čokoladna salama – vezivo?

Pozdravljene!
RAda bi naredila čokoladno salamo, takšno kot jo je delala včasih moja stara mama. Imem recept, problem pa je, da je poleg drugih sestavin (čokolada v prahu, albert kekesi, sladkor, orehi, rum) tudi jajca. Jaz pa ne bi rada devala notri surove jajce, ker imamo male otroke… Je pa verjetno jajca za vezivo.
Mi lahko kdo predlaga, kaj naj dam namesto jajce.
Ta masa pride potem v razmočen oblat in zvito kot klobasa.
Če ima katera recept, bi tudi prosila.
Lep pozdrav, V

Ravno včeraj sem jo naredila takole.
250g margarine stopiš skupaj z enim lončkom sladkorja(jaz sem uporabila rjavega) ter 4 rebri čokolade.
Ko se vse stopi vmešeš poljubno : jaz sem dala cca. 10 dag kokosove moke, 10 dag orehov ter zdrobljene albert piškote dokler nisem dobila primerne mase, ki sem jo lahko namazala.
V orig. receptu je tudi jajce, a jaz ga vedno spustim.

Živjo!
Jaz sem jo delala ravno v soboto, po zelo podobnem receptu kar se tiče sestavin, žal pa tudi jaz z jajci, tako da ti ne znam povedat, kaj bi lahko dala drugega.
Nisem pa uporabljala nobenih oblatov ipd, vse sestavine (3 rumenjaki, 20 dag Albert keksov, 20 dag sladkorja, 15 dag margarine, 3 žlice ruma, 3 žlice čokolade v prahu) sem zmešala , oblikovala v salamo in zavila v folijo, da je obdržala obliko dokler se je strjevala v hladilniku.
Tudi jaz sem dolgo mislila, da je jajce vezivo za kokosove kroglice (tiste iz piškotov), zdaj pa jih že dolgo delam brez jajca, pa se jim prav nič ne pozna.
Ti kar izpusti, dodaj žlico do dve vodi, če bo masa presuha.
Lep dan!
Vladka

jaz sem to zavila v navlažen oblat kot rolado, vse skupaj zavila v folijo ter v hladilnik za nekaj ur.
Lahko daš tudi v zamrzovalnik, če jih narediš več, pa potem po potrebi jemlješ ven.
Iz moji sestavin pride za dve klobasi, torej dva oblata. Je zelo dobro in se strdi v kompaktno maso. Vedno brez jajca.
Nekoč sem jo tudi jaz že delala, za vezivo sem dodala kar malo pomarančnega soka.
Si me spomnila, da imam nekje recept, bo treba ponoviti, takole okrog novega leta take stvari hudo pašejo.
Mimogrede: v kaj jo pa zaviješ? Pri nas delamo kvazi pick salamo in sem jo zavila v marcipan. Prav lepo izgleda, pa še dobra je.
LP Neja

Pri nas je moja mama specialist za to salamo. Oblatov sploh nikoli ni poznala, tako da jo je vedno delala brez. Je prav ponosna in si da veliko dela s tem.
Ko naredi maso, je salama še precej mehka. Zavije jo v alufolijo, potem še v nekaj debelih plasti časopisnega papirja in to potem pusti sušiti oz. strjevati kakšen dan. Redno jo obrača, da ostane lepo okrogla. Menda je enkrat komplicirala celo tako daleč, da jo je sušila na mehkem vzglavniku, da se ni nikjer sploščila :-)))
Strjeno potem debelo posuje s sladkorjem v prahu. Noter doda tudi nekaj narezanih rozin, prerezane ploskve rozin tudi spominjajo na koščke maščobe v salami, bel ovoj okrog pa na belo plesen na ovitku. Res zgleda kot zimska salama. Dobra je pa tako, da je to ena od tistih reči, ki se jim definitino ne morem upreti v nobenem primeru. Še dobro, da je mama daleč in da to naredi samo za res posebne priložnosti.
LP Mimi