Čudežni deček Akim Camera
Najbrž še nikoli niste slišale za njega. Tudi jaz ne, dokler nisem danes zvečer na programu ZDF čisto slučajno ujela koncert Andre-ja Rieu-ja in na odru je čisto samostojno igral triletni fantek violinski koncert. To bi morale videti – bil je popolnoma sproščen, orkester ga je spremljal, med igranjem se je smejal in videlo se je , da blazno uživa. Po nastopu se je vsedel med člane orkestra – med starša, ki tudi igrata violino, in igral koncert skupaj z ostalimi.
Zanima me kaj mislite – ali je to nadarjenost prevzel samo z geni od staršev ali pa je tako, ker že od rojstva živi ob glasbi in se je med igro naučil igrati na inštrument ? V bistvu je to zvrst glasbe spremljal že v trebuhu pri mamici še predno se je rodil.
Tamali mi kar ne gre iz glave.
Naša 13 letnica, ga ful občuduje. Zakaj ?
Violino naša igra 6 let. Menda ima talent, volje ima ravno toliko, da si ure plačuje že 2 leti sama (2/3 žepnine – načrtno take ). Ker vadi na teden slabo uro, se midva z možem z njeno glasbeno karijero ne ubadava več in torej svoj hobi subvencionira sama. Sicer mora talentiran violinist vaditi vsaj uro na dan + 3X tedensko ure pri mentorju. Za povprečen uspeh v slovenskem merilu. Uspeh naše pubertetnice je trenutno ocenjen s 4. Se pa pred nastopi lahko nauči snov v 5-6 urah dan pred nastopom. Takrat je togotna,sakramentira čez trde prste, zapestja, note so polimane kar po zidovih. In sveto si obljublja, da bo pa čisto zares več vadila.
Polek talenta, posluha, volje, dobrega mentorja je pa še en faktor – denar. Preden lahko z violino kaj zaslužiš pošteno plačaš zelo drag inštrument ( le ti dajo vrhunski zvok) in drage mentorje. Naša ima tu veliko srečo. Violino je podedovala, mentorica je odlična, cena glasbene šole je še nizka. Kako bo šlo po zaključku te stopnje, ne vem. Denarja za nadaljevanje nimamo.
Torej za genialnost je potreben talent, brezmejna volja in vstrajnost, primerno okolje (dostopnost znanja) in denar.
Pa vseeno se vprašam – kje je mali izgubil otroštvo ? Je v njem še kaj sanj o sladoledu, igračah, gugalnicah…. Se počuti dobro v svoji koži, sanja sanje ali note ?
Misliš, da je izgubil otroštvo ? Meni se je zdel na nastopu blazno sproščen.Saj se ne uči po notah pri teh letih. KO je odigral, je še hece pokal na odru – spil je malo vode iz plastenke, potem si jo je prislonil na uho , iz ust in nosa pa mu je špricala voda.
Jaz mislim, da gre pri njemu pri igranju na violino za čisto naravno stvar – ne kot učenje, temveč kot del vsakdanjika.Če igrata oba starša, potem so mu najbrž že zgodaj kupili violino in je pri izjemnem posluhu kaj kmalu začel igrati.
Meni ni jasno kako so ga naučili držati z desno roko lok in z levo roko violino. Stvar je bistveno težja kot recimo jesti s priborom (vilice in nož ). Da ne govorim o tem koliko tonov lahko izvabiš iz violine. Milimeterska napaka je slišna čez pol dvorane.
Dvomim, da gre samo za talent. Nekako se nagibam na misel izkoriščanje in mučenje otroka. Še najlažje 3 letnega otroka naučiš smeha na ukaz.
mora imeti oboje, da takole uspe-talent in okolje oz. podporo staršev.
poznam en kup ljudi, ki se ukvarjajo z nekim športom in potem svoje otroke usmerijo enako oz. otroci živijo z nekim športom zaradi staršev, če imajo tudi talent-uspejo, če ne, pa pač ne….
lep primer je Nicolas Cage, rodil se in odraščal v taki familiji, film in igra jim je bil zakon. Ker pa je hotel potrditev, da ima tudi talent, ne le priimek, si ga je spremenil v Cage in vseeno uspel. Ali pa Tatum O’Neal, ima sicer znani priimek, ampak igralka je pa bila bolj slaba…. ni vse podedovala po očetu, na žalost 🙂