CRES

Velikokrat smo letovali na Cresu v Stari gavzi. Tam so prijetne hišice v senci pinij , oljk in smokev. Lep pogled na morje, do katerega imaš le nekaj minut hoje. Hišico si rezerviraj čim bliže morju, če imaš majhne otroke. Nad naseljem so teniška igrišča, v samem naselju pa mize za namizni tenis.. Plaža je skalnata, vendar so te skale lepo poravnane, tako, da lahko zaplavaš v morje in plavaš do čudoviteg a zalivčka s peščeno plažo. Do tja-v desno, vodi tudi stezica tik ob morju.
Vsi vemo, da je na morju najlepše, ko je polna luna in se ta zrcali v gladini morja. Ob morju-levo, se sprehodiš do avtokampa Kovačine ali pa še naprej do mesta Cres.
S temi hišicami upravlja podjetje Cresanka d.o.o. Na spletu si izbereš in preko njih rezerviraš hišico, ki jo želiš.

zadnja leta slovenci okupirajo cres
mi smo celo poletje tam, že več let in nam je res lepo, smo stacionirani, ampak veliko raziskujemo otok, je res vrhunski.
kar se tvojega vprašanja tiče, v mestu cres je kar nekaj agencij, ki oddajajo privat sobe oz. apartmaje, v različnih cenovnih rangih, plaža je blizu, cel zaliv je v bistvu plaža, potem si pa sam poiščeš tisto, kar ti je všeč, kolo pomaga.
osebno so mi najlepše plaže odročne, tam kjer ni nepremičnin in se je treba peš odpravit po kozjih stezicah, ali pa s čolnom.
odpri si g-maps, pa išči tiste kraje, ki se ti zdijo zanimivi in primerni tvojim željam. Meni je všeč Valun in Beli, proti Lošinju imaš še kar nekaj turističnih krajev.
mi smo v kampu, kjer so dobre parcele zasedene leta naprej, čeprav je kamp ogromen, vem da tisti, ki so v apartmajih tudi vedno rezervirajo ob koncu sezone za naslednjo, poznam tudi nekaj ljudi, ki preko določenih slo firm najemajo hiške v Gavzi pri Cresu, niso pa poceni.
glede mrzlega morja pa ne vem, meni se ne zdi, razen po neurjih in močnem vetru, ki morje premeša, ampak predvidevam da se to dogaja povsod, mi se ponavadi kopamo že za 1.maj in tudi še konec oktobra.

Mi smo včasih hodili v Staro gavzo in so plaže za majhne otroke čisto nikakve. Pod hiškami je ena majhna plažica s peskom, kjer se da lepo prit v morje. Drugače so kamni, beton, v morju pa ježi. Lušten je tisti zaliv v katerem je pisal nekdo pred nami. Ampak odkar so naredili malo boljšo pot zna bit gužva. Naselje je v hribu (tako da če imaš hiško višje se kar nahodiš). V naselju je bil samo en majhen lokalček in ena majhna (draga) trgovina.
Mi smo presedlali v mobilne hiške v kamp Kovačine in nam je super. Plaže ok, imaš tudi “taxi čoln” kivozi v Valun. Je samo kratek sprehod do mesta (imaš tudi taxi čoln), trgovina je bolje založena, pa tudi več se dogaja.