Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis da ne pozabimo:)

da ne pozabimo:)

Zivio!

Opazila sem, da se na tem forumu pojavlja kar nekj zanimivih naslovov.. Za vse ideje se najlepse zahvaljujem. Sama bi prispevala se nekaj dobrih (sproscujocih) knjig, da ne pozabimo nanje:

Archibald Joseph Cronin: vse! (Vse zvezde z neba, Klobucarjeva grascina, Troje ljubezni…..)

???: Lorna Doone

???: Rjavi sladkor

John Knittel: Via mala

Ellis Petters: Volčja češnja, Vrabček v svetišču, Dekle v zrcalu

Margaret Mitchell: V vrtincu

A. Dumas: Grof Monte Christo

???: Moulin Rouge

Utta Daniela: ….

pa se mnogo… se kaj dodam, ko se spomnim popolnih naslovov ..

Lp
Lea

vidim, da imaš na spisku kar nekaj debelih knjig, pa dodajam še
Egipčan Sinuhe. LP

Jaz pa:
Han Suyin: Gora je mlada

LP

Lea, pohvale vredno da drugim zaupaš “svoja odkritja” glede zanimivega branja.
Tudi sam sem v zadnjem času našel ta forum kot zanimiv vir meni še nepoznanih knjig. Bi pa predlagal da se k takim seznamu doda še kratek opis vsebine ali pa vtisa ki ga je knjiga naredila nate.
Glede na ogromno količino navedenih knjig bi namreč tak opis lahko pomagal pri izboru …
sam si sicer pri ugotavljanju za kakšne vrsto knjige gre pomagam z kakšnim amazon.com (kjer je veliko ocen knjig le da so v angleščini …) a bi blo še faj slišat za kako mnenje Slovenskih bralcev …

no da ne bom le “pameten” in iz tega foruma le črpal, bom poiskusil dodati še svoj prispevek:

Umberto Eco – Ime rože (The name of rose) –
dogaja se v sredjeveškem samostanu in je nekakšen zgodovinski Sherlok Holems. Fajn opisi življenja v samostanu in “starinskih knjižnic”, ob tem pa še ogromno detajlov o življenju včasih (začetek uporabe očal, “tiskanje knjig” s prepisovanjem, boj za cerkveno oblast in preganjanje tisth ki imajo na vero svoje poglede, …)

Kobra – Preston, Richard (The Cobra event) –
napeta zgodba o poiskusu množičnege okužbe z nevarnim virusom nekje v Ameriki, podobno grozljiva tematika kot “Izbruh” istega avtorja … vsebuje tudi opise dejansko izvedenih poiskusov z nevarnimi virusi

Prva oseba množine – : West, Cameron (First person plural)
– tip zboli za “boleznijo” multiple osebnosti, ti da misliti

Alamut – Vladimir Bartol
– zgodba o legendarni trdnjavi Almaut kjer njen vodja uri samomorilske napadalce … enkrat jo je treba prebrat, ker je v vrhu Slo.knjig

Bralec – Schlink (Reader)
nenavadna a ganjiva lj.zgodba, ki ti da misliti kako neumnen je včasih strah pred resničnostjo in kako velika je lahko cena če prikrivamo svoje pomanjkljivosti

Heinrich Böll – KLOVNOVI POGLEDI (the Clown)
zgodba depresivnega in rahlo zapitega igralca – klovna na dan ko so ga vsi zapustili …

Ivan Tavčar: VISOŠKA KRONIKA –
zanimiva zgodbica iz preteklosti, ki lepo slika življenje v tistih časih, ob tem pa je še presenetljivo zanimiv opis človkovih omejitev, ki si jim največkrat postavi pod pritiski okolice …

Hanif Kureishi: Buda iz predmestja (The Buddha of suburbia)
Zgodba o mladostniku v Londonu, ki je sin priseljenega Pakistanca ter o njegovem iskanju sebe in začetkih njegove igralske kariere

Hanif Kureishi: Intimnost –
izpoved moža na večer ko zapušča ženo in dva otroka … kratka a zanimiva …

Puščavska roža – Waris,
zgodba sedaj slavne manekenke o njeni poti iz življenja afriške nomadke v zahodni svet, odkrita pripoved o problemu “obrezovanja” afriških žensk, čeprav ne preveč literarno napisano …

Dnevnik Hiacinte Novak – Kermauner –
meni precej dolgočasno in z precej prozorno zgodbo, ki pa bi znala biti kaki “mamici” zanimiva če bo v njej prepoznala sebe …

Kot da me ni (Kao da me nema) Drakulić – Nevenka Drakulić,
pripoved o posiljevanju žensk med vojno v BiH… precej kruto da komaj verjameš da se je to dogajalo par kilometrov od nas 😮

Na cesti (On the road) – Jack Kerouac,
knjiga avtorja ki pripada tako imenovani “beat generaciji” v 50s v Ameriki in zgodba o iskanju svobode v popotovanjih z ene na drugo stran US, zraven pa še o prijateljstvu, iskanju smisla itd. Mene je knjiga kar potegnila da bi si tako svobodo privoščil še sam, mogoče pa bo marsikomu tudi dolgočasna ali celo zoprna (ker se ne bo našel v njej) …

Quo vadis – Sienkiewicz Henryk
lj.zgodba iz Rim.časov (Neron) in opis preganjanj prvih kristjanov. Roman ki je nastal okoli 1900 a pisatelj je mojster zg.romanov in za kar je dobil tudi nobelovo nagrado

H. WARNER MUNN – IZGUBLJENA LEGIJA
zgodba rimske legije, ki jo cesar Kaligula pošlje v smrt, tudi lj.zgodba

HENRY RIDER HAGGARD – DEKLE Z BISERI –
podobno kot zgornji, knjiga ki sem jo “našel” na tem forumu in iz časa Rimljanov a meni nezanimiva in napisana v obliki žajfaste lj.zgodbe z malo res zanimivih zgodovinskih opisov …

Irving John – Garpov svet –
odtrgan roman o odtrganem tipu, za dober želodec …

Tasso Valérie – Nimfomanka
… naslov pove vse, vendar precej dolgočasno in neliterarno …

Kurt Vonnegut – Mačja zibka in Zajtrk prvakov –
dve odbiti knjigci, tudi ZF, poseben humor, ki ti je všeč ali pa tudi ne … ne da se čisto primerjati z štoparskim vodnikom po galaksiji Douglasa Adamsa a če vam je ta všeč vam bosta mogoče tudi ti dve …

Me veseli, da ste se odzvali in dodali še svoje predloge!
Marko, strinjam se s teboj, da je dobro napisati še kaj o knjigi za lastno izbiro. Vidim, da si se zelo potrudil in verjetno predlagal super knjige (Alamut, Ime rože ter Quo vadis so mi poznane in so mi zelo všeč). Kmalu grem spet v knjižnico:)

Archibald Joseph Cronin: (veliko njegovih knjig odseva njegov zdravniški poklic, če ne v junakih-zdravnikih, pa v razmišljanju.). Vse knjige opisujejo zgodbe malih ljudi. Troje ljubezni: zgodba o ženski, ki obupno išče smisel v vsakem obdobju življenja.
Vse zvezde z neba je njegova najbolj znana knjiga, ki govori o težkem preživljanju delavskih družin. (malo sem že pozabila)
Klobučarjeva graščina: usoda dekleta, ki izhaja iz težkih družinskih razmer

te tri knjige so debelejše, ostale njegove so tanjše in bolj sproščujoče . Vse pa so zelo zanimivo branje!

???: Moulin Rouge – biografija francoskega slikarja Lautreca

???: Lorna Doone: zgodovinski roman, ki se ogaja v temačnem okolju v
Angliji, kjer živijo razbojniki Doone. Napeto.

Utta Daniela: romani za branje na plaži – nezahtevni, a vseeno veliko boljši od. npr Victorie Holt!

John Knittel: Via mala (težko domače okolje, kjer vlada pijača je kot primež za dekle, ki se tega želi rešiti- žal sem brala že dolgo nazaj in se ne spominjam, dobro vem le da mi je bila všeč – bo treba še enkrat seči po njej)

Mitchell: v vrtincu: Če se še spomnite legendarnega filma in vam je bil všeč, bo tudi knjiga kot nalašč za vas. Poleg tega se tudi dobro seznanite z zgodovinskimi dogodki

Elli Petters: kratke sproščujoče “kriminalke”, ki se dogajajo okoli
samostanskih zidov. Volčja češnja, vrabček v svetišču in Dekle v zrcalu so si nan nek način nadaljevanja, saj si kronološko sledijo. Glavni akter je bistri menih…

???: Rjavi sladkor: sproščujoč roman v 2 delih, primeren za počitniško branje.

Dumas: Grof Monte Christo – enkratno, napeto! Bolje kot vsi filmi, posneti po tej uspešnici!

zaenkrat toliko… pa se enkrat hvala za vse predloge

Joj, Riana, to je tudi moja najljubša knjiga. Po mojem sem jo prebrala že vsaj 10X.
LP

Jaz tudi. Je ena mojih najljubših knjig.

Ko jo berem se mi zdi, kot da bi sama doživela Nepal, Himalajo, Katmandujske doline in vse tiste nepalske prebivalce in seveda ljubezensko zgodbo glavne junakinje Anne.

Lp

oj
pa berite še kaj od danielle steel super knjige
pa od sidney sheldon

lp

Samo mimogrede, Sidney Sheldon je moški! To piše tudi na zavihkih njegovih knjig (včasih je dodana celo fotografija), zato se mi zdi res hecno, ko toliko ljudi misli, da je ženska. :)))

Mislim da kdor vzame knjigo Sheldona v roke pa sigurno ve da je ta pisatej moški ha….ha ti……oja!!!!!

New Report

Close