Civilna poroka
Ker se fantovi starši ne morejo zediniti, kdo naj bi bil povabljen na poroko (midva bi povabila selektivno, le najbljižje, oni vse sorodnike, ki še dihajo), sva se odločila, da se bova poročila le civilno, midva v prisotnosti prič, nato bi sledilo kosilo in vsak k sebi.
Ker ravno ne bi šla pred matičarja v vsakdanjih oblačilih, me zanima, kako ste se oblekli tisti, ki ste izpeljali kaj podobnega. Naj si kupim kakšno lepšo oblekico, uredim lase in je to to… vseeno bi rada, da se slikava, da je vsaj en spomin na ta dan. Kje sploh kupiti tako obleko, da bi bilo poceni, a ne ceneno in da bi jo lahko oblekla še kdaj kam.
Lep pozdrav!
Ne glede na to, koliko gostov bosta povabila in na kakšen način sta si zamislila svojo poroko, je to vajin dan. Dan, ki se ga bosta (če bo zakon dober in trden, kar vama želim), spominjala še dolga leta in velikokrat… Zato se mi zdi prav, da se za ta dan urediš tako, da si boš všeč…
Če si želiš “pravo” poročno obleko, si jo obleči, če se želiš poročiti kako drugače, pa tudi prav. Le da se boš ti (oz. vidva) počutila dobro. In da se boš počutila posebno, svečanosti primerno…
Jaz vedno najdem zase kakšno lepo, bolj svečano oblekco v Peek & Cloppenburgu – cena je primerna, pa tudi poleti si jo z veseljem oblečem.
Oba sva želela imeti ob sebi le najbližje, kar bi v številkah pomenilo okoli 20 oseb, njegovi starši (bolj mama) pa želijo, da če se povabi eno teto, da se povabi še druge tete in strice, čeprav nimamo stikov že več let in vse njihove otroke, partnerje, otrok le teh,… To pomeni v številkah čez 100. Denarja ne bi prispevala, sami pa pravijo, da če ne bo tako, da tudi sami ne bodo prišli. Zato sva se izognila prepiru in negodovanju ter sva se odločila kot sva se. Že od začetka sva želela skromno poroko, ne pa bučno. Njegove starše namreč skrbi, da jih bodo po zobeh vlačili, če ne bodo povabljeni vsi. Nama za to ni mar. Njim očitno je.
Moji starši in sorodniki glede tega ne komplicirajo. Pa bi tudi pri sebi povabila selektivno, nekatere ja, večine pa ne, pa čeprav gre za strice in tete. Pač si nismo blizu in ne bom vabila.
Tako je padla odločitev, da pač ne bova nobenega in tudi daril ne pričakujeva
Sama ne kaznujem nikogar s tem, saj je vsak sam svoje sreče kovač in zakaj bi se podrejala nekomu, ki je svoje sanje že izživel.
Konec koncev se bova poročila midva in ne njegovi starši. Kljub temu pa bi rada imela lep spomin.
punca še enkrat premisli. Tale tašča je živ hudič in tole ne bo edina stvar, ki ti jo hoče pokvariti. Dobro razmisli kakšen odnos ima tvoj bodoči mož z njo (da ni mamin sinek, če pa jo je sam tudi že pogruntal, potem pa dobro). Zelo iskreno upam, da se ne seliš k njim, ker je bolje, da greš pod most kot v tako familijo.
res res premisli, potem pa začni gruntat o poroki.
To je vajin dan in vajina odločitev je, s kom ga želita deliti.
Nikar se ne uklonita pritiskom, organizirajta poroko tako,
kot sta si zamislila. Če kdo ne bo želel priti, je to njegov
problem.
Naredita si ta dan poseben na način, ki je vama blizu.
Uredita se tako, da bosta sama sebi všeč.
Imejta fotografa, imejta cvetje, torto, … karkoli si
že želita, še posebno če gre vse iz vajinega žepa
in se ni treba za stroške nikomur zagovarjati.
Absolutno in NUJNO najdita fotografa, ki dela
fotografijo, ki vama je blizu, ker bodo fotografije
neprecenljiv spomin.
Srečno!
“A to zdaj ti kaznuješ ženinove starše, ker pravijo, da bi bilo spodobno povabiti še teto Štefko, ker so bili tudi oni na poroki od njenega sina? Zdaj pa za kazen še oni ne smejo na poroko od svojega otroka?
Sam vprašam.”
Tale komentar mi je ful všeč, ha, ha,……………………
Na poroko želita povabiti ljudi, ki si jih na ta dan želita imeti ob sebi….in ker ni tako kot si je “mamica” zamislila…. ona ne bo prišla ……. in seveda jih s tem kaznuješ……. ha, ha,………
Naredita tako kot paše vama in se ne ozirajta na nikogar. Niti slučajno ne pomisli imeti kdaj slabe vesti zaradi odločitve. To je vajin dan. Želim vama trden zakon. In tako kot je rekla predhodnica, tale taščica ti bo še dala vetra, ne pusti se ji.
Čudim se, kako upa tašča vabiti vse sorodnike na poroko ki jo plačata vidva. Običajno je, da starši plačajo če hočejo povabiti svoje ljudi, ali vsaki starši za svoje povabljence, kar se mi zdi tudi pošteno. Za vajin denar pa vabita vidva kogar želita. Nekako sem prepričana, da bo več tvojih kot njegovih .
Za pomemben dan, kot je poroka sta se odločila za kosilce z najožjimi, torej nič, ko bo imel rojstni dan vajin otrok, pa boste prirejali slavja z veliko ljudmi. Prijatelji, prijatelji otrok, otrok iz vrtca…….in to za otroka, ki se niti ne zaveda za kaj se gre, mu je pa všeč kup ljudi na kupu.
Pa saj ni važno, važno je, da tašča dobi po p…..
Midva se poročila samo civilno letos maja. Najprej je bil namen, da se poročiva samo s pričami, pa imamo nato piknik s sorodniki in prijatelji, no potem sva se poročila še v družbi staršev.
Ker je bilo neformalno, sem jaz kupila oblekico v Emporiumu (Dorothy Perkins), ki je bila čisto slučajo bele barve, imela sem še črn prosojen šal, mož pa je imel oblečene bele lanene hlače in črno srajco. Tudi priči in starši so bili oblečeni “casual”, noben ni kompliciral. Moram reči, da je bilo super, čez 3 dni smo imeli pa piknik z najožjimi sorodniki (babi, dedi, tete, bratranec, sestrična) in prijatelji, skupaj nas je bilo okoli 30.
Njegovih sorodnikov bi bilo več, z moje strani pa malo, saj nismo v stikih, ni pa nihče zamerljiv, ker ne bi bil med povabljenimi.
Že živimo skupaj in mam partnerjevo mamo izredno rada, saj mi je kot lastna mama, vendar pa je navajena stvari doseči tako, da izsiljuje, pa čeprav z grožnjami, da tudi nje ne bo na poroko potem. Nekako živi z eno nogo v tem času, z eno nogo pa še v času pred 30 leti. Njej je nazaslišano, da bi ne povabili vse sorodnike. Vseskozi ponavlja le, da nje pa ne bodo po zobeh vlačili, kakšnega sina ima, ki sorodnikov ne povabi. Jaz se njenemu izsiljevanju ne podrejam in tudi ne popuščam. Ker, ko enkrat človek popusti, potem rad večkrat. Sama tega ne želim. Bolje prva zamera, kot zadnja. Me pa partner podpira. Imam srečo in se mame ne drži za krilo.:)
Kar se denarja tiče. Četudi, bi mi bila poroka podarjena in vsi stroški pokriti, bi še vedno povabila najožje člane. Ker ni point v denarju, ampak v tem, koga želim na ta dan ob sebi.
Sama pa želim, da so starši obeh na poroki, čeprav le civilni in stari starši ter dve teti, s katerimi smo pač v stikih vsak dan in se štejemo pod najožje člane. Zato sem žalostna, ker vsega tega ne moreva izpeljati zaradi sebičnosti ene osebe. Je nimam pa zato nič manj rada.
Bomo videli, kako bo. Sem se že zagledala v eno simpatično oblekico, ki ni draga in mi bo prav prišla še kdaj kje drugje.
Hvala vsem za odgovore in lep pozdrav.
Na poroki želiš svoje ljudi in ne moževih. Tvoja stvar, poročaš PAPKA, papka boš imela. Če bi bil pameten bi te nekam poslal in ne poročil.
Tašči in tastu pa povej naj bosta hvaležna ker smeta prisostvovati tvoji poroki ker poročaš njihovega sina. Vi se z vašimi ne družite, moti pa te, ker moževa družina se in se tudi vabijo na poroke.
Uboga si…..
Kje pise, da se z mojimi druzim, z njegovimi pa ne in da se oni druzijo… Oni se ne druzijo, niti nasi ne, tudi jaz ne vabim le zase, se celo najmanj mojih pa jih je vec. Oni so celo med sabo pokregani in to bratje in sestre ter se ne druzijo, edina skrb bodoce tasce je, da ce ne povabiva vseh, da naju je lahko sram in da bo tudi njo.
Imam vec sorodnikov kot on, pa to ni point poroke. Dejstvo je, da OBA zeliva nama najblizje, ki jih imava rada in oni naju. Ne vem, po cem sklepas, da favoriziram svojo zlahto.
Na civilno poroko sva povabila starše in priči. Potem smo šli na eno “počasno” kosilo.
Popoldne je bila cerkvena poroka za žlahto, ki se je mogla pripeljat iz različnih koncev Slovenije. Nikogar nisem slišala jamrat, da je užaljen, ker ni bil vabljen na civilni obred. Povedala sva, ko sva nosila vabila, da bo civilni del v ožjem krogu.
Vidva naredita po svoje in tako, da bo vama lepo.