čokoladna potica-ima kdo recept?
ZELO DOBRA POTICA PO TEM RECEPTU:
ČOKOLADNA POTICA
Pustiš vzhajati kvas: 4 dag kvasa
1 žlico sladkorja
1 žlico moke
mleko, da je gosta jogurtova masa
Posebej zmešaš: 4 dcl mleka
4 rumenjake
12 dag masla
8 dag sladkorja
3 žlice ruma
naribana lupina ene limone
Umesiš testo: 80 dag moke
1 žličko soli pomešaš v moko
dodaš vzhajan kvas in jajčno maso ter
zamesiš mehko testo; naj vzhaja.
Čokoladna fila: 25 dag čokolade v prahu
10 dag mletega sladkorja
1 sladka smetana
3 rumenjake
sneg 3 beljakov z 10 dag kristalnega sladkorja
15 dag piškotnih drobtin
Testo na 2 enaka dela, jih razvaljaš, namažeš s filo in posuješ še s 5 dag čokolade v prahu, zaviješ 2 potici (za pekač 25 x 40), prešpikaš in pustiš vzhajati 30 minut. Preden daš peči namažeš s stepenim jajcem.
Pečeš 50 do 60 minut na 190 C.
Mogoče še to: jaz mleko vedno segrejem, prav tako stopim maslo – za testo namreč. Se lepše dela in lepše vzhaja, če so tople sestavine. Prav tako že prej malo stepi jajca in naj bodo na sobni temperaturi.
Pa v filo jaz ne dajem smetane, dam pa čokolado ali v prahu ali naribano, ponavadi pa kar stopljeno jedilno čokolado, noter zamešan stepene beljake in rumenjake, mlete lešnike ali mandeljne, zmletih piškotov dam pa le toliko, da je masa primerno gosta.