config.sys (KLEMEN POMOČ)
Najprej lep pozdrav. Zadnjič sem našel leponapisano, kaj maora vsebovati datoteka C:\config.sys. Ko sem je odperl je bilo v njej nekaj približno takega:
rem———————-MTM ATAPI CD-ROM———————-
[COMMON]
DEVICE=C:\MTM\MTMCDAI.SYS D:MTMIDE01
device=c:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=386,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
Zakaj je nastalo to čudo. Raznih nelegalnih programov ne uporabljam.
Sistem sem popravil kot si napisal in sedaj veliko boljše dela, čeprav pomnilnik(rdeče lučka na škatli) se še vedno prižiga, čeprav program ni zagnan.
Ekrančki pa sedaj delujejo v redu, program se ne večkrat zaleti in eno stran večkrat odpira.
Edino kar ne znam rešiti je še to, da kar iznenada PC zahtve disketo, čeprav disketnega pogona nisem zagnal.
Lep pozdrav!
Živjo Jole..
[COMMON]
DEVICE=C:\MTM\MTMCDAI.SYS D:MTMIDE01 —– to je DOS podpora za CD-ROM
Zadnji dve vrstici pa za prikaz slo znakov v DOS-u po kodni tabeli 852.
To je vse normalno.
Če delaš kaj v DOS-u s kakšnimi programi lahko dopišeš še:
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE NOEMS
FILES=100
BUFFERS=30
DOS=HIGH,UMB
Zakaj je nastalo to čudo. Raznih nelegalnih programov ne uporabljam.
Sistem sem popravil kot si napisal in sedaj veliko boljše dela, čeprav pomnilnik(rdeče lučka na škatli) se še vedno prižiga, čeprav program ni zagnan.
Ekrančki pa sedaj delujejo v redu, program se ne večkrat zaleti in eno stran večkrat odpira.
Edino kar ne znam rešiti je še to, da kar iznenada PC zahtve disketo, čeprav disketnega pogona nisem zagnal.
To je čisto normalno (čudo), za podporo cdromu v DOS-načinu, ter prikaz slo znakov v DOS-u.
Ni mi jasno tisti stavek okrog Rdeče lučke na škatli?? Kaj si mislil s tem,
običajno je sicer ta lučka znak, da je disk aktiven…
Kako misliš, da se ne zaleti večkrat in eno stran večkrat odpira ???
Kdaj ti pa mašina zahteva disketo ???
lp
Najprej LP. Zadnje dni sem bil malo zadržan, zato se oglašam malo kasneje.
Torej: Rdeča lučka velikokrat sveti in PC melje res kot da je disk aktiven, čeprav je vse zaprto, disk dela kar sam od sebe brez kakšne komande. To se kar naenkrat spomni in začne mleti z vso silo in precej dolgo časa rabi, da to premelje tudi če zaprem vse programe in ne poženem ničesar.
Disketni pogon starta kar sam od sebe tudi ko odprem naprimer kakšen progran na C disku. Če odprem “moj računalnik” velikokrat najden označen A pogon čeprav sem delal dalj časa s C diskom. Kliknem C in že čez nekaj sekund ponovno pogledan na to mesto je spet označen A program. To je to. Kdaj pa zahteva disketo ti točno ne morem povedati, v glavnem pri menjavi programov ki so na C disku.
Tretja težava ko se stran odpira je na spodnji strani tista modra črta. Ta pa ne raste enakomerno ampak se zaleti do polovice, nato popolnoma izgine in ponovno začne “rasti” brez vsakršne komande, vse dela poplnoma samo, kot da bi se odpiralo več internetnih strani hkrati same od sebe.
V spodnjem levem kotu piše koliko strani se mora še odpreti. Napiše napr. še 5, nato se slika malo strese in napiše da se mora odpreti še napr. 11 strani.
To bi bilo vse zaenkrat. Upam, da sem bil bolj jasen. Imam pa OS WIN. 98.
LP in hvala lepa.
No naj ti kar jaz odgovorim na dve vprašanji: prvič v zvezi z diskom: lahko da ima računalnik predpisane kake operacije ki se izvedejo same vsake toliko časa (npr: scandisc, defrag, uglasitev programov, itd,…) nekaj tega lahko urejaš v start>programi>pripomočki>sistemska orodja>načrtovana opravila
Kar se tiče diskete boš moral še malo bolj pojasniti, glede zadnjega vprašanja (predvidevam da gre za internet explorer) pa takole: tista modra črta naj te ne moti, saj ne pomeni predvidenega časa do konca nalaganja strani, pravzaprav ne vem če pomeni sploh karkoli koristnega (razen, da vidiš, če se stran še nalaga), število strani kot si omenil, pa ni število strani temveč število elementov, ki se še morajo naložiti, da bo stran do konca naložena in tudi lahko se zgodi, da se tisto število med nalaganjem poveča. Če naj malce podrobnejše razložim, so spletne strani v grobem narejene in ene (ali večih -ene znotraj druge) tekstovnih datotek v katerih piše tudi kje in kako morajo biti postavljeni drugi elementi (slike). Ti elementi so podani kot druge datoteke in število ki se ti tam izpisuje, je število datotek ki se mora še pretočiti.
Upam da sem razložil dovolj jasno.
LP Niko
Lep pozdrav. Ja, si povedal odlično in v glavnem razumem. Najprej naj se opravičim, ker sem dokaj siten. vendar to me zelo zanima in bi rad tega čimveč obvladal in spoznal. Že na začetku sem povedal, da sem na tem področju dokaj bos.
Ja, res, je normalno, tisto je število elementov ne strani, sem res narobe napisal.
Glede disketnika pa čisto enostavno PC zahteva včasih disketo tudi če je v mirovanju. Začne se pržigati luč disketnega pogona in mašina začne mleti, popolnona enako kot da bi kliknil A pogon in si pozabil vstaviti disketo. Nekaj sekund melje, nato pa sam neha, na ekranu pa se ne izpiše ničesar.
Upam da sem danes boljše povedal. Vendar tudi danes imam nekaj vprašanj:
– V config.sys sem napisal vse kot je rekel Klemen. Sedaj mi program v DOS-u ne prepozna šumnikov in napiše neke četrinke in podobno na tistih programih, ki so bili napisani prej. Če sedaj poskuša s šumniki se enostavno ne zgodi nič.
– Rad bi zbrisal neke programe, odprem program moj računalnik, nadzorna plošča, dodaj odstrani programe, vendar nekatere zbriše, za nekatere pa izpiše, da jih ne more izbrisati. In to niso neke sistemske datoteke v zvezi z OS. To so lahko tudi čisto navadne igrice??! Na PC imam Wind. 98.
Še eno vaše mnenje prosim. Kaj mislite o MP 3 na PC, zlasti v velikem številu, napr. več sto komadov in napr 5 programih za poslušanje MP.
Jaz mislim da to ne spada na PC razen mogoče za profesionalne glasbenike ki imajo na PC tudi ustrezne programe.
Lep pozdrav in lepo nedeljo!
V config lepo vrni nazaj vse tole
[COMMON]
DEVICE=C:\MTM\MTMCDAI.SYS D:MTMIDE01
In bodo šumniki verjetno spet delali (po tem ko boš ponovno zagnal računalnik)
Zadnja vrstica, ki si jo izbrisal je razlog za nedelovanje šumnikov (Country….)
Za ustrezno delovanje računalnika boš pa moral vrniti kar vse zgoraj navedeno.
Za urejanje configa bi ti priporočal da uporabljaš program do katerega prideš tako:
start>pripomočki>sistemska orodja>informacije o sistemu>orodja(meni na vrhu)>program za konfiguriranje sistema.
Je zelo primeren za odstranitev (začasno) kakih ključev v config.sys autoexec.bat in ostalih sistemskih nastavitev. Vendar ti zelo zelo toplo svetujem, da ne spreminjaš stvari, če ne veš kako.
Kar se tiče disket pa res ne bi vedel. Morda je razlog kak program ki se samodejno zažene (npr scandisk – če ga imaš v seznamu opravil) preveri pa tudi viruse.
Glede mp3 pa tako: če imaš na disku prostor ne vidim razloga da jih ne bi imel gor. Jaz imam eno tretjino diska rezerviranega za tovrstno kramo. Kadar se pa vseeno preveč nabere pa lepo pospravim na cd-je.
Za poslušanje je pa dosti en dober program.
Živjo.
Najprej disketni pogon:
Verjetno imaš instaliran MS Office. MS Office pa občasno, ko je računalo neobremenjeno dela reindex datotek, zaradi hitrejšega iskanje.
Torej:
Start
Nastavitve
Nadzorna plošča
Tam boš videl eno ikono – spodaj bi pa moralo pisati nekaj kot
Hitro iskanje – nekaj takega
Odpreš ikono in pobrišeš –
Ustvarjanje kazala, ali pa Ustvari kazalo
pa bo mir na računalu
Tisto , ko se ti odpirajo strani – je pa verjetno, da se mora odpreti še xx elementov,
to so elementi na strani (slike…).
Ali se ti pa dejansko odpre npr. 11 strani ???
lp
Forum je zaprt za komentiranje.