Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev členi zakonov za regres in dopust nosečnice

členi zakonov za regres in dopust nosečnice

Spoštovani!

Vem, da je bilo o tem že veliko napisanega, pa vas vseeno prosim za pomoč. Predviden datum poroda imam 16.4.2005. Na sosednjem forumu sem prebrala, da mi pripadata dopust in regres v celoti, tako za leto 2005 kot za leto 2006. Pri tem delodajalcu sem zaposlena nekaj več kot dve leti.

Moj delodajalec se sklicuje na Zakon o delovnih razmerjih, v katerem naj bi pisalo, da mi pripada le določen del dopusta in tudi samo delni regres, ker naj bi dejansko delala manj kot polovico leta v letu 2005. Jaz bi pa rada izkoristila dopust že pred koriščenjem porodniške (delno v januarju, delno v februarju in do konca v marcu, ko 18.3. nastopim porodniško) in tudi brez celotnega regresa ne bi rada ostala.

Pomagajte mi, na kateri člen katerega zakona se lahko sklicujem, da bi dobila celotni regres in celotni dopust že v letu 2005.

Tanja

161. člen ZDR (Pridobitev pravice do letnega dopusta):
Delavec pridobi pravico do CELOTNEGA letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev.

163. člen ZDR (Izraba letnega dopusta):
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en
del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega
dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan
do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna,
preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30.
junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil
izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi
bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in
varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če
je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal
vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu
je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico
izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

———————————-

Kot lahko razberete je pogoj, da morate v tekočem letu delati vsaj šest mesecev le za to, da bi celotni dopust lahko prenesli v naslednje leto. Ker pa ne boste delali 6 mesecev, ga morate vsaj dva tedna izkoristiti v tekočem letu in samo preostanek lahko prenesete v naslednje leto in izkoristite do 30.60. Pripada pa vam v celoti.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Hvala za hiter in izčrpen odgovor. Zelo ste mi pomagali. Zanima me pa še, ali mi že v letu 2005 pripada dodatni dan dopusta za otroka, ki pred aprilom še ni rojen, ali ta pravica pripada šele v letu 2006.

Tanja

Pripada vam že v letu 2005, saj boste že letos izpolnili zakonski pogoj.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close