Člen v pogodbi
Od banke smo dobili v predogled pogodbo. Gre za hipotekrni kreti na 20 let. Malo sporen mi je spodnji člen. Mogoče si ga drugače razlagam, zato prosim za vaša mnenja. V bistvu me moti le tisti del, kdaj lahko banka zavrne predlog za konverzijo.
…
# člen
Kreditojemalec ima pravico Banki predlagati, konverzijo kredita po tej pogodbi iz CHF v EUR po referenčnem tečaju Evropske Centralne Banke, vendar izrecno pod naslednjimi pogoji :
# predlog lahko da Kreditojemalec Banki najprej po poteku 3. mesecev od sklenitve te pogodbe,
nadalje pa po preteku vsakih treh mesecev od sklenitve dodatka k tej kreditni pogodbi za zamenjavo valute;
# predlog mora Kreditojemalec poslati Banki najmanj 14 dni pred sklenitvijo dodatka k tej kreditni pogodbi;
# Kreditojemalec je dolžan Banki plačati stroške odobritve konverzije kredita in priprave dodatka k tej pogodbi, v skladu z vsakokrat veljavnim Cenikom storitev Hypo Alpe–Adria–Bank d.d.
Banka si pridržuje pravico konverzijo kredita odobriti ali pa predlog zavrniti. Banka ima pravico predlog zavrniti v primeru kreditojemalčeve kršitve katerekoli izmed njegovih obveznosti, prevzetih na podlagi te pogodbe.
O svoji odločitvi bo Banka obvestila Kreditojemalca v enem tednu od prejema njegovega predloga iz 1. odstavka tega člena ter vseh potrebnih listin in podatkov, ki so potrebni za sklenitev dodatka k tej kreditni pogodbi. Če Banka zavrne predlog Kreditojemalca, se mora ta pogodba izpolnjevati kot je dogovorjeno.
…
Torej, odločili smo se za “večvalutni kredit”, kjer nam naj bi bila omogočena konverzija valut. Vendar očitno niti to ni 100%, kljub veliki reklami, kako se pa to le pri tej banki da. Sporen mi je zgornji stavek, saj si ga razlagam, da lahko banka predlog zavrne tudi, če redno izpolnjuješ obveznosti na podlagi te pogodbe. Bolj smiselno bi mi namreč bilo tako:
Banka si pridržuje pravico konverzijo kredita odobriti ali pa predlog zavrniti le v primeru kreditojemalčeve kršitve katerekoli izmed njegovih obveznosti, prevzetih na podlagi te pogodbe.
Pozdravljeni!
Banka si pridržuje pravico konverzijo kredita odobriti ali pa predlog zavrniti. Banka ima pravico predlog zavrniti v primeru kreditojemalčeve kršitve katerekoli izmed njegovih obveznosti, prevzetih na podlagi te pogodbe.
Če lahko banka brez posebnega razloga s strani kreditojemalca predlog konverzije zavrne, potem je ta možnost samo hipoetična oz. namišljena za dosego večje prodaje. To bi pomenilo zavajanje potrošnikov oz. po domače “nateg”.
Vsekakor bi bilo pamentno, da vam natančno napišejo, kdaj je konverzija mogoča in pod katerimi pogoji ni mogoča.
Lep dan!