Čudež na Blejskem otoku
Ojojoj, kakšen diktator neki… Nam je bilo še lepo! Nas niso s puškami in tanki kot na Madžarskem ali Češkoslovaškem. Pa še kje drugje.
Ja, so bile omejitve, redukcije, bencinski boni in vse ostalo… Toda, draga moja, kaj je diktatura si pa oglej kje drugje po svetu – kako je bilo in kako je ponekod še sedaj.
Razširi, no, malo svoja obzorja. Pokukaj malo izza svoje “farne cerkvice”. Tam je svet, tak in drugačen.
Lep dan vsem…
LpS
Ja ko je posprvil svoje nasprotnike v gramozne in kraške jame, pa tankovsek jarke, pa še kakšen rudniški jašek so zapolnili s trupli zavednih Slovencev, kasneje pa vsakega, ki si je upal pisniti poslali na Goli otok na “prevzgojo” s prenašanjem kamenja in pod udarci,…ja potem je pa bilo kot v “raju”….samo takega “raja” si hitro sit….ti pa pokukaj izza CK-aja…boš videla kaj vse dogaja okoli tebe…
Jon, lepo napisano. Cerkve so bile zgrajene. Na kakšen način, mislim, da so ti podatki skrbno zapisani v farnih cerkvenih knjigah in so tam podatki koliko je kdo dal, v materialu, denarju, koliko je bilo narejenih ne plačanih ur s strani faranov in podobno. V to sem popolnoma prepričan, kajti vsem znano je, da se je, in se še s strani trenutnega duhovnika v fari to redno kronološko zapisuje.
Rad bi povdaril, da sem spomenike NOB in njih število, ceno izpostavil zato, ker so to “kapele, cerkve in katedrala Gotenica” tudi stavbe neke vere. Plačati smo morali tudi ne verujoči pa, če nam je bilo všeč ali ne.
en mal mem:
No za spomenike NOB ravno ne moremo trditi,da so postavljeni zaradi neke vere,so zgolj v spomin in opomin na številne žrtve pri osvoboditvi.
Kar seveda za Gotenico ne moremo reči, to je bila zgolj vizija enega človeka in ni postavljena kot spomenik ali obeležje.
Koliko jaz vem (lahko,da se motim) je bila Gotenica zgrajena kot zaklonišče celotne Slo.vlade.
Nisem pa siguren,da so jo zidali Slovenski vojni ujetniki po mojih podatkih,so Gotenico zidali Nemški voj.ujetniki in to tisti,ki so se preko Slovenije vračali iz Afrike (t.i.Romlova armada).
Veliko je bilo ujetih in likvidiranih mislim,da v okolici Mozirja (Savinjska dolina) znatni del pa odpeljan v Kočevske gozdove,kjer je bilo ujetniško taborišče tu pa se za njimi izgubi vsaka sled (vem pa,da niso bili likvidirani).