Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Črna gora in EURO

Črna gora in EURO

Firbec me daje, kako je to mogoče, da je v Črni gori valuta kar EURO? Saj niso v EU, še manj pa v evro območju, v katerem so nekatere izmed članic. Je to zakonito? Ali Evropske unije to nič ne moti?

Nekoč so imeli MARKE. In ko je Nemčija dobila Eure, jih je še Črna Gora 🙂

Pač niso del monetarne unije. Je pa to iz različnih vidikov problematično, ker v bistvu nimaš lastne valute, poleg tega pa ne moreš vplivati na mehanizme odločanja v ECB. Ker so slabše razviti, je to težka cokla za napredek v gospodarstvu. Sicer pa vse stavijo na turizem, tako da se glede tega ne obremenjujejo preveč …

Ah, oni so se na EURO navadili kar nekaj let pred nami. Leta 2001 in 2002, ko sem tam letoval, je bil ze v rabi….

tudi na Kosovu že kar dolgo plačujejo z euri. še ko so bili del srbije.

Črnogorci so se za evro odločili enostransko, se pravi, da nimajo nobenega posebnega vpliva na monetarno politiko EU, niti svojih simbolov na denarju. In pri tem niso edini:

Jaz sem bila v črni gori 2002. Euro je bil plačilna valuta. Ko so heblali iz mark v eure, se je tudi pri njih zgodila zgodba da so za ceno zbrisali samo DEM in napisali €. Pa so si dvignili cene.

Ne vem pa kako so lahko preživeli. Natakarica V hotelu na Žabljaku je imela 45€ plače. Človek, na visokem položaju na ministrstvu -prvi ali drugi za ministrom, je imel 700€ plače. Sin je študiral v Beogradu in je njegova stanarina znašala 250€.

Kava je imela isto ceno kot pri nas, pivo tudi…

New Report

Close