Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Čufti v paradižnikovi omaki in pire

Čufti v paradižnikovi omaki in pire

Kako jih pripravite ve?
Kakšna kuharska skrivnost?
Hvala in lep pozdrav, N.

Tole ti bo verjetno že v veliko pomoč…

Dober tek!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Mene pa zanima, kako pripravite paradižnikovo omako?
lep dan,
ww

Mene pa koliko omake oziroma iz koliko paradižnika za čufte po receptu Vladke K? Naši nimajo nikoli dovolj omake, pa da ne bo zmanjkalo.

Hvala za pojasnila in lep pozdrav.

Moj recept:
Čufte:
mleto meso (pač za koliko ljudi delaš) ca 3/4 kg
1 čebula
malo peteršilja
1 jajce
ca 1/4 kg starega belega kruha
sol, poper
malo mleka

Kruh v hladnem mleku nekaj časa pustiš, da se zmehča, nato ga dobro ožameš in daš v skledo, dodaš meso, začimbe, čebulo malo prepražiš in nato dodaš v meso, na koncu še jajce. Dobro obdelaš z roko in na koncu dodaš malo Radenske (lahko tudi brez).
Segreješ olje in oblikuješ polpetke (obliko in velikost-kakor želiš) jaz delam okrogle jih povaljam v malo drobtin in na hitro popečem.

Vmes pripravim paradižnikovo omako:
na malo olja prepražim ca 2 žlici moke, da zarumeni in dodam ca 1 l paradižnikovega soka (jaz uporabljam domačega, ki je precej gost in ima že vse začimbe notri), drugače uporabiš pelate, ki jih zrežeš na drobno ali pa navaden paradižnikov sok ( v flaši), dodaš sol, poper, baziliko, in pustiš, da zavre, nato dodaš čufte in na šibkem ognju kuhaš še ca 20 min.

Zraven lahko postrežeš pire krompir, krompir v kosih (kuhan z malo peteršilja), riž. LP Silvia

Vsaka jih dela malo drugače. Jaz dam namesto kruha ali riža dve pesti drobtin in dve zvrhani žlici skute.

Popražim na drobno narezano čebulo, jo malo ohladim in dodam k pol kg mletemu mesu, dodam eno jajce, skuto, drobtine, peteršilj, majhno žličko gorčice, majaron, timjan, malo česna- včasih dam kar začimbo za pico, dve žlici moke,solim. Če je zmes pretdra, dodam še žlico ali dve vode. Oblikujem majhne polpetke in jih povaljam v ostri moki ter jih opečem v ponvi, kjer sem prej pražila čebulo.

V isto ponev dam žličko sladkorja, počakam, da zarumeni in zalijem s pol litra mletega paradižnika ali s ta veliko konzervo paradižnikovih koščkov.
Ko zavre, dam notri polpetke in jih pustim, da se počasi kuhajo še ene 20 minut. Če je omake premalo, zmešam še žlico moke z 2 dl vode in zalijem.

Enkrat sem poskusila čarati s tem sladkorjem za paradižnikovo omako. Ne spomnim se točno, menda sem segrela maščobo (verjetno olje), dala gor žličko sladkorja. Gotovo sem mešala s kuhalnico, vse skupaj je postalo nekako… grudičasto … trdo … za nikamor. Komaj sem ostrgala ponev, da sem jo lahko pomila in naredila omako po svoje po starem.

Kako gre točno to s prežganim sladkorjem za paradižnikovo omako? In zakaj bi se to tako delalo in bilo boljše, namesto da vsuješ žličko sladkorja v omako med kuhanjem?
Hvala in lp Mimi

Mimi, jaz sladkorja nikoli ne porjavim, ampak pustim na mali temp. le toliko, da se raztopi, dodam malo moke, premešam in zalijem z zmiksanimi pelati… sladkor se karamelizira oz. strdi, ampak se potem v vroči omaki ponovno raztopi.
Joj, Uka, koliko omake… jaz imam to naštudirano s posodo… vsekakor jih kuham tako, da so ravno pokrite z omako, pa mi omake vedno ostane…
Ampak vedno me pa zmoti to, da se v čufte daje kruh… a le jaz tako mislim, ali še katera druga… čufte so zame edino tiste mesne kroglice z rižem… s kruhom pa so polpete ali pa mleti zrezki… Se morda motim?
In tudi popečem jih nikoli…
Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Tudi jaz delam čufte tako kot Vladka (dodam riž in jih ne popečem). Nam so tako najbolj všeč. Nikoli pa se še ni zgodilo, da bi ostala omaka. Ne glede na to, koliko je naredim, je zmeraj zmanjka. Uporabljam pa paradižnikovo omako, ki jo sama pripravim.

majhna kuharska skrivnost moje mami:

v čufte sicer ne da kruha… vanje nariba – nastrga (tanki rezanci) 1 srednje velik krompir in so tako bolj rahli in ne trdi… zadevo lahko uporabite tudi pri drugih jedeh z mletim mesom…

lp
Nika

Jaz ne delam čuft, ampak polpete in dam vanje star kruh ali drobtine. Je pa oboje nekako narečni izraz za podobno jed, vsaj tako jaz to vidim. Podobno kot: mesna štruca, polpeton, štefani pečenka – ni to vse eno in isto z varijacijami posameznih kuharjev in pokrajin?
No, jaz naredim moje polpete, povaljam v moki in ocvrem. Včasih jih jemo kar tako, preostale pa potem uporabim v omaki s pire krompirjem. Ocvrte se tudi dobro obnesejo v skrinji.
Še kako naredim omako: na maščobi prepražim oz. podušim čebulo, ki ji potem dodam paradižnikovo omako in začimbe. Ko je to narejeno, dam notri še polpete in skupaj kuham še nekaj časa, da se medsebojno prepletejo okusi. Tukaj je res najlažje narediti dovolj omake, večje probleme imam pri piščancu v omaki. Tam je pa res ni nikoli dovolj, ker je brez paradižnika.

Sam čufte delam na sledeč način: Skuham riž. Ko se ohladi mu primešam mešano mleto meso,, ustrezno začinim, dodam Fant za čufte oz. polnjeno papriko. oblikujem čufte, ali napolnim papriko.

Omako naredim takole: Na malo maščobe za sekundo popražim česen, dodam moko zalijem z vodo in dodam paradižnikovo mezgo, ali paradićnikove pelate ali koncentrat. Solim in sladkam. V tej omaki nato kuham čufte oz. polnjeno papriko.

Enostavno kot srbski pasulj 😛 Pa dober tek! (Nisem napisal, koliko riža in mletega mesa. Delam po občutku. Svetujem da uporabite malo več mesa kot riža.)

jaz pa kupim fant za čufte na pol kg mesa pa 100g riža surovega…paradižnikovo omako pa naredim da popražim moko na olju pa dodam spasiran paradižnik pa govejo juho…njami

Kdo sem, kaj sem? Sem vesoljka in ne prihajam v miru.!!!!

nikakor ne sladke paradižnikove omake, temveč pikantno.
pa čufti (meat balls) so boljši, če jih prej popečeš… preverjeno!

to je moj okus paČ…

sem bosansko kuhinjo…Precej namočenega kruha v mleku je močno ožel in dal v meso…, popraženo čebulo, grobo nasekljan strok česna, jajce in precej popra..oblikoval čufte, ki jih je malo zavrtel v naoljanih dlaneh in pekel..nobenega riža,.,Omako delam iz Muti paradižnika, ki ga samo zlijem , brez moke, saj je gost, celo razredčin ga s 1/2 dcl jušne osnove….in tudi sladkam z malo žličko sladkorja….samo stresem in premešam..To ni zato, da bo omaka sladka, temveč zato, da pobere kislino, ki je tako značilna za paradižnik…..
Jaz imam rada čufte v dobri paradižnikovi omaki in ne meso z okusom po raznih začimbah…

bravo gledala,res ni potrebno prevec eksperimentirati z začimbami pri čuftih.tvoj recept je res najboljši.tudi jaz jih na takšen način pripravim samo namesto pražene čebule včasih dodam strgano svežo čebulo(strgam jo na navaden strgalnik-drobno) pa še boljše so.

..

New Report

Close