Cokoladna torta ali cokoladna mousse torta
Hojla!
Čeprav tosta ni ravno musse je pa čokoladno-smetanova a je kljub temu bozanska Torta je resnicno zelo dobra in jo je vredno poskusiti!
COKOLADNA TORTA
Biskvit: 4 jajca, 8 zlic mrzle vode, 20 dag sladkorja, 22 dag moke, 4 dag kakava, 1 pecilni prasek
Beljake z polovico vode stepi v trd sneg. Rumenjake skupaj z preostankom vode dobro raztepi, dodaj sladkor in mesaj dokler masa dobro ne naraste. Moko, pecilni
prasek in kakav dobro premesaj in presej. Jacni zmesi narahlo primesaj (z leseno zlico, da se mehurcki ne ubijejo – to se namrec zgodi pri mesanju z kovinsko ko
dodajamo sneg in moko) polovico snega, previdno primesaj presejano mesanico moke z dodatki in na koncu narahlo primesaj se drugo polovico snega.
Tortni model oblozi z peki papirjem in ga namazi z margarino (dno in obod). Peci v na 180 C, priblizno 30 minut.
Medtem pripravi NADEV:
1/2 l tekoce sladke smetane, 15 dag surovega masla, 400 g jedilne cokolade.
Sladko smetano, na kocke razdrobljeno cokolado in surovo maslo daj v posodo in ob stalnem mesanju (zato da se ne prismodi) kuhaj na sibkem ognju dokler se
masa ne segreje na 90 C (skoraj do vretja). Nato maso ohladi in jo zmiksaj do primerne mase za mazanje.
Ohlajeno tortno osnovo dvakrat prerezi, vsako plast namazi, namazi torto se povrku in ob strani, ob strani torto po zelji obsuj z cokoladnimi ostruzki in jo po
vrku okrasi z stepeno sladko smetano.
Ceprav se priprava zdi malo zapletena je vredno da jo poizkusis.
Živjo!
Po tvojem receptu sem spekla biskvit. Pa mi ni uspelo, bil je izredno suh in težak, ne vem, morda sem predolgo pekla. Rada bi našla recept za lahki biskvit, ki bi se topil v ustih. Ali je možno narediti kaj takega, ali pa moram na tanko peči biskvit in ga potem namočiti z vodo?
Hvala in LP!
Petra
Ojla! Imam isti problem z biskvitom in enako zeljo glede lahkosti in mehkosti le-tega. Krema pa se strdi dovolj, le ohladiti jo je treba!!! Je pa taprava za čokoholike. Njam!
Aja, se to: kako narediti tanke oblate? Je treba spect vsakega posebej? A niso potem prevec suhi? Kako naredite da pride biskvit v tortnem modelu enako visok? Pri meni mu vedno zraste bula na sredi in je potem kot en hribcek.
Hojla!
Pri biskvitu priporočam, če želite da je bolj rahel da vzamete samo 20 dag moke in 2 dag kakava, poleg tega lahko uporabite tudi samo pol pecilnega praška, torto pa reden namažete namočite z mešanico mleka in ruma.. Krema se sama res ne zgosti ampak jo morate pred tem vi zmiksati, vendar jo miksate šele potem, ko je krema že popolnoma ohlajena. Torto nato namažete in jo date v hladilnik, kjer se bo popolnoma strdila.
Da testo lepo naraste tudi ob strani, morate obod tortnega modela obložiti z peki papirjem, nato pa ga še namažemo z margarino ali oljem in torta se vam bo lepo dvignila. Glede oblatov pa vam predlagam, da jih ne pečete saj bodo preveč suhi ampak raje specite celoten biskvit in ga potem narežite na več plasti. Da bodo te plasti enako tanke (da jih dobite čim več) vam priporočam, da za rezanje uporabite žičko za rezanje torte, ki jo dobite v blagovnici Nama.
Potrebujemo:
125 g masla in maslo za mazanje
200 g na koscke nalomljene navadne cokolade
2 zlici vode
3 rumenjaki
3 beljaki
125 g sladkorja v prahu
90 g moke
3/4 cajne zlicke pecilnega praska
60 g zmletih mandljev (lahko tudi kakav ali benko)
[attachment=0]igrainsmeh1.jpg[/attachment]
Cokolado, maslo in vodo damo v posodo in postavimo nad kozico z vroco vodo. med mesanjem pocasi segrevamo, da se stopi. ohladimo.
v drugi posodi stepamo rumenjake in sladkor v prahu. ko dovolj naraste vmesamo ohlajeno cokolado, nato pa se moko, pec. prasek in mandlje.
beljake v posebni skledi stepemo v trd sneg, ki ga narahlo zamesamo v biskvitno vmes. testo predenemo v z maslom namazan model. pri 180 stopinjah pecemo prib. 50 minut.
kolac nekaj minut pustimo v modlu, da se nekoliko ohladi, nato ga zvrnemo na resetko in pustimo, da se ohladi.
kakavova glazura:
60 g masla
30 g kakava v prahu
3 zlice mleka
250 g sladkorja v prahu
v kozici stopimo maslo, dodamo kakavov prah ter zmes med mesanjem kuhamo 1 minuto. vmesamo mleko in sladkor v prahu. stepamo, dokler zmes ni gladka, nato jo postavimo na stran, da se ohladi.s tem namazemo kolac in ga okrasimo z belimi cok. ostruzki.
tako, mogoce se slisi malo zapleteno, ampak v bistvu ni. tudi ni tako rahel, kot nekateri jamrate, je pa res dober. vredno poskusiti.
recept je iz knjige ‘velika druzinska kuharska knjiga’ – mary berry.
dober tek, coco
Peter,
torto sem že večkrat spekla in je ODLIČNA !
– da biskvit ni suh, ga potem, ko ga prerežete,temeljito prelijete z mešanico mleka, sladkorja , ruma ali soka
– čokoladni preliv pa je potrebno postaviti v mrzlo vodo in mešati, da se ohladi in nato preliti po pecivu
Upam, da boste sedaj uspeli !
Dober tek!RENATA je pisal/pisala:
>
> RE: ČOKOLADNA TORTA ALI ČOKOLADNA MOUSSE TORTA
>
> DA SE IZOGNEMO OGROMNEMU ŠTEVILU KALORIJ, LAHKO PRI
> PETROVI TORTI IZPUSTIMO MASLO IN KREMO PRIPRAVIMO SAMO S
> SMETANO IN ČOKOLADO – PREVERJENO!!