copati za goste
Meni pa nekaj ni jasno. Toliko je govora o tem , da samo pri nas ponudimo obiskovalcem copate, drugje jih pa še domači ne nosijo. Potem pa vidiš v filmih kako se ljudje valjajo v čevljih po kavčih, posteljah, z nogami na mizi….. A to je pa OK, ali imajo vse gospodinje dodatno pomoč za čiščenje blata po stanovanju? Meni se zdi, da obiskovalec, ki sam pokaže pripravljenost, da se sezuje in obuje copate, s tem samo pokaže spoštovanje do gospodinje.
Kako pa drugi gledate na te stvari?
Imamo pripravljene copate. Če se sezujejo OK, sicer tudi OK. V to ne silim nikogar. Sta pa zaenkrat dve osebi, za kateri vem, da raje ne prideta, kot, da bi jima utrujala s copati.
LP
Tudi jaz želim, da se sezujejo kot mi, ko nekam pridemo.
Ne morem razumeti, da gre lahko nekdo naprej kar v čevljih, mar doma potem tudi hodi v čevljih. Mi smo vzgojeni tako, da, ko prideš domov se preubuješ v svoje copate. Za goste pa so copati za nataknt, ki jih je veliko in jih redno peremo, ne smrdijo, so lepi,komot, pisani in veselje jih je obut.
Včasih pa moti tudi mene to, da prideš nekam in ti molijo copate, ki smrdijo, so grozne na pogled in takrat kar rečem, da jih ne potrebujem, da tudi doma rada hodim bosa…da ne govorim kakšne nogavice imam, ko grem od tam.
Ko mi nekdo reče, obuta pojdi naprej, pri nas se ne sezuvamo, sicer so taki redki, grem obuta naprej, pa se ne počutim dobro, res ne!
p.s. Tudi meni se zdi to neko spoštovanje, sploh, če so pri hiši mali otroci, ki se še plazijo povsod in kakor opažam, sem mogoče le nekajkrat morala nakazat, da želim, da se človek sezuje, še to so bili neki mojstri, ki so prišli nekaj delat.takrat mu lepo iz košare vzamem copate ven in rečem, saj tile vam bodo prav ali ne? In seveda jih obuje, ker mu je nerodno reči ne, ker je želel kar obut notri…
Vedno se sezujem, ko kamorkoli pridem v stanovanje in enako pričakujem od obiskov. Žal tu, kjer trenutno živimo, temu ni tako, saj navade sezuvanja ne poznajo.
Copate imamo za obiske.
Vladka
Lep pozdrav. Ja, mi kamor pridemo na obisk se sezujemo in obujemo copate, ravno zaradi spoštovanja gospodinje, razen pri enih prijatlih se ne sezujemo, ker so tudi oni skoraj da vedno obuti v spodnjem delu hiše.
Je pa tako, da so pri meni doma vedno na razpolago copati in skorajda vsak se sezuje, ko vidi da imamo takoj za predsobo tapison po tleh. (smo v pritličju hiše in ker je drugače hladno po tleh imamo povsod tapison – seveda razen kuhinje- ha ha ha )
Ne vem, če bi se mi ljubilo za vsakim obiskom pomivati po tleh, saj je preostale posode vedno več kot dovolj za pospraviti.
Pri nas se vsi ko pridemo domov preobujemo v svoje copate.
Gostje imajo svoje, takoj ko stopijo skozi vrata. Vendar je veikokrat tako, sploh poleti, da če kdo pride čez garažo, gre potem kar gor in pravi sej bom hitro, samo umaže pa ravno tako kot če bi bil pri nas 2 uri.
Tisti ki se ne sezuvajo so ponavadi starejši, in pridejo na obisk k staršem, ampak vseeno me moti, ker jim oče že na vhodu reče, ah sej se ni treba sezuvat.
Pomil stopnic pa še v življenju ni.
Pa tudi mi ni higiensko, da mi nekdo hodi po hiši v čevljih, za njim bom pa jaz bosa ali pa v copatih.
Da bom pa vsakič pomivala se mi pa tudi ne da……
LP
meni je tudi všeč, da se obiki sezujejo, saj imamo dva majhna otroka in se mi že sama misel na to upira, da je nekdo prišel v čevljih, v katerih je pohodil vsemogoče: od pljunkov, do kakšnega kakca pasjega… potem pa v naše stanovanje, potem pa otrok na tem leži. sploh,ko se bo manjša začela plazit. drugače sploh nimamo klinično čisto, pa vseeno.
težim glih ne z copati, upam, da se bodo sami spomnili. tudi jaz se drugje sezujem, tudi tamali vzamem copatke s sabo.
No, ma tudi obiski….nekateri pridejo direktno iz nogometnega igrišča po celotedenskem dežju, si na predpražniku niti ne očistijo čevljev…tudi to ni ravno olikano.
Pri nas ne zahtevamo sezuvanja, smo pa tako domači, da gostje (navadno so to prijatelji) že sami vejo, če se hočejo, se sezujejo, vejo kje so copati, vejo pa tudi kje so krpe…
Ko se bomo pa preselili, pa bom mogoče menjala politiko…in bo sezuvanje obvezno. Kaj čem…takrat bo dojenček, jaz pa že zdaj nimam ne časa ne volje klečat in drgnit tla.
V Obiju sem že kupila en tak velik copat za na steno, not pa je nekaj parov copat različnih številk, nekaj se jih še dokupi in to naj čaka na obiske….pa če ne bo dežja, bom še bolj zadovoljna.
Ja, res je, da ponekod navade sezuvanja ne poznajo. Npr. v Ameriki so otroci tudi doma kar v supergah, na posteljo gredo v čevljih ipd.. Glede pucanja pa imajo eni najbrž hišne pomočnice, drugi pa delajo sami in verjetno kar naprej sesajo in pomivajo po tleh. Tudi meni je mimo, da bi se po kavču ali postelji valjali obuti, ampak to je stvar vzgoje in navade. Pri nas imamo copate, obiski se sezujejo. Če gre kdo naprej v čevljih, jim kar rečem, da bi želela, da se sezujejo, ker imamo dojenčka, ki se plazi po tleh. Zaenkrat nimamo problemov.
Če se kdo želi sezuti dobi copate. Silimo nikogar. Če kdo pride z mokrimi ali blatnimi čevlji se itak sam od sebe sezuje. Vsaj naši obiski so taki. Če je pa zunaj suho me pa niti slučajno ne motijo obuti gostje. Običajno se takoj usedejo in ne lomastijo po celem stanovanju. Redno pomivamo po tleh in to je to. Ne glede na obute goste.
Ker sama vedno hodim po stanovanju v nogavicah, bi me motili obuti obiski in jim ponudim copate. Izjema so nekateri starejši ljudje, ki bi se težko sezuli a takšni obiski so redki.
Pravo presenečenje pa sem doživela pred leti, ko sem babici ( patronažni?) ob prvem obisku dojenčka ponudila copate (oprane, seveda), pa je rekla, da tujih copat ne obuva. V stanovanje z belimi preprogami je nameravala kar z blatnimi čevlji. Ko si tudi rok ni želela obrisati v svežo, zlikano brisačo, sem imela dovolj in sem rekla, da razen svojcem ne dajem dojenčka v roke.
No očitno nisem edina, ker patronažna, ki je prišla k nam je tudi odklonila copate, vendar sem vztrajala naj si jih vsaj natakne čez škornje.
Bil je februar in zunaj sneg in “žlavsa”. Hodila je po celem stanovanju, po kopalnici (da si je umila roke), pogledala v spalnico (otrok je v času obiska spal), hotela videti njegovo sobico (zakaj pa še ne spi v svoji sobi?). Potem pa sedela v dnevni sobi in hotela vedeti kdo kuha, pospravlja ali imam kakšno pomoč.
Sreča, da je prišla takrat prvič in zadnjič. No, se je oglasila čez kakšne 4 ali 5 mesecev, da vidi če nas kaj zanima glede uvajanja goste hrane.
Je bila zadovoljna z nami in rekla da je že prvič videla, da ne bomo imeli problemov.:))
Aja, mi se vedno in povsod sezujemo in isto pričakujem od gostov, ponavadi ni težav. Copati so vedno sveži in lepi, vsake toliko časa dokupim nove, stare in zdelane zavržemo.
Raje vidim, da se gostej sezujejo, če se pa ne, jih pa ne silim, ampak tega pa zares ne vzamem dobro. Pri nas je bilo tudi enako s patronažno sestro: zunaj žlavsa, ona pa v nekih gojzerjih po celem stanovanju. In je na začetku rekla: “Pa ravno danes sem pozabila copate!” Copate? “Ja imam takšne copatke, ki se nosijo povrh čevljev, pa sem jih pozabila doma.” Sem si mislila: ja, kdaj jih pa potem nosi s sabo? Naslednjič in tretjič ter četrtič pa copatk tudi omenila ni in je bila preprosto obuta. Potem pa je pridigala, kako moram počivati in nič delati. Ja, ko je pa šla, sem morala pa povosod po tleh brisati za njo!
Res mi je žal, da nisem takšna, da bi kdaj pa kdaj kaj tudi naravnost rekla. “A se lahko sezujete, prosim?”
Pri nas copati niso v navadi. Smo v nogavicah. Sem rabila kar nekaj casa, da sem to sprejela…heheh… Zdaj pa copate dam nase res samo, ko je posteno mraz… drugace mi gredo pa res kar na zivce…
Otroci so tudi v solah in vrtcih vecnoma v nogavicah… ne, ni mrzlo… in vedno kar dovolj cisto…
Se pa vsi sezuvamo. V javnih ustanovah pa na cevlje obesamo tiste smesne vrecke…
Doma imam nekaj copat… za obiske iz Slo.. in kolegico iz Poljske… ostali se vecinoma sezujejo… Ne kompliciram, se posebno odkar imam tisti mini sesalec… svis, pa je kar cisto…heheh
no, vidim, da bom v čisti manjšini: pri nas pa absolutno ne pričakujemo, da se obiski sezuvajo, to se mi zdi čista degradacija človeka, snet mu čevlje z noge. poseg v intimo in hkrati sporočilo, da me bolj skrbijo čista tla kot sem vesela njegovega obiska. tudi sama se zelo nerada sezujem na obiskih, mogoče, če je zelo zelo neformalen obisk (na katerem npr. po turško sedim pri prijateljih na kavču) ali pa če imajo plazeče se otroke. sicer pa me spravi v slabo voljo, če mi kdo moli copate pod nos, se preden ga uspem dobro pozdravit. in če res moram snet čevlje, sem raje v svojih nogavicah kot tujih copatih. v bistvu se mi zdi tole sezuvanje na obiskih totalna slovenska simptomatika
Na to gledam enako kot ti. Filmi so pa itak zgodba zase, čeprav bi se to lahko našlo tudi pri nas v SLO.
Kdor pride k nam, se vsak sam avtomatsko sezuje. Vsak dobi tudi copate, ki jih potem operem (noge so le noge), kdor jih odkloni pa… ok. Nikogar ne silim. Nekaterim izjemam pa dovolim ostati v čevljih, saj vem, da se potem težko obujejo.
Pri nas vsi nosimo copate. Je pa res, da jaz poleti zeloooo uživam bosa…
Jaz mislim, da je veliko odvisno tudi od tega, če si v hiši ali živiš v stanovanju. Recimo, moji imajo hišo, pa se spodaj navadno ne sezuvamo (je ena taka domača soba in kuhinja, in vse skupaj povezano s teraso. Pa še ploščice so, da se hitro pobriše. Zgoraj so spalni prostori in se vsi sezujemo, pravzaprav redko kdo gre gor , ker je pač bolj zaseben del hiše.
Seveda je drugače v stanovanju, ko pač direktno uletiš noter.