Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek črna folija na vrtu-se bo obneslo?

črna folija na vrtu-se bo obneslo?

Za letos imamo v planu prepolovit zelenjavni vrt. lani smo imeli poleg zelenjave še krompir, letos pa ga ne bo več. Je pa tukaj, na krompirjevi njivi veliko plevelja. Ga bomo pokosili, nato pa bi dali čez črno folijo, ki baje uniči plevelj. Ali imamo lahko to črno folijo na vrtu celo leto, glede na to, da tam ne bo nič posajenega, samo toliko bi bilo pokrito, da ne bi nič raslo. Bi se do naslednjega leta ta plevelj že uničil? Vem, da ta folija na vrtu ne zgleda najlepše, ampak drugače ne gre. Bi se to obneslo, ali je to za zemljo v redu, ker drugo leto bi pa mogoče na tem mestu spet kaj sadili. Vaš nasvet, prosim.

Posej raje kako ajdo, deteljo … pa jo sproti kosiš, zemljo boš za drugo leto obogatila in tudi izgled bo boljši, dela pa ne bo skoraj nič.

Mi smo s folijo prekrili en kot vrta, kjer smo imeli posajene šmarnice, ki so se preveč razrasle. Še po dveh letih so kukale ven 🙁

Kako lepo mi dišijo šmarnice. Posejat deteljo je tudi dobra zamisel, ker se bo zemlja odpočila, ker detelja jemlje dušik iz zraka. Barca ima prav in jo pridno poslušaj.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx več na blogu, http://www.fj-produkt.com/

Jaz sem hotela tam ob strani potko prekrit s folijo, ker se je trava razrasla in je tezko plet, ker je trdo. En del sem prekrila ze januarja in ni nekega ucinka.

Kako lepo mi dišijo šmarnice. Posejat deteljo je tudi dobra zamisel, ker se bo zemlja odpočila, ker detelja jemlje dušik iz zraka. Barca ima prav in jo pridno poslušaj.[/quote]

Ja, dišijo, ampak ko iz petih poganjkov naenkrat nastane 5 m2 samih šmarnic, je pa preveč 🙁
Zdaj imam borbo z belimi vijolicami, ki so se pametno razrasle malo tu, malo tam… po celem vrtu, spet …

Plevelj? Resno? Enkrat se človek zatipka, ko pa to trikrat ponovi, je jasno, da je nepismen.

Tudi “jebotecuk” se piše s presledki in č-jem.

Površinno debelo prekrij s pokošeno travo od zelenice, če jo imaš: Jaz to delam tako okoli paradižnika in še česa in ni nobenih težav s plevelom. S tem da mi še vlago zadržuje, kar tebi sicer ni potrebno. Da pa prihodnje leto ne boš imela plevela, pa kar odmisli, še v teglce pri hiši veter zanese semena.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Tudi “jebotecuk” se piše s presledki in č-jem.[/quote]

Ni nujno. Če je vzdevek pač ne.

Jaz bi enako posejala deteljo ali recimo grško seno, ki ga imaš potem lahko tudi posušenega doma saj zelo lepo diši. Deteljo potem pokosiš in drugo leto uporabiš za zastirko. Tam kjer uporabiš zastirko nimaš plevela pa naj bo to črna folija ali seno, slama ipd. Če uporabiš za zastirko organsko snov poleg tega, da nimaš plevela poskrbiš tudi za bogatenje zemlje. Ko odkriješ in pustiš odkrito bo pa plevel seveda spet pognal. Korenine preživijo leta v zemlji in čakajo na pravi trenutek.
Jaz imam cel vrt ves čas prekrit z naravno zastirko in kar se mene tiče lahko plevel čaka tudi stoletje dolgo :)))

Z zaastirko ne rabiš sušit trave, se kar frišna sproti pokošena nameče in dodaja ob vsaki košnji.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Sveže trave se ne uporablja za zastirko saj jemlje zemlji dušik. Poleg tega hitro zaplesni in s tem povzroča škodo rastlinem. Trava se zato vedno uporabi že sušena.

Z zaastirko ne rabiš sušit trave, se kar frišna sproti pokošena nameče in dodaja ob vsaki košnji.[/quote]

Z zaastirko ne rabiš sušit trave, se kar frišna sproti pokošena nameče in dodaja ob vsaki košnji.[/quote]

Popravek.
Sveže trave se ne uporablja za zastirko saj jemlje zemlji dušik. Poleg tega hitro zaplesni in s tem povzroča škodo rastlinem. Trava se zato vedno uporabi že sušena.

Popravek.
Sveže trave se ne uporablja za zastirko saj jemlje zemlji dušik. Poleg tega hitro zaplesni in s tem povzroča škodo rastlinem. Trava se zato vedno uporabi že sušena.[/quote]

A bejž no, suha pa ne zaplesni, po parih urah dekle drago..eh. Ne vem kje se tega učiš, na kmetijskem svetovanju zagotovo ne, kjer se priporoča uporaba pokošene trave. Po našem koncu se to počne, sploh za paradižnik. z prarazno gredo ap itak ni ovire in ja , veš da bo zemlji vzela dušik. Kje ti je logoika šavrinka? Detelje in razne kulture se sejejo za naravno gnojenje in se na rasti polno zelene podorjejo. Tak, zeleni način gnojenmja je marsikje pogoj za pridobivanje subvencij.[/b]

Ce ne nameravas dati zastirke, ampak folijo, daj gor prozorno folijo. Pod prozurno folijo se temperatura veliko bolj dvigne kot pod crno, zato se unici vec plevela in semena plevela. Prej pa pokosi in po moznosti prekoplji, sicer bo najprej plevel se bolj rasel, dokler ga ne ubije poletna vrocina. Najvecji ucinek ima ta metoda cez poletje, ko so temperature visoke.

Vidva, ki se zgoraj kregata o sveze pokoseni in suhi travi: jaz polagam obje in ne opazam razlike. Sveza se bolj uleze in je bolj kompaktno, kar verjetno pomeni nekaj manj kisika, ampak na rastlinah ni razlike.

Sveza trava je polna dusika (N) in ga ne bo jemala zemlji. V suhi travi je v pretezni meri ostal le se ogljik (C), dusika (N) pa bolj malo. Za razkroj zato suha trava potrebuje dusik (N), ki ga potegne iz zemlje ali pa se ji ga doda z gnojem ali umetno.

Cele dneve na forumu, ni čudno, da bedarije kvasite. Posluši Šavrinko, ki se edini vsaj malo osnove sanjajo.
Poleg napisanega je sveža trava tudi vaba za polže, če sejete pod njo težko kaj zraste in še bi se dalo naštevati. Razen kakšne velike lenobe je skratka ne uporablja nihče. Trava se suši, kompostira in šele nato uporablja.

Pa kva vse tu preberemo. Ne loči detelje od trave in pametuje kot bi kdaj lopato videl.

Folija je odlična za vzgojo tigrastih komarjev. Tisti, ki jih še nimate, uživajte, dokler še lahko.

New Report

Close