Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek čudovito

čudovito

Delo v Spletu SPLETNE PUBLIKACIJE – Delo.si – Poslovni portal – Borza – Izberi.si – Forum – MM portal – Vikend – Grafičar – Delofax DELO.SI INFORMACIJE – Naročanje – Želim brati na dopustu – Želim začasno prekiniti dostavo – OglaševanjeNaročanje | Oglaševanje | Pišite nam O podjetju Delo d.d.

Zadnja spr.: Sre, 14.03.2007, 09:00nov uporabnik

E-Delo
Slovenija
Svet
Gospodarstvo
Kronika
(Pop)kultura
Šport
Zanimivosti
Dan v sliki
Priloge
VremeHoroskopKomentarjiArhivE-novice
Svetovalnica
Finančna svetovalnica
Veterinarska svetovalnica
Blog
Premium
Tiskano Delo
Zadnja izdajaIskanjeSobotna prilogaDelo FTNedeloPovezave
GrafičarBorzaIzberi.siForumZaposlitevMM portalFilmiDomača branjaPokemonNinja želve
Celjska afera z onesnaženo mivko je postala vseslovenska
Mivko s kadmijem in svincem našli v 23 vrtcih
Tavzes: »Proizvodnjo je treba takoj prepovedati«
Brane Piano, Sre 14.03.2007, 06:00

Sestanek staršev in predstvanikov Zavoda za zdravstveno varstvo Celje | foto: Sherpa/DeloLjubljana – Zdravstveni inšpektorji so do včeraj mivko z nekajkrat preseženimi vrednostmi svinca in kadmija odkrili v 23 slovenskih vrtcih. Kot je sporočil Darko Mehikić z republiškega zdravstvenega inšpektorata, so izdelek proizvajalca Rudnik svinca in cinka Mežica v zapiranju – Gradbeni materiali iz Žerjava pri Mežici v petih vrtcih že zamenjali, v osemnajstih bodo to naredili kmalu. Dotlej bodo otrokom preprečili dostop v peskovnike. Pri tem se zastavlja vprašanje, kdo je družbi, ki je v državni lasti, dovolil izdelovanje materialov iz rudniške jalovine, torej iz onesnaženih rudniških odpadkov.

Onesnaženo mivko so zdravstveni inšpektorji iz Celja odkrili v vrtcih v Slovenskih Konjicah (enota Tatenbach), Podčetrtku, Bistrici ob Sotli in Vitanjah. V Mariboru so jo našli v Vzgojno-varstvenem zavodu Jadvige Golež, a je še niso uporabili, na Gorenjskem je sicer samo v Medvodah, vendar v kar treh vrtcih tamkajšnjega vzgojno-varstvenega zavoda Medvode – v enotah Pirniče, Smlednik in Ostržek. Na Koroškem so jo odkrili v Dravogradu oziroma v vrtcih Brezno in Podvelka.

Precej več vrtcev je zastrupljeno koroško mivko uporabljalo v ljubljanski območni enoti zdravstvenega inšpektorata. Odkrili so jo v štirih enotah brezoviškega vrtca, kjer je pomešana z drugo mivko, v sedmih enotah Vzgojno- varstvenega zavoda Kekec v Grosupljem, v peskovnikih ljubljanske osnovne šole Janka Kersnika na Brdu (v vrtcu Medo) in v vrtcu Vojke Napokoj osnovne šole Moravče.

Več o tem v sredinem Delu.

14 komentarjev

New Report

Close