Najdi forum

Splash Forum Koronavirus COVID KULT II

COVID KULT II

COVID KULT II
2020. godine napisao sam esej pod nazivom Covid Kult, u kojem sam opisao takozvano “Novo Normalno” kao globalni totalitarni ideološki pokret. Razvoj događaja tijekom posljednjih šest mjeseci potvrdio je točnost te analogije. Punih godinu dana nakon početnog uvođenja krajnje užasnih i potpuno izmišljenih fotografija ljudi koji su mrtvi padali na ulice, projicirane stope smrtnosti od 3,4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} i sve ostale službene propagande, unatoč nedostatku bilo kakvih stvarnih znanstvenih dokaza apokaliptične pošasti (i obilja dokaza koji govore suprotno), milijuni ljudi i dalje se ponašaju kao pripadnici ogromnog kulta smrti, hodajući u javnosti s medicinskim maskama, robotski ponavljajući floskule, mučeći djecu, starije osobe, invalide, zahtijevajući da se svi podvrgnu ubrizgavanju opasnih eksperimentalnih “cjepiva”, i uz to općenito se ponašati zabludno i psihotično. Kako smo došli do ove točke … do točke kada je, kako sam već rekao u Covid Kultu– „umjesto da kult postoji kao otok unutar dominantne kulture, kult postao dominantna kultura, i oni od nas koji nisu se pridružili kultu postali izolirani otoci u njemu? ” Da bi se to razumjelo, treba shvatiti kako kultovi kontroliraju umove svojih članova, jer totalitarni ideološki pokreti djeluju manje-više na isti način, samo u puno većim, društvenim razmjerima. O ovoj temi postoji mnoštvo istraživanja (spomenuo sam Roberta J. Liftona u svom ranijem eseju), ali da pojednostavim stvari, samo ću se poslužiti s Margaret Singer “Šest Uvjeta Kontrole Uma” iz njezine knjige iz 1995–Kultovi U Našoj Sredini, kao leća za promatranje covidskog kulta. Šest uvjeta za kontrolu uma 1.) KORAK PO KORAK, DRŽI OSOBU NESVJESNOM ŠTO SE DOGAĐA I NESVJESNU SVOG MIJENJANJA. Potencijalni novi članovi vode se, korak po korak, kroz program promjena ponašanja, a da nisu svjesni konačne agende ili punog “sadržaja” grupe. Gledajući unatrag, lako je vidjeti kako su ljudi bili uvjetovani, korak po korak, da prihvate ideologiju “Nove normale”. Bombardirani su zastrašujućom propagandom, zaključani, lišeni građanskih prava, prisiljeni javno nositi medicinske maske, izvoditi apsurdne rituale “socijalnog distanciranja”, podvrgavati se stalnom “testiranju” i svemu ostalom. Svatko tko se nije pridržavao ovog programa promjene ponašanja ili osporavao istinitost i racionalnost nove ideologije, etiketiran je kao “teoretičar zavjere”, “poricatelj Covida”, “anti-vaxxer”, u biti neprijatelj kulta, poput “supresivne osobe” u Scijentološkoj crkvi. 2.) KONTROLIRATI SOCIJALNO I / ILI FIZIČKO OKRUŽENJE OSOBE; POSEBNO KONTROLIRAJ VRIJEME TE OSOBE. Već više od godinu dana vlasti “Nove Normale” kontroliraju društveno / fizičko okruženje i način na koji Novo Normalni provode svoje vrijeme, zaključavanjima, ritualima društvenog udaljavanja, zatvaranjem “nebitnih” poduzeća, sveprisutnom propagandom, izolacijom starijih osoba, ograničenja putovanja, obaveznih pravila maski, zabrane prosvjeda i sada segregacija “Necijepljenih”. U osnovi, društvo je pretvoreno u nešto nalik na odjel za zarazne bolesti ili ogromnu bolnicu od koje se ne može pobjeći. Vidjeli ste fotografije sretnih Novih Normalnih kako objeduju u restoranima, opuštaju se na plaži, trčkaraju, pohađaju školu i tako dalje, provodeći svoj “normalni” život sa svojim medicinskim maskama i profilaktičkim štitovima za lice. Ono što gledate je patologizacija(okarakterizirati nešto kao medicinski ili psihološki nenormalno) društva, patologizacija svakodnevnog života, fizička (socijalna) manifestacija morbidne opsjednutosti bolestima i smrću. 3.) SUSTAVNO STVARAJ OSJEĆAJ NEMOĆI KOD OSOBE. Kakva bi se to osoba mogla osjećati nemoćnije od poslušnog Novog Normalnog koji sjedi kod kuće, opsesivno bilježi broj “Covid smrti”, dijeli fotografije svoje medicinske maske i zavoja nakon “cijepljenja” na Facebooku, dok čeka dozvolu od vlasti da izađu na otvorenom, posjeti njegovu obitelj, poljubi partnera ili rukovanje s kolegom? Činjenica da su u Covid Kultu tradicionalnog karizmatičnog vođu kulta zamijenili medicinski stručnjaci i državni službenici, ne mijenja potpunu ovisnost i užasnu nemoć njegovih članova, koji su svedeni na stanje koje se približava sramoti. Ova grozna nemoć ne doživljava se negativno; naprotiv, ponosno se slavi. Tako ponavljanje mantre poput “Nove Normalne” floskule “Vjeruj znanosti!” od ljudi koji se, ako im pokušate pokazati nauku, potpuno polude i počnu vam brbljati agresivne gluposti kako bi vas ušutkali. 4.) MANIPULIRAJTE SUSTAVOM NAGRADA, KAŽNJAVANJE I ISKUSTAVA NA TAKAV NAČIN DA SPRIJEČITE PONAŠANJE KOJE ODRAŽAVA NEKADAŠNJI SOCIJALNI IDENTITET OSOBE. Ovdje je poanta transformacija nekada u osnovi racionalne osobe, u potpuno drugačiju osoba koja je “odobrena” za kult, u našem slučaju, poslušna osoba „Novo Normalna“. Singer se detaljnije upušta u ovo, ali njezina se rasprava odnosi uglavnom na subkulturne kultove, a ne na totalitarne pokrete velikih razmjera. Za naše svrhe to možemo preklopiti u uvjet broj 5.) 5.) MANIPULIRAJTE SUSTAVOM NAGRADA, KAŽNJAVANJA I ISKUSTAVA KAKO BISTE PROMOVIRALI UČENJE IDEOLOGIJE ILI SUSTAVA VJEROVANJA I PONAŠANJA ODOBRENIH OD GRUPE. DOBRO PONAŠANJE, POKAZIVANJE RAZUMIJEVANJA I PRIHVAĆANJA UVJERENJA GRUPE TE UDOVOLJAVANJE SE NAGRAĐUJE, DOK ISPITIVANJE, IZRAŽAVANJE SUMNJI ILI KRITIZIRANJE NAILAZI NA NEODOBRAVANJE, ISPRAVLJANJE I MOGUĆE ODBIJANJE. AKO NETKO IZRAZI PITANJE, NATJERAJTE IH DA OSJETE DA NEŠTO SUŠTINSKI NIJE U REDU S NJIMA DA PROPITUJU. OK, ispričat ću vam malu priču. Priča je to o osobnom iskustvu, za koje sam prilično siguran da ste i vi doživjeli. Priča je to o stanovitom Novom Normalnom koji me maltretira već nekoliko mjeseci. Nazvat ću ga Brian Parks, jer eto, to je njegovo ime i više ne osjećam nikakvo nezadovoljstvo zbog dijeljenja. Brian je bivši prijatelj / kolega iz književnog svijeta koji je prošao puno “Novo Normalno” i apsolutno je bijesan što ja nisam. Brian je toliko ogorčen da se nisam pridružio kultu, pa je odlučio pisati po Internetu, nazivajući me “teoretičarom zavjere” i sugerirajući da sam imao neku vrstu živčanog sloma i da mi je potrebno hitno psihijatrijsko liječenje, jer ne vjerujem službenoj priči “Nove Normale”. E sada, ovo ne bi bila velika stvar, osim što Brian vrijeđa moj karakter i pokušava naštetiti mojoj reputaciji na Facebook stranicama drugih kolega, što Brian osjeća s pravom učiniti, s obzirom na to da sam “poricatelj Covida” “teoretičar zavjere” i “anti-vaxxer” ili bilo što drugo, i činjenicu da na svojoj strani ima moć države, medija itd. Tako to djeluje u kultovima i u većim totalitarnim društvima. Obično po vas ne dolazi Gestapo. To su obično vaši prijatelji i kolege. Ono što Brian radi je da radi na tom sustavu nagrada i kazni kako bi provodio svoju ideologiju, jer zna da je i većina mojih ostalih kazališnih kolega u svijetu krenula potpuno u “Novo Normalno”, ili barem gledaju u drugu stranu i šute dok se provodi. Ova se taktika, očito, obrušila na Briana, ponajprije zato što me nije briga što neki Novi Normalni misle o meni, bilo da rade u književnom svijetu ili bilo gdje drugdje, a i ja sam u prilično privilegiranom položaju, jer sam postigao ono što sam želio postići u književnosti, i radije bih zabio ruku u blender, nego da svoje romane pošaljem korporativnim izdavačima na pregled, tako da mi ne treba puno prijetiti. To, a i nemam djece za koju bi morao uzdržavati niti uprave za koje bih trebao odgovarati (za razliku od, primjerice, Marka Crispina Millera, kojeg trenutno progoni administracija “Nove Normale” na NYU). Poanta je u tome što se ovakva ideološka uvjetovanost događa svugdje, svaki dan, na poslu, među prijateljima, čak i među obiteljima. Pritisak da se usklade je intenzivan , jer predanim kultistima ili pripadnicima totalitarnih ideoloških pokreta ništa nije prijeteće od onih koji osporavaju njihova temeljna uvjerenja, suočavaju ih s činjenicama ili na drugi način pokazuju da njihova “stvarnost” uopće nije stvarnost , već prije zabludna, paranoična fikcija. Ključna razlika između načina na koji ovo djeluje u kultovima i totalitarnih ideoloških pokreta je u tome što je kult obično supkulturna skupina i stoga ne-pripadnici kulta imaju moć ideologije dominantnog društva na koju se mogu osloniti kad se opiru umu – kontrolirati taktiku kulta i pokušavati deprogramirati njegove članove … dok je, u našem slučaju, ovaj odnos snaga obrnut. Totalitarni ideološki pokreti imaju moć vlada, medija, policije, kulturne industrije, akademske zajednice i popustljivih masa na svojoj strani. I stoga, ne trebaju nikoga nagovarati. Oni imaju moć diktirati “stvarnost”. Samo kultovi koji djeluju u potpunoj izolaciji, poput Hrama Jima Jonesa u Gvajani, uživaju ovu razinu kontrole nad svojim članovima. Tom se pritisku za usklađivanje, ovom ideološkom uvjetovanju, mora žestoko oduprijeti, bez obzira na posljedice, kako u javnom tako i u našem privatnom životu, ili će „Nova Normala“ zasigurno postati naša „stvarnost“. Unatoč činjenici da smo mi “Covid poricatelji” trenutno brojčano nadmašeni Covid kultistima, trebamo se ponašati kao da nismo i držati se stvarnosti, činjenica i stvarne znanosti te se prema Novo Normanima ponašati točno onako kako jesu, članovi novog totalitarnog pokreta, zabludjeli kulturnjaci. Ako to ne učinimo, doći ćemo do Singerovog stanja 6.) … 6.) IZNIJETI ZATVORENI LOGIČKI SUSTAV I AUTORITARNU STRUKTURU KOJA NE DOPUŠTA POVRATNE INFORMACIJE I ODBIJA IH MODIFICIRATI OSIM OD STRANE VODSTVA KOJE DAJE ODOBRENJE ILI IZVRŠNI NALOG. SKUPINA IMA PIRAMIDALNU STRUKTURU ODOZGO PREMA DOLJE. VOĐE MORAJU IMATI VERBALNE NAČINE DA NIKAD NE IZGUBE. Još nismo tamo, ali tamo smo krenuli … globalno patologizirani totalitarizam. Dakle, molim vas, govorite. Nazovite stvari onakvima kakve jesu. Suočite se s “Brianima” u svom životu. Unatoč činjenici da sami sebi govore da vam pokušavaju pomoći da “dođete k sebi” ili “vidite istinu” ili “vjerujete znanosti”, ne. Oni su kultisti, očajnički vas pokušavaju natjerati da se prilagodite njihovim paranoičnim uvjerenjima, pritiskajući vas, manipulirajući vama, maltretirajući vas, prijeteći vam. Nemojte igrati igru pod njihovim uvjetima ili im dopustiti da vas navedu da prihvatite njihove uvjete. (Jednom kad vas uvuku u svoj narativ, pobijedili su.) Izložite ih, suočite se s njihovim taktikama i motivima. Vjerojatno im nećete nimalo promijeniti mišljenje, ali vaš bi primjer mogao pomoći drugim Novo Normalnima kojima vjera klizi da prepoznaju ono što im je učinjeno i raskinu s kultom.

zgornji tekst je napisal avtor, ki ne želi biti imenovan in osebnih razlogov, ampak to sploh ni pomembno, pomembna je vsebina………..

New Report

Close