Creaton ali Bramac
Bramac že kakih 10 let. Vse OK. Na severni strani se sem pa tja pojavlja mah, kar pa je značilno za vse tipe strešnikov, razen glaziranih. Pri glaziranih samo en pomislek – snegobrane prodajajo ravno zato, da sneg ne zdrsne iz strehe. Tak snežni plaz je lahko usoden za kakšen avto parkiran pod streho, lahko tudi za človeka. Obenem lahko med padanjem odlomi rob strehe, ali pa žleb. Zato so še posebno pri glaziranih kritinah snegobrani zelo pametna odločitev.
No Ppo, ti kar brskaj po netu. Jaz ti pa povem, kako gre to v resnici. Pred par leti smo podrli star kozolec, ki je imal na sebi betonsko kritino okoli 40 let. Kritina je bila iz popolnoma surovega betona, nič premazanega z ničemer. Pa ni bila nit ena letev gnila. Tako smo letve in kritino ponovno uporabili za večji koruznjak. Bramac pa ima debel premaz barve, ki definitivno blokira vpijanje vode. Moraš vedeti, da po netu na veliko pisarijo trgovski predstavniki raznih firm, ki ne delajo drugega, kot trosijo laži o konkurenci. Problem vode, ki pri slabo izvedeni strehi lahko ogroža letve je le pri tankoslojnih kritinah brez izolacije (predvsem kovinska). Tam lahko kondenz kaplje po letvah, ker kritina vode ne vpija. Ostale kritine (beton, opeka, azbest) preko noči vpijejo vlago (torej ta ne teče po letvah), preko dneva jo pa izsušijo.
Sicer je to stara tema, ampak bi rada napisala naso svezo izkusnjo. Ker ce bi jaz prebrala kaj takega Bramaca nikoli ne bi kupila. Leta 2020 smo naredili novo streho z Bramac stresniki, po prvi zimi, ko se je streha odtalila in je sneg izginil smo opazili nekaj belega na strehi. To “belo” so bili popokani stresniki, ostanke smo nasli v zlebu kam jih je sprala voda. To so boli kot prst debeli kosi! Od soka nismo mogli verjeti kaj se je zgodilo. Ker nam je ostalo nekaj rezervne kritine smo sli pogledat paleto… Tudi na paleti na vrhu so bili popokani stresniki. Kontaktirali smo Bramac in to… o moj bog kako naj to sploh opisem, bilo je vsega od izmikanja, laganja, nadiranja, nedvigovanja telefona, vlecenja za nos, potem “pridejo”, ne pridejo, porabimo 4 dni dopusta za cakanje krovca, sploj ne javijo da ga ne bo… imajo pocitnice, dopuste, bolniske, pride krovec, njega ni bilo blizu, in po 9 mesecih pogajanja in cakanja in prijavi na trzni inspektorat se je ta krovec res prikazal in je “”ugotovil””, da streha ni ravna pa da zato pokajo stresniki. Ja ok itak, a potem paleta tudi ni ravna? Kaj pa je krivo, da so popokali stresniki na paleti… Ah dajte, dajte. Sledila je nasa zemlja, da se poklice sodni izvedenec, pa da vidimo, ce je res streha neravna! No, potem po enem letu kreganja smo dobili menjavo poskodovanih stresnikov. Ampak odnos Bramaca je katastrofa!1 leto so nas zajebavali za tistih nekaj strensikov in 2 uri dela krovca, kar je njih stalo 200€ ce sploh. Zdaj ko so stresniki zamenjani je nasa streha kot cirkus, streha je po 2 letih zbledela za vsaj 3 nijanse barve ce ne vec. Stari stresniki so barve pepela, novi zamenjani pa svetlece crni. In ce gledam koliko smo placali za novo streho na novi hisi in kaj zdaj imamo na strehi me stisne pri srcu! Nova hisa s packarijo na strehi! Hvala Bramac! Saj veste kdo smo! In potem naj podpiramo Slovensko – NIKOLI vec