemu mesnemu obroku je priporočljivo dodajati žličko sončničnega jedilnega olja, 1 – 2 žlički kvasa za pse v prahu ( Canina: Enzym Hefe tablete ) in noževo konico česnovega prahu za pse ( doziranje raste s težo kužka ). Česnov prah po mojih izkušnjah učinkovito preganja notranje in zunanje zajedalce (bolhe in klope – vonj kože!), je naraven in neškodljiv, vsebuje snovi z antibiotičnim učinkom. Oba preparata proizvaja Canina.

Hrana v briketih: na trgu so vrste hrane posebej prilagojene za velike pasme, posebej za mladiče in kužki radi jedo tudi suhe. V nasprotnem primeru brikete lahko prelijemo z jogurtom, juho, smetano, dodamo koščke sira, ribjo konzervo, …

Naštevamo najbolj dostopne blagovne znamke:

* Eucanuba
* Royal Canin
* Nutro
* Tehnical
* Hill’s
* BioMill
* Purina

Uporabljate lahko tudi konzervirano hrano naštetih blagovnih znamk, dovolj kvalitetna je tudi Bello Bello. Vedno imejte na zalogi vsaj tri do štiri vrste briketov različnih proizvajalcev, pa z alergijami nikdar ne bo težav.

Pri kakovostni tovarniško pripravljeni prehrani za mladiče dodajanje vitaminskih in mineralnih pripravkov ni potrebno – nasprotno: s tem lahko naredimo več škode!!, korist imajo le trgovci in proizvajalci. Posebno previdnost svetujemo pri kalciju. S polovico litra mleka na dan zadostimo človekove potrebe po kalciju, s tako količino mleka ali mlečnih izdelkov ima dovolj kalcija tudi doraščajoči kuža. Kalcij je seveda potreben za razvoj zdravega kostnega tkiva, vendar so raziskave pokazale, da je prevelika količina kalcija v hrani mladičev razlog za nepravilen razvoj sklepnih hrustancev, ta pa povzroča deformacije kosti ramenskih, komolčnih in kolčnih sklepov. Prav tako sta lahko prizadeta koleno in gleženj. Organizem odraslega psa lahko izloči 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odvečnega kalcija, sposobnost mladičeve presnove pa se konča pri 60-ih {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} presežnega kalcija pa se nalaga v telesu in se kaže kot šepanje in deformacija kosti. Nekateri lastniki si napačno razlagajo ukrivljene dolge kosti s pomanjkanjem kalcija, zato brez veterinarjevih krvnih analiz vsebnosti kalcija nikakor ne smemo samostojno ukrepati!

Druga, zelo pomembna prednost omenjene hrane je preprečevanje prekomerne telesne mase mladiča, kar ima pomemben vpliv na povečan klinični pojav kolčne displazije. Odvečna teža namreč povzroča deformacije kolčnega sklepa, zato so z ortopedskega stališča vitki (ne suhi!) mladiči bolj zaželjeni. Končna velikost psa zato ne bo manjša, pač pa je pridobivanje na teži počasnejše: nezrelo okostje ne bo klonilo pred prehitro obremenitvijo na račun povečanja telesne teže. Kolčna displazija je seveda dedno pogojena in če je dedna linija z njo obremenjena, lahko prekomerna teža v določeni starosti dramatično poveča pogostnost in stopnjo težav.

KAJ STROKOVNJAKI ODSVETUJEJO?

svinjsko meso in kosti, začimbe, čokolada; surova drobovina, ribe, meso, ki ni neoporečno. Ostanki človekove hrane prav tako niso primerna prehrana za psa!

Kosti niso prehrana, temveč se kuža z njimi igra in krepi žvekalne mišice. Odraslim psom (po enem letu in pol starosti) lahko en obrok na teden nadomestimo s svežimi telečjimi kostmi ali govejimi vampi. Starejši psi pa imajo s prebavljanjem kosti težave, zato jih dajemo le izjemoma in v zelo omejeni količini.

Nikdar ne pozabite na svežo vodo, v vročini in hudem mrazu jo je potrebno večkrat dnevno zamenjati!

Pri starosti 10 – 12 tednov mladiček potrebuje 3 do 4 obroke dnevno, nujno je, da tudi pri odraslem psu obdržite režim hranjenja dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer), po hranjenju naj kuža nekaj časa (odrasel pribl. eno uro in pol) počiva. Pri velikih pasmah lahko pride pri pretirani aktivnosti s polnim želodcem do zasuka le-tega, kar je običajno lahko usodno. Po zadnjem obroku ok. 20.ure zvečer naj odrasli psi ne zapuščajo več prostora, namenjenega spanju, mladiča pa je pred spanjem potrebno peljati na umirjen sprehod.

Tudi pri odraslih psih naj bodo ure hranjenja stalne. Psi so živali navad. Če ne drugače, se vam bo red obrestoval pri urniku iztrebljanja psa.

Za nagrajevanje namesto živil s sladkorjem uporabljajte pasje piškote, vitaminske dražeje, pasjo čokolado, Frolic, majhne koščke sira ali hrenovke. Priboljšek se mora razlikovati od hrane, za količino priboljška pa je obrok hrane potrebno zmanjšati.

Ne vem če je prav da me obsojaš. Naš kužek bo dopolnil 11 let in je pravi jack. Nič mu ne manjka in sedaj ko je malo starejši je samo še brikete, jabolka,korenje in kolerabo. Pač to kar mu je dobro.
O čivavi bere hči veliko in mi karnaprej trosi same pozitivne informacije. Vem, da je začetek težak ker sem že pri temkužku ki gaimamo prebedela marsikatero noč, ko je hotel lulat pa sva prišla ven in ni bilo nič jok ker ga je bilo strahin potem lužica…rada bi nekaj informacij iz prve roke od nekoga ki ve kako je s temi kužki.
Sama ti lahko o življenju z višavcem, kačo oz.čivavo napišem cele članke, ker vem kako to je. In ne gre za posredovanje podatkov iz strokovnih člankov ampak bi rada še nekaj mnenj iz prve roke.

No če pa je stara 14 pa je drugo. Misla sem da nima kakšnih 6 let, ker otrok to hitro zamenja za živo igračko. Ja res sem jo kupila pri šteparjih,takrat še niti nisem dobro vedla za to, če bi pa kdaj še imela kužka bi šla v azil ali pa po enega z rodovnikom. Res niso vse čivave takšne, poznam pa eno od znancev, ki ima rodovnik in ima tudi težave z zobmi. Njej so pa kar naekrat začeli izpadat. Seveda je lahko sam. Meni se zdi da je moja že po naravi takšna, da se boji hrupa, ni nujno da se vsak. Drugače pa sem tudi bolj tiho, in se verjetno zato prestraši če je kaj glasnejšega, ker je navajena na tišino. Živim pa v bloku in vedno ko gre kdo mimo po stopnicah zalaja. Moja gre na sprehod in včasih naredimo normalno pot, kot nama je v navadi, včasih pa se naveliča in se obrne kar proti domu. So pa čivave zelo pametne in veliko razumejo. Ko sem jo dobila je imela wc, sedaj pa gre ven. Res se izjemoma polula notri. Je pa bilo obdobju ko je “protestirala” in je velikokrat to opravila v stanovanju.

trixy jaz sem to povedala za svojo, ne za druge. Ker ne vem kolikor je kdo finančno zmožen in zato eni še sedaj kopujejo pri šteparjih, potem pa so presenečenja. Videla sem že dve “čivavi” ki to 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nista bili. Ena gospa je imela mešanca z mopsom, bil je na izgled skoraj isti kot mops ona pa je trdila da je čivava in da ima rodovnik. Čivavi ni bil nič podoben.
DRugič pa sem videla tudi mladega psička, rekli so da je star 2 mesca in da je čivava, jaz pa sem misla da je labradorec. Noge je imel tako debele, kot nobena odrasla čivav, telo drugačno. Imel je tudi okupiran repek, ne vem točno kako se reče. In imel je tudi rodovnik. v obeh primerih je bila zraven prijateljica, ki se tudi spozna na čivave in tudi ona je bila prepričana da nobeno od tega ni čivava. od kod jim rodovniki ne vem, je pa kolikor se spomnim bil prvi kupljen iz srbije, drugi pa iz ljubljane.
Veliko ljudi pa si želi pasemskega psa in poiščejo najcenejšega, potem pa rečejo da ni nič manjvreden od tistega rodovniškega in da je tisti rodovnik en brezvezen papir z katerim se hvalijo. Zato sem tudi naštela “težave” ki jih tako dobiš.
Lahko ti prilepim slike od moje če želiš.

A tvoj je dolgodlak? Naša bi dlgodlakega smetanove barve, baje je v pasji trgovini v btcju zaposlena neka prodajalka, ki jih vzgaja. Vem pa sama, da moramo biti zelo previdni pri nakupu. Mene je prodjalec fino pretental, ko sem sama z dvema majcenima otrokoma kupovala psa in mi prodal rodovniškeg za velik denar. Kužek ne v ušesa ne v rep nikoli ne bo podoben višavcu.Ampak smo imeli srečo, da je samo to.Sicer je zelo zdrav. Činčilo smo imeli samo nekaj dni po nakupu ves mesec v bolnici. Za znoret. Pa smo jo kupili v trgoviniki naj bi bila nea boljših.Mah, res moraš fino preverit kaj in kako.

Mama je kratkodlaka, oče pa dolgodlaki. Ona pa je rjava, po vratu bolj bela, in ima bele “zokne”. Dlaka je srednjedolga. Ti bom prilepla slike.

http://www.moj-album.com/album/10285168/
tam v umivalniku je ko smo jo dobili in še nismo postrigli krempjlev. Smo potem kupili škarje in ima zdaj veliko lepše.

album ni moj, ena na živalskem forumu mi ga je posodila, da sem gor prilepila svoje fotke ker drugače nisem znala.

Toplo vam svetujem, da se o karakterju čivav pozanimate pri kakšnem dobrem vzreditelju in čimveč lastnikih pravih čivav. Namreč treba je ločiti značilnosti pasme in povsem karakterne značilnosti posameznega psa, ki s pasmo niti nimajo veze.

In ravno to omenjanje hrupa oz. strahu ob hrupu ni lastnost pasme ampak karakterna značilnost psa, za katerega se upam trditi, da ni bil pravilno socializiran ali sploh ni bil. Vsakega psa je treba navajati na različne zvoke, hrup, poke, grmenje .. in to na pravilen način, drugače se bo tega bal. Psi pa, ki tega niso deležni, reagirajo tako kot že prej omenjena čivava.
Podobne zadeve so analne žleze, kremplji, zobje … Nekaj je že res lahko dedno, veliko pa je odvisno od same prehrane. Kremplje je treba striči večini psov, ki si jih ne obrabijo sami. Z zobmi imajo probleme v glavnem psi, ki jejo neprimerno prehrano – pomaga hranjenje s pravo hrano (ne konzervami), čiščenje zob, posebne žvečke za grizenje v ta namen….

Se povsem strinjam s trixy, zato vam res svetujem, da poslušate tiste, ki o pasmi kaj vejo.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/922750.png[/img][/url][url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/av487735.jpg[/img][/url]

Grmenje je nič ne moti, tudi zunanji hrupi ne. Velikokrat gremo čez vikend k sorodnikom in tam nas je veliko in so glasni pa tudi ne. Moti pa jo zelo če zaprem eno mapo, ki ob tem poči. Ne vem zakaj ampak gre kar vstran in rep med noge. Zato je tudi ne uporabljam več. Ali če vključim mikser. Tega se tudi malo boji. Punca Lunca meni se je zdelo kot da misliš, da moja ne dobi dobroh briketov. Dobi hillsove, posebej za čivave, poleg tega ji kuhamo pusto meso,jajce,riž,občasno pašteto in zvečer čistimo zobke pa se vseeno nabira zobni kamen. KOnzerv pa ne je nikoli, že dolgo nazaj sem ji bila kupila pa je ni marala. Menjala bom pasto, bom videla če bo druga kaj boljša. Res zelo pazimo kaj je, pa so žleže še vseeno. Veterinar je predlagal neke tablete, bomo poskusili. Kje pa lahko dobim žvečke? Spraševala sem pri veterinarju in v tukanoju pa niso imeli nič.

MUha cece kako da ne vem nič? Če sem že nevem koliko veterinarjev vprašala za nasvete pa vsak drugače reče. Pa tudi zdravila ki jih dobi od enega, se potem drugi z tem ne strinja. Tako da včasih res ne vem več kaj naj. Zato ima cel dan nastavljene brikete in vodo. Vsak dan pa še dobi nekaj drugega. Testenine, riž, meso… Jaz sem povedala kaj jaz počnem in mislim da tako slabo pa tudi ni. Zelo pazim kaj je, ker je občutljiva. Na sprehod pa hodi normalno, če vidim da ji je dovolj in se obrne proti domu pač greme domov. Na sprehodi pa je zelo pridna, ko ji rečem naj pride k meni, stop,bolj počasi vse uboga. Veliko ve kaj ji rečem in večinoma upošteva. Pa tudi kremple ji režem redno. Saj sem napisala tam da je takrat prišla k nam. Tudi zobe vsak večer sčistim, dvakrat ali enkrat mesečno okopam, velikorat počešem. POznam ljudi ki delajo ali vedo še veliko manj od tega. Občasno ji dam kakšno “sladico” mini pasjo klobaso, malo hrenovke,pasje kekse. Jaz vem kaj je za mojo dobro, niso si vse enake. In tudi knjig sem prebrala veliko o psih, ampak nobene še nisem našla o čivavah.

Kako pa misliš, da se pišejo strokovni članki, če ne iz prve roke, iz izkušenj s psi? Lahko ti najdem vsaj 5 ljudi, ki imajo čivavo, pa bo vsak napisal drugo zgodbo, svoje izkušnje, ker je vsaka čivava drugačna.
In to, kar piše v strokovnih člankih, so dejstva, nasveti, …
Mladiček je mladiček, zelo srčkan, a zelo naporen. Vsak lula, kaka, joka, grize, kaj bo rad jedel, je odvisno od posameznega kužka, ker ima vsak svoj okus. Nekateri se bodo hitro navadili na čistočo, drugi nekaj mesecev kasneje. Nekateri bodo bolj trmasti, drugi bolj ubogljivi … kakšen bo tvoj novi kuža, ti pa nihče iz prve roke ne more povedati. In je prav, da hči veliko bere o čivavi, upam, da prebere kaj tudi o pravilni prehrani in vzgoji mladička. Tudi mi imamo mladička, cukr, da dol padeš, pameten, prijazen, ampak je z njim res ogromno dela in skrbi. Da zunaj in notri kaj ne poje (pobere vsako smet, vsak čik, vse), da ga naš starejši kuža ne napade, ker je zelo ljubosumen in ga ne mara. Nanj ves čas renči, tako da moramo ves čas paziti. Ne samo, da mu ne stori žalega, ampak da ni zapostavljen, saj mala kepica zahteva vso našo pozornost. Ste pomislili na to, kako bo vaš kuža sprejel novega kužka? Ni vse tako lepo in enostavno kot si ponavadi zamišljamo.

lp

naj hci (ali vi) za vec izkusnjami lastnikov psov s civavami in nakupom civave (od vzreditelja z rodovnikom) pobrska po enem izmed pasjih forumov, kjer bo nasla izkusnje lastnikov, vzrediteljev itd.:

npr. tema o civavah:

informacije o nakupu psa:

stran kinoloske zveze slovenija:

mnogo srece pri iskanju vase civavice!

lp,

e.

se nekaj – stran ene izmed slovenskih vzrediteljic civav:

Zakaj pa jo je potrebno kopati tako pogosto? Saj se menda ne valja po dreku vsak dan. Jaz imam psa že skoraj 11 let, pa ga kopamo maksimalno 2x letno in pa takrat ko se povalja v kakšni svinjariji, ampak zdaj na stara leta se ne valja več. Pa ga nimam zaprtega zunaj v pesjaku, ampak živim v bloku, pes leži na kavču in nikdar ni tako umazan ali smrdeč, da bi ga mogla kopati. Tace mu umijem po vsakem sprehodu, to pa je tudi vse. Poleti gre plavat v kakšno reko, pa kadar dežuje ga tudi dež malo opere in to je čisto dovolj. In kolikor jaz vem, tudi vse pasje knjige priporočajo kopanje max. 2x letno, ker pogosto kopanje škoduje koži in lahko se pojavi prhljaj, izsušenost, skratka lahko si nakoplješ kakšne probleme z dermatitisom itd.

Moja pa dobi hitro mastno dlako, če dva mesca ni okopana zgleda dlaka zelo slabo. Še posebej tista na vratu, ki je bolj dolga. Po kopanju je čisto drugače, Sem tudi veterinarja vprašala za nasvet in mi je priporočil en šampon in da jo lahko vsak mesec okopam. Velikokrat pa jo morem zato, ker se rada valja po čudnih stvareh. Enkrat se je po mrtvi miški. Jasno da sem jo potem dala takoj kopat. Nikoli ni imela težav z kožo. Če bi pa jo 2krat na leto skopala, pa bi zgledala grozno. Psi imajo različne dlake. Veliko hodimo k sorodnikom, ki imajo veliko muc in psa in čeprav jim bolhe odpravljajo se še vedno najde kakšna, ki gre na mojo čivavo. Pa tudi zunaj jih tam dobi.

sorodniki so imeli kratkodlako in to zraven novorojenčka in ni bila niti približno taka kot praviš ti da je tvoja. prinesla in novo skrila. otroški jok je ni motil.
žal pa je prišlo do nesreče je bila precej radovedna in je potisnila svoj smrček povsod kjer se ji je zahotelo tako je na njo padla ena težja deska in jo tako poškodovala da jim ni preostalo druga kot da so jo dlai evtanazirat.
kje so jo kupili ne vem.

New Report

Close