Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek čudno mi je-nagrobne sveče..

čudno mi je-nagrobne sveče..

Mož se odpravlja na pogreb sorodnice..pride tašča in prinese 2 paketa zavitih sveč, češ naj jih on odnese. Ne vem, a sem jaz čudna, ampak meni se zdi totalno čudno oz. da to včasih ni bilo v navadi..kaj? Nosit na pogreb cel paket sveč in to zavitih v celofan, gor pa črna mašnja?
halo?? Pa kaj naj bi to pomenilo, da družini umrlega prineseš kao darilo al kaj? Meni res ful čudno izgleda, no.potem se to razvije…in prižge vse ali svojci spravijo ali kaj? Ne vem, čisto mimo mi je, vsekakor za moje pojme zelo čudna navada, ki je prej res nisem zasledila..vsak je prižgal eno svečo in dal rožico, za ikebano se je pa zbralo denar in smo dali vsi.
Se sprašujem, kaj vse se bodo še spomnili cvetličarji, grobarji ali kdorkoli, ki pač služi s tem.
Zdaj me pa zanima vaše mnenje, če se vam zdi to običajna navada-cel paket sveč ali čudna tako kot meni?

glej da ni kjer gor še etikete : plačaš 3, dobiš 4

Pa daj ne kompliciraj,…to je v smislu pomoči, podpore, sveče so pač drage in jih pač podariš…tko to jaz razumem.

pri nas je to na vseh pogrebih, včasih so ljudje nosili vence in rože, zdaj pa večina ljudi, ko pride v mrliško vežico prinese zavite sveče ( ponavadi 4-6 ) , ki jih pozneje svojci prižigajo

meni je to sigurno bolj všeč kot pa rože, ki takoj ovenijo ali zmrznejo

je pa ta običaj pri nas na Koroškem že vsaj 10 let, oz kar več….

in ne norčujte se iz tega, ker se ni treba …

Ti pa res že dolgo nisi bila na pogrebu. Imaš srečo.

Meni se ne zdi nič čudnega. Jaz grem na leto kar na nekaj pogrebov. Pa mislim, da je brezzveze zbirat za ikebane in cvetje. Itak je dovolj par vencev, drugi (ne ožja družina) pa prinesejo sveče.

Pri nas se že dolgo dela tako, da prineseš paket sveč.

SIcer čisto odvisno, če je umrl bližji sorodnik, so še vedno venci in ikebane, drugače pa nosimo svečke.

In meni je to čisto OK, pač pozornost pokažeš na malo bolj praktičen način.
Kam dati 15 vencev in ikeban na grobu, sredi zime ali v višku poletja, ko ovene ali pomzne v enem dnevu? Še posebej, če je celo žarni grob?

Sveče najožji odnesejo domov in jih kasneje prižigajo na grobu.

LP!

Ja, res je to praksa zadnja leta.
Pač namesto rož – vćasih so prinesli vence, šopke … pa to hitro oveni in itak ni smisla, da grob zasuješ s cvetjem.
Sveče pa počakajo. Svojci jih spravijo in potem pač nosijo na grob.

Ja res je tako že en čas. Pa saj se tudi rože prinesejo, na očetovega so pač ljudje prinesli tele sveče, pa smo jih odnesli domov, pa jih počasi znosili prižgat. To je vsekakor tudi zame bolj pameten, ko pa da rože zgnijejo v kontejnerjih. Čist prav je naredila, ti pa res že dolgo nisi bila na pogrebu. No,saj hvalabogu da ti ni treba. Ampak to je čist normalno.

To je navada in ni nič čudnega. Ožje sorodstvo da običajno rože, ostali dostikrat sveče.

Ampak, ko je meni oče umrl se je nabralo toliko sveč, da smo jih leto in še malo nosile na grob, pa smo hodile tja na par dni. Tko da je men to čist mim stvar. Ker ok me mamo hišo, pa smo jih dale v klet, če pa živi oseba v nekem malem stanovanju pa res ne vem kaj bo z njimi.

Tko da jaz sem pristaš cvetja in če grem na pogreb raje nesem cvetje kot pa sveče.

Podporo se pa običajno da rečmo v primeru, ko umre nekdo mlad in pusti otroke, takrat se vdovi/vdovcu da denar… pa spet to bolj sorodniki kot naključni znanci. Tudi to ni nič čudnega.

Ja ta navada se je razpasla zadnja leta. V glavnem je tako, da tisti, ki niso tako zelo “bližnji” da bi poslali rože oz. kupili ikebane prinesejo takole zapakirane sveče (tak paket lahko celo kupiš na pošti in ga dostavijo skupaj s sožalno brzojavko). To goro sveč potem svojci odnesejo domov in jo počasi porabijo, ko hodijo na grob. Gora je res, pri svaku, ko mu je umrla mama je bilo tega za pol sobe (brez heca).
O okusu oz. kdo se je tega spomnil ne bi razpravljala…Nekako me spominja na slovensko manijo (sploh starejših) da se nikamor ne gre “praznih rok”. In ker na pogreb ne neseš buteljke in bombonjere od lanskega rojstnega dneva so sveče pač več kot dobrodošle. Večji ko je paket bolje je. Različic kolikor hočeš – bele, rdeče, vijolične, tridesetdnevne na baterije, ohišja in dodatni vložki… 6 kosov, 12 kosov, več oblik, zložene v piramido… ni da ni. Pa ime in sožalje na pripeti vizitki.
Amen.

Pri nas se je kar prijela ta navada, da se nesejo sveče, ko greš kropit oz. na pogreb. Največkrat je to namesto cvetja, ki ga v veliko primerih svojci tudi odklanjajo. Izrečeš sožalje, odložiš sveče, kjer so druge oz. nekam v kot in to je to. Svojci jih pa potem prižigajo. Lahko pa na vizitko, ki je ponavadi zraven napišeš kakšno misel in se podpišeš.
Meni se zdi veliko bolj smotrno kot venci ali kake ikebane. Edino če si res blizu pokojnemu in svojci ne odklonijo cvetja. Drugače pa kakor komu paše, če se ti ne zdi, pač ne neseš. Verjetno se pa kraj od kraja tudi razlikuje, ne vem kako je v Ljubljani.

Lp, D

tako je bilo pri nas ko je umrla babi. večina smo za rože dali svojci oz jih naročili no, ostali so nam nosili sveče.. smo imeli zaloge potem za kako leto skoraj..vsak teden smo 1 svečo prižgali.. je res bolj praktično prinesti sveče kot pa rože, veš tud pogreb za svojce (vsaj nekatere) ni tako majhen finančni zalogaj. ko boš sama v taki situaciji boš razumela, do takrat ti bo pa pač totalno čudno. in ne, ne gre se za darilo, ampak za (prijateljsko) pomoč.

jej jej groza no, upam, da si se uspela pomiriti, drugače pa naskoči škatlico persena!

Ti pa res že dolgo nisi bila na pogrebu, a ne.

Sprašuješ, kot da si se ravnokar zbudila iz dvajsetletne kome.

Moja prijateljica je pa od malo bolj daljnih sorodnikov dobila kar denar v kuverti in je debelo gledala. Pa sem ji rekla, da to najbrž v smislu, da kupi sveče v njihovem imenu, ne pa kot denarna pomoč (pogreb je bil v tujini). Ji je bilo potem malo bolj jasno, samo ob pogledu na denar jo je pa najprej dejansko šok.

Od celih gor sveč, o katerih govorite, po uporabi ostanejo cele gore plastike, ki obremenjuje okolje. Je res nujno, da je grob razsvetljen kot lunapark? Se ne bi dalo prinesti samo ene voščene sveče brez plastike okrog – takih je bila še pred dvajsetimi leti večina! Pretiravanje s svečami je neokusno, plastične sveče so pa enostavno grde. Da o tistih na baterije sploh ne govorim. Spoštovanje do umrlih se da pokazat tudi z nekoliko upoštevanja estetike.

Meni se zdi to čisto v redu. Ko je partnerju umrl oče, se je teh sveč nabralo toliko, da mu jih še dve leti ni bilo treba kupovati. Lepo so jih shranili v kleti, pa je bilo.

Saj ti lahko na grob svojih najbližjih prineseš tako svečo, ti nihče ne brani. In gorela bo natanko 12 sekund. Tudi v redu. Druge pa pusti pri miru.Madonca, kakšni ste ljudje. Še žalovati bi morali na VAŠ način.

Koliko časa pa misliš, da bi gorela?
Za pogreb me ne moti, če gorijo sveče. Koliko je odpada za 1. november, je pa nekaj drugega. To je pa zame res potrata. Vsi grobi napolnjeni do konca.

Uh to je bilo pa hitro – od paketa sveč do varstva okolja.

Zarja, pozabila si še: da se naj ljudje ne pripeljejo z avti, da ne bodo onesnaževali okolja, ampak pridejo peš.

Pa ljudje pa to ni normalno. Pa zdej že žalovat ne smem kakor hočem. Groza kaj vse berem. Zdej bom mogla še svečke štet, a to si mislila. Joj,joj, pa sej ne morem verjet kar berem. Celo ob pogrebe se vtaknejo – Zarja Z.

Ti res nisi gladka. Zakaj se vtikaš v najobčutljivešje področje vsakega posameznika.

Tvoja tašča sploh nima tako groznih idej 🙂

Eko sveče bi bile pa biznis …

Mogoče je moj post res zvenel malo ostro in če sem koga prizdela, se opravičujem. V razmeroma kratkem času sem izgubila dva človeka, ki sta mi bila blizu in takrat sem se tudi jaz prvič srečala z gromozanskimi količinami plastičnih sveč za to priložnost in po pravici povedano, se mi je vse skupaj precej uprlo. Seveda pa lahko vsak žaluje, kakor želi. Svoje mnenje sem povedala kulturno, kdor pa drugačnega mnenja sploh ne želi slišati, naj na forume raje ne hodi.

New Report

Close