čudna pogodba za kredit
Pozdravljeni
sem v pogajanjih za sklenitev hipotekarnega kredita (100.000 EUR) in mi v pogodbi nekaj stvari ni všeč.
In sicer ena od tproblematičnih dikcij je, da nikjer ni točno označeno, da je pribitek fiksni..
Da kar kopiram 1. člen, ki govori o tem:
“Obrestna mera za kredit iz 1. člena je za prvo obrestno obdobje 2,531 % letno in je sestavljena iz seštevka 3 – mesečnega Euriborja (trenutno 0,656 %) in pribitka v višini 1,875 %. Višina obrestne mere se prilagodi vsakega 01.01., 01.04., 01.07. in 01.10. v letu.
Efektivna obrestna mera za kredit po tej pogodbi znaša ob odobritvi 2,590 % in se lahko spremeni ob spremembi pogodbene obrestne mere v rokih ter na način, kot je dogovorjeno v prejšnjem odstavku tega člena.”
Ali so vam, če ste želeli popraviti pogodbo in dodati tako malenkost, pogodbo popravili, če ste želeli?
Rada bi samo to, da je ta pribitek fiksen in se ga ne spreminja pod nobenimi pogoji razen npr., če kredita ne bi odplačevala redno ali kako drugače, točno določeno.
Za to, da sem prišla do pogodbe, sem morala poslati vse svoje dokumente, 3 zadnje plačilne listke in potrdilo od delodajalca…. Če grem zdaj v novo usklajevanje z drugo banko, bi me delodajalec čudno gledal, če bi spet zahtevala potrdilo.
Hvala za odgovor(e)!
LP
K.
Banka sestavi pogodbo po predhodnih dogovorih s stranko.
ponudi ji fiksno obrestno mero ali efektivno obrestno mero.
Fiksna obrestna mera pomeni da se obrestna mera skozi celotno obdobje kreditiranja ne spreminja in je ves čas nespremenjena.
Efektiva pa pomeni prilagajanju tržišča. Pomeni gibanju na trgu + fiksni pribitek banke ki ga banka določi sama.
Torej kot so zapisali,
,,Efektivna obrestna mera za kredit po tej pogodbi znaša ob odobritvi 2,590 % in se lahko spremeni ob spremembi pogodbene obrestne mere v rokih ter na način, kot je dogovorjeno v prejšnjem odstavku tega člena.”
pobodbo lahko podpišete ali pa tudi ne, menim pa da banka nebo spreminjala ponujenih pogojev v pogodbi, če se zato niste dogovorili že ob samih dogovorih o pridobitvi kredita.
Po zapisanemu je pribitek fiksen, obrestna mera pa variabilna, glede na trimesečni Euribor.
Efektivna obrestna mera mora biti zapisana skladno z zakonom o potrošniških kreditih, gre pa za izračun, ki vase vključuje tudi vse nastale in pričakovane stroške posojila.
Na vašem mestu bi se pogajal za možnost spremembe pribitka ob rednem plačevanju kredita, in sicer navzdol. To se, pri večletnih kreditih, lahko dogovori že v startu.
Veliko uspeha.
Zoran Dernovšek