črn avto (vročina)
zanima me – tisti, ki imate črn avto, kako je s temperaturo v teh vročih dneh? (ok, vem, da eni prisegajo izključno na črno in da zato potrpijo, ker pravijo, da je edino ta lepa, pa tisti, ki jih potegnete iz garaže … tisti so tudi hladni:))
ima kdo črnega in npr. srebrnega … je velika razlika? ali vi s črnim, ki je parkiran na soncu, prej avto shladite, preden date vanj otroke …? (kupujemo avto in je ravno en črn naj, pa je bila ta barva zadnja izbira …)
Tudi bel avto moraš prej shladit, preden daš vanj otroka (dojenčka, ne 16-letnika), če je na soncu parkiran. Sicer pa predvidevam, da kupujete takšnega s klimo.
Ne vem no, koliko tednov na leto pa je res takšna vročina, da je ful panika glede avta? Dva, tri? Pri meni to ne bi bil odločilni faktor, če bi bil en avto sicer “naj”, kot praviš.
Pri trenutnih temperaturah je res vseeno ali je avto crn ali srebrn ce stoji na soncu, se posebej zato, ker so v skoraj vseh avtomobilih tudi armature crne in se vse segreje za znoret. Je pa res, da se crn avto hitreje segreje v pomladnih mesecih.
Trenutno imam crn avto, prej pa sem imela srebrnega in vecji problem kot pri segrevanju vidim v tem, da se na crnem avtu pozna vsaka najmanjsa umazanija na srebrnem pa ne. Crn avto je lep le isti dan, ko je opran.
No no no, take razlike pa res ni! Na testu med belim in crnim, ki so ga pred leti opravili, je razlika med dve do tri stopinj temp..
Vec boste naredili, ce boste nakndadno zatemnili zadnje sipe, za armaturo, pa ze itak obstaja alu folija, za odboj sonca in problem resen. Naj vas to ne zavede, imel bel in crn, rdec, vsi vroci. Zdaj imam sivega, z zatemnjenimi stekli (35%), pa se veliko pozna.
Tisto o 7 stopinjah razlike sem videl v dokumentarcu, preverjal nisem. Gre pa verjetno tudi za različne črne barve, prepričan sem da je razlika vsaj med mat in bleščečo črno, pa verjetno tudi kovinsko črno.
Ni mi pa jasna razlika zaradi zatemnjenih šip… Zakaj bi bilo v avtu manj vroče? Temna barva šip verjetno vsrka več energije (toplote), ki jo potem mora nekam oddati…
Ne bi rekel, če bi imel ogledala, ki odbijajo svetlobo, a zatemnjeno?
No no no, take razlike pa res ni! Na testu med belim in crnim, ki so ga pred leti opravili, je razlika med dve do tri stopinj temp..
Vec boste naredili, ce boste nakndadno zatemnili zadnje sipe, za armaturo, pa ze itak obstaja alu folija, za odboj sonca in problem resen. Naj vas to ne zavede, imel bel in crn, rdec, vsi vroci. Zdaj imam sivega, z zatemnjenimi stekli (35%), pa se veliko pozna.[/quote] Tega ti pa ne verjamem. Mož ima svetlomodrega pa je enako vroče kot v mojem, na istem parkingu sta postavljena!