Čufti
Snita, 27.03.2024 ob 07:30
DAj kaj si gnila no
Avtorica seveda te cufte ki jih naredis das kuhat v omako.ti bojo drugi povedal kako
Zakaj pa ti n epoveš, če si že tako pametna? Aja, ne veš….
Čufte seveda lahko kuhaš v paradižnikovi omaki, lahko pa tudi v malce vode, da se v bistvu soparijo. Ko so kuhani, jih vložiš v paradižnikovo omako. To je pač najbolj enostaven način in brez bojazni, da bi se paradižnikova omaka med kuhanjem prismodila.
Avtorica, najbolj enostavno bo res z mletim mesom in Fantom za polnjene paprike. Zmešaš, oblikuješ kroglice, jih zložiš v lonec, doliješ toliko vode, da so do polovice v vodi in zavreš. Na majhnem ognju kuhaš cca. 40 minut.
V drugi posodi segreješ malce maščobe, dodaš žlico sladkorja. Ko se stopi, dodaš žlico ali dve moke, premešaš da se zapeni, dodaš paradižnikovo mezgo, premešaš in zaliješ z vodo do željene gostote. Začiniš po okusu in na majhnem ognju pokuhaš cca. 10 minut.
Čufte položiš v omako in to je to.
Jaz jih delam nekolk drugače in sicer z rižem oz. Bulgurjem…
V mleto meso dam jajce, česen, sol, začimbe – peteršilj, baziliko nasekljamo vse oz. Posušeno, dodam prepraženo čebulo in rahlo pokuhan v vodi in ohlajen bulgur. Zmešam maso in naredim kroglice, če je preredka dodam drobtine… Potem jih kuham v vodi, pripravim par.omako, da na olju prepražim malenkost sladkorja in zalijem s par. Omako, solim… To potem zlijem k cuftom in se podmetem z moko, po potrebi se solimo, pustim, da se nekoliko časa kuha počasi.
Čufte si navadno naredim vnaprej in jih zamrznem in potem samo skuham in pripravim omako.
Meni so boljši z dodatkom bulgurja oz. Riža, so bolj mehki, sočni, kot pa samo mleto meso v kugli…
Podobno kot riž doda svoje pri Fili za rižnate klobase , tudi tukaj naredi tako dober okus
Snita, 27.03.2024 ob 08:52
NE kuhi jih v vodi.
Nared paradiznikovo omako. Cufte lahko popeces in jih das v omako kuhat.
Ker? Če že nekaj tako kategorično zavračaš, da moraš to podkrepit celo s kričanjem (velike črke), vsaj utemelji.
Višje je podan argumant za kuhanje na pari; ni bojazni za prismojeno omako (kar gospodinje velikokrat naredite, le ne priznate). Sam dodajam še dva argumenta za: sočnost mesa/čuftov in definiran okus mesa.
Pa tvoji argumenti proti?
Čufti se delajo tako:
Sestavine : 1/2 kg mletega mesa (mešano goveje-svinjsko), 5 žlic okroglega riža, 1 čebula, malo česna v prahu ali navadnega 1 strok, malo sladke paprike, sol, 1 jajce
Riž skuhaš v veliko vode in ga precediš še preden razpade.
Čebulo na drobno sesekljaš, popražiš in dodaš česen da zadiši.
V skledo s surovim mesom streseš čebulo in česen, papriko, riž, sol, jajce premešaš in oblikuješ kroglice. Kroglice kar močno stisneš. Čufte lahko malo popečeš (jaz jih ne, nikoli ne razpadejo) in daš kuhat v paradižnikovo omako, dodaš še malo bazilike.
Omako delaš tako kot pri filanih paprikah.
Tista zgoraj piše o kuhanju v vodi itd…. Ne, čufte niso neke švedske mesne kroglice…. V čufte se vedno daje riž in kuha v paradižnikovi omaki.