črn nohtek
Punce, rabim nasvet oz. izkušnje.
Če bo tale naša nadebudna dveletnica preživela najzgodnejše otroštvo v enem kosu, smo na konju. Tale poprček kar naprej divja in raziskuje in ni par sekund pri miru, kar naprej se ji kaj dogaja, od šivanja arkade pred par meseci prek parih opeklin po prstkih, ker je morala preveriti, ali je peč (v hribih na vikendu) res vroča, do padca po stopnicah, kljub temu, da sem zraven stala itd. itd.
No, danes si je uspela stisniti palec na nogici z vrati in je sedaj nohtek čisto vijoličast. Najbrž bo počrnel in odpadel. Ker s prejšnjimi tremi peripetij s črnimi nohtki nismo imeli, me zanima, kaj je dobro narediti? Ali bo normalno rasel naprej in čez nekaj časa odpadel ali je treba kako ukrepati? Pogosteje striči ali kaj podobnega? Kakšen je pravzaprav potek zadeve dokler noht ne odpade in ali v vsakem primeru odpade?
Hvala za izkušnje.
Tudi meni je uspelo pred nekaj leti stisnit prst med odprta vrata. Se ne spomnim več, kakšne barve je bil na začetku, je pa čez nekaj dni noht kar konkretno počrnel. Splošna zdravnica je sicer svetovala, naj si ga dam “potegnit” dol, ker pa sem bolj pri revah za te stvari, tega nisem naredila. Sicer je potem trajalo kar nekaj časa, da je “normalen noht” izpodrinil črnega. Zoprno je bilo edino to, ker se v določeni fazi, ko normalen noht začne izpodrivati črnega, vse vse skupaj začne nekako luščiti oz. prekrivati, in nastaneta dve plasti nohta, ki se zatikata povsod.
Uh, kriza. Ali zadeva med odpadanjem črnega nohta boli ali je samo zoprno? In koliko časa pravzaprav traja tale celotna menjava nohta od nesreče do izrasta novega nohta? En mesec? Pol leta? Približno. Verjetno je dobro prst oviti s kakšno gazo ta čas, ko nastaja “dvojni noht”, da se ne odlušči predčasno?
Hvala za odgovor.
Mojemu sinu ravnokar raste nov noht na roki.
Najhuje je bilo prvi dan, ker mu je kri nabijala v prstu, potem pa je imel prst zelo zatečen. Zato sva tudi šla k zdravnici-prst je zgledal grozno (črn, ztečen), ki je dala napotnico za kirurga, s tem da je rekla da lahko počakava nekaj dni če se bo samo uredilo. No potem je mulc sam pregriznil napihnjeno kožo okoli nohta in je kri iztekla, oteklina je počasi splahnela. Noht je sam odpadel čez tri tedne, vmes je nekaj časa nosil celo opronico, da ne bi kam zadel s prstom, ker bi ga to bolelo. Drugča pa ni imel bolečin. Sedaj ima že nov nohtek do polovice prsta, k kirurgu pa ga nisem vozila, mislim da se nohti lahko sami uredijo, nekateri pravijo da še lepše zraste nov noht…
Hvala vsem za nasvete. Ker male prstek nič ne boli in tudi ni zatečen, ne bomo nič ukrepali. Po telefonu sem poklicala zdravnico, pa pravi, da v takih primerih skoraj vedno v lokalni anasteziji potegnejo nohtek dol – v bolnici. Mi bomo pustili tako, kot je, pa bomo videli, kako se bo celilo.
Katika, upam, da bo tako kot pri vas.
Bolelo me ni nič, malo je bilo samo zoprno, ko je rasel nov noht in izpodrival črnega, ker je nastala neka dvojna plast in se je zatikalo v obleke… sem si kar flajšter gor dala za tisti čas, pa je bilo. Do novega nohta pa mislim, da je trajalo nekaj mesecev (je že kar nekaj let od tega in se ne spomnim več točno). Je pa čas trajanja odvisen tudi od tega, kje si ga priščipneš…če bolj na vrhu, gre hitreje, drugače pač traja malo dlje.
Lp, Silvie
nasi 3-letni nadobudnici ravno raste nov nohtek na sredicu desne roke. potisnila ga je med vrata v vrtcu. prvi dan je bil vijolicen (nalakiran – smo jo prepricali) in je ni nic bolel, tudi kri ji ni tekla, drugi dan je bil crn, tretji dan je pricel odstopati, do konca odpadel je nekje peti dan. sedaj pocasi raste ze skoraj en mesec in mislim, da bo naslednji teden prvic prerasel blazinico in ga bomo lahko ‘oblikovali’, ker je na zacetku malce cudno zadebeljen…
kadarkoli smo jo vprasali, ce jo kaj prstek boli, je bil odgovor nikalen, zato tudi mi nismo hodili k zdravniku… mislim, da je pri majhnih nohtkih cisto drugace, kot pa pri odraslih…
pod nohtkom je bila samo roznata koza… smo jo skozi sprasevali, ce jo boli, ampak ker je bil odgovor vedno negativen, smo pustili nepovito in na zraku…
nohtek lepo raste, in kot sem napisala, nekje naslednji teden ga bomlahko (ce bo pustila seveda, ker sem imela z njo vedno probleme, stric ji nohte) bom lahko odstrigla zadebeljeni del
Evo, da sporočim izhod situacije.
Ko se je zjutraj malčica zbudila, je bil noht normalne barve. Pod nohtkom ji je iztekla kri (očitno ponoči) in zadeva se je normalizirala. Zgleda, da je čez dan pri hoji (gre za prstek na nogici) prihajalo do pritiska in je nekje na robu pod nohtom nastala luknjica, tako da je kri iztekla. verjetno se je po naravni poti zgodilo to, za kar san giorgio pravi, da naredijo v bolnici.
Sem prav zadovoljna, da se tako izteklo. Hvala vsem za nasvete.
Dober vecer,imama eno vprasanje glede crnega nohta.in sicer jaz sem se stisnila med vrata in sem oz. se imam crn noht ampak zdaj se mi je zacel luscit in me seveda moti in zdaj sem si malo spraskala dol z nohta ampak ce bi ga z skarjicami potegnila dol bi bolelo?zdaj imam v nohtu manjso luknjico in me moti ampa vidi pa se da bo kmalu odpadel kaj naj storim?zelo me moti. hvala!