Čudna jabolka:((
…rabim eno pojasnilo*….Tast nam pritrajba eno kišto jabolk. Ajd, veš da bodo ogromna, puhla in brez okusa….ampak men so se zdela nekam preveč zdrava za ta letni čas. In ko ga primem v roko je…kako naj rečem, nekako povoščen, ima en tak čuden olupek….
Fora je, da tega olupka oz. to kar je na tem jabolku, sploh ne moreš sprati;((( sem drsal in drsal pod vodo…in nič. Ajd, ga olupiš…ma kaj, ko so najboljše snovi tik pod olupkom. Pa kakšen qurac od jabolk nam ti majstri preprodajajo??
* sem šel do tega “štajerca” ki je uturil to kišto jabolk tastu….Da on ne ve za nič, kaj bi to bilo, da on samo prodaja…full nefer do kupca.
Torej, če je kdo iz “posvečenih” krogov….z kom ali čim namakajo&tretirajo ta jabolka???
ps. da so pa tako bednega okusa da še za u štrudel niso pa niti ne bi razglabljal………..
Povoščena so ja. Ampak nikar ne skrbi za to. Tista v trgovini so povoščena s čim bolj profesionalnim in bolj umetnim, da se ne vidi toliko.
Štajerc ima pa verjetno kakšen bolj navaden vosek pa si opazil.
Glede na zadnjo afero, kjer so ukradli cel kup jabolk in je bilo v medijih, da so tako špricana, da bodo užitna čez šele ne vem koliko časa, je povoščenost najmanjši problem.
To je čisto naravno in OK, znanstveno ti ne znam razložit, idi googlat, a ker imamo doma kar nekaj dreves jabolk za katera vem da jih ne “voskamo” z ničemer, ti lahko povem da se to dogaja, mislim da ne pri vseh sortah, pri nekaterih pa. Tak da ne travmirat, lepo jabke jest, pa si jih olupi če te to moti
To je taka sorta jabolk. Tukaj imaš znanstveno razpravo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, odpri ta dokument in daj iskanje na “vošč”, pa boš dobil naslednji stavek:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_senekovic_vlasta.pdf
Opazovali smo naslednje sorte: ‘Dolenjska voščenka’, ‘Gorenjska voščenka‘,
pa potem preberi še naprej, da je to čisto naravno.
Ti rajši poskrbi, da boš imel ti v kaj pametnega namočenga!
Pa še naprej ti kopiram iz zgornje raziskave:
‘Gorenjska voščenka’
Je stara gorenjska lokalna sorta, ki je bila prvotno razširjena ob reki Besnici na desnem bregu Save. Plod je debel, težak, pogosto nesimetrične oblike, sploščeno okroglast do sploščen, precej so izražena rebra, še posebej proti čašni jamici. Koža je gladka, na zrelih plodovih voščeno rumena, do 40 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prekrita z živo rdečo do nekoliko rožnato prevleko, ob robovih nekoliko prižasta. V shrambi dobi voščeno prevleko. Meso je belo do rumenkasto, čvrsto in sočno. Sprva izrazita kislina se v shrambi nekoliko omili. Obiramo jo sredi oktobra, uporabna je od januarja do julija (Grešak, 2006)
Seveda bobovci niso povoščeni, ker niso taka sorta, povoščena so jabolka sort voščenka. Govorimo pa tukaj o treh ločenih zadevah:
1. o povoščenosti (ki je odvisna od sorte)
2. o ohranjenosti jabolka v tem času (odvisno od načina spravila, ali so jabolka v kevdru ali v hladilnici, in od uporabe konzervansov)
3. o velikosti jabolk (odvisno o gnojenja z naravnimi in umetnimi gnojili idr.)
Glede na to, da imamo doma jablane in da smo kar nekaj jabolk ze zmetali proc, ker jih z nicemer ne konzerviramo, ti lahko potrdim se jaz, da nekatera pa so se cisto OK, le mastna so zunaj….
Tako kot je belicnik dober takoj, ko ga odtrgas ali poberes, ze cez dva dni je mokast, so nekatere sorte dobre sele zdaj, takoj po obiranju pa niti slucajno.
Naravno povoščenost sadja ali prešpricanost kemije se lepo odstrani s površine sadja in zelenjave, če jih namočite v vodo za nekaj minut, kateri ste dodali malo medicinskega vodikovega peroksida ( je naravni razkuževalec, proti glivam in plesnim, ipd). V vodi peroksid razpade na vodo in vodik, tako da tudi za naravo ni škodljiv, opravi pa svoje poslanstvo.