dacia – ima kdo izkušnje s tem avtom?
Zanima me, če imate ta avto ali poznate koga, ki ga ima in kakšne izkušnje imate z njim. Kako se obnaša po nekaj letih vožnje, koliko je z njim stroškov, ITD. Kupiti moram avto in ti avti imajo precej nizko ceno. Ne želim pa avta, s katerim bo že po dveh letih več stroškov kot je avto vreden.
Hvala za odgovore.
je pa to najcenejši avto z npr. 7 udobnimi sedeži. Cena Dacia Logan MVC 13.800 s 7 sedeži.
Baje da ni slaba. Normalno pa je, da čez 3 leta ni več ne vem koliko vredna, glede na to, da je nova tako ugodna.
Razne firme jih imajo za prevoze orodja, tud delavcev, kot servisne avtomobile… pa jim dolgo zdržijo.
Tisto kar priporočate, je na žalost res ostalo samo še ime.
Če ti je cilj nov avto, s katerim ne bo problemov in ti ni problem, da voziš Dacio namesto VW, BMW itd. potem nakup priporočam.
Konkretne izkušnje – imamo manjšo dostavno podjetje. V voznem parku so Peugeot Partner (ca. 16.000 EUR), Dacia MCV ca. 12.000 EUR in Mercedes Sprinter ca. 26.000 EUR.
Od vseh treh je najmanj problemov z Dacio, v bistvu so samo redni servisi.
No, mi pa uporabljamo Dacio za družinski avto. Sedaj teče že tretje leto. Z njim smo zelo zadovoljni. Res ni nek fensi šmensi avto, je pa zelo poceni za vzdrževanje – ranga Clio. Naš ima dizelski motor. Najbolj mi je všeč prostoren prtljažnik (imamo samo 5 sedežev), v katerega zlahka stlačim 2 otroški kolesi.
Nam ga je sicer letos nekaj klima nagajala, vendar je šlo popravilo v garancijski rok.
Pa še to – mi smo se pred nakupom odločali ali novo Dacio ali rabljen avto kakšne bolj poznane blagovne znamke. Prevagal je nov avto saj smo v vsakem primeru morali vzeti kredit. Tako bomo Dacio po izteku kredita lahko še nekaj let brez težav uporabljali, če bi vzeli rabljenega pa bi po izteku kredita verjetno morali razmišljati ponovno o zamenjavi. Se mi zdi da razlika v ceni še zdaleč ne pomeni boljše kvalitete. Žal!
Ja to je pa res dober nasvet :))) Ko sva z mojim bila pred leti med prvimi kupci škode octavie, sva se naposlušala ”dobronamernih” nasvetov prijateljev. Da za ta denar dobiš starga bemfelna, da so to češka jajca, da njih bi blo sram vozit s v škodi, da…… Tako dobrega avta po škodi nismo imeli več, pa imamo zdaj jetra za 40.000 evrov, stalno na servisu. Je pa lep avto, ja , pa prestižen, ni čeh, je šved :)))))).
Tak argument niti ni toliko iz trte zvit. ACC je odličen kos dodatne opreme. Sem recmo ravno zadnjič vozil petko čez dobršen del Italije in ni lepšega, kot nastaviti na 150, potem pa avto “sam” vozi, ustavlja pospešuje glede na vozila spredaj. Zakon, ne vem zakaj proizvajalci ne ponudijo te opcije tudi v avtih nižjega razreda.
Tak argument niti ni toliko iz trte zvit. ACC je odličen kos dodatne opreme. Sem recmo ravno zadnjič vozil petko čez dobršen del Italije in ni lepšega, kot nastaviti na 150, potem pa avto “sam” vozi, ustavlja pospešuje glede na vozila spredaj. Zakon, ne vem zakaj proizvajalci ne ponudijo te opcije tudi v avtih nižjega razreda.[/quote]
Katero petko?
R5?
A to ni avto nižjega razreda?
tempomat pa lahko vsak dokupi že za 100 EUR, tako da…
Tak argument niti ni toliko iz trte zvit. ACC je odličen kos dodatne opreme. Sem recmo ravno zadnjič vozil petko čez dobršen del Italije in ni lepšega, kot nastaviti na 150, potem pa avto “sam” vozi, ustavlja pospešuje glede na vozila spredaj. Zakon, ne vem zakaj proizvajalci ne ponudijo te opcije tudi v avtih nižjega razreda.[/quote]
Katero petko?
R5?
A to ni avto nižjega razreda?
tempomat pa lahko vsak dokupi že za 100 EUR, tako da…[/quote]
Gre za bmw 5, jasno. R5 in ACC ? Hahaha.
ACC (adaptive/autonomous cruise control) je nadgradnja tempomata, malo poguglej in se uči. Za tiste, ki dosti vozimo, obvezen del opreme (razen če si mazohist).
Avte kupuje in menjavam 20 let.
Začel sem z rabljenim jugecom, v tistih letih, ko so “ta pametni” kupovali katre in petke. Meni so tolkli po čelu, da jugo je tugo, sranje, jajc – jaz sem kupil rabljenega, za naš trg delanega, obično 45-tko in z njo brez težav naredil 225.000 km, brez generalke in ga v dveh dneh prodal dalje, za 150 DEM manj, kot sem ga kupil. Kolegi so po enih 50.000 km nehalis praševat, kako kaj moj jugo, ker so imeli svojimi “renoji” bistveno več problemov in stroškov, kot jaz z mojo “tugo”.
Potem sem, na vsesplošno zgražanje, kupil prvo favortiko. Oče je rekel, d amu delam “svetovno sramoto”, ker z dobro službo in plačo kupujem enega zanikrnega “Čeha”. nekako se mi takrta ni zdelo pomembno, kaj vozim, če le to lahko tudi sam kaj “pošraufam”. No, 2 x sem šraufal tega čeha, enkrat so se sneli vžigalni kabli in 1 x je crknil akumulator, v pasjem mrazu in po 4 letih. To so bili tudi vsi nepredvideni stroški na tem “sramotnem” avtu. Kolegi so vozili golfe II. in III. generacije, ker “to je pa res avto”, ampak nekako so vedno jamrali, koliko jih servis stane in ga ponavadi odlašali do zadnjega. O kakih menjavah jermenov jaz nisem nič vedel, avto sem prodal s 175.000 km, ker sem takrat že imel služben avto.
V službi sem vozil Audi A4. Priznam da mi je pobožal dušo :))), ko sme ga dobil. Ko me je prvič pustil sredi Ac, 70 km pred Muenchnom, v nepreglednim koloni, je navdušenje nekako izpuhtelo. Iz zdaj na pol je crknil pogonski jermen – prevoženih 31.000 km. Dokončno sem naredil križ čez to znamko, ko sem se iz Švice vračal z vlakom, ker je taista karjola druge barve zbrcala nekje pod prelazom Furka (28.000 km!!!) in mi niso vedeli povedat, kdaj točno jo bo lahko kdo naložil, o nadomestnem avto pa noben ni nič slišal. V službi so se mi režali kot nori, ko sem za novi službeni avto zahteval kaj “bolj zanesljivega” in izbral takrat frišno Octavio. Z njo sem prevozil preko 250.000 km in razen neskromne porabe, ki me ni kaj preveč zanimala (itak strošek službe) ji nisme imel kaj očitati.
Zasebno sem vozil Opel astra. Če odštejem, da so me 2 x klicali na servis zaradi nekih “tovarniških” napak, da se mi je 2 x sesula šipa od kamnička na cesti in da je bila med najbolj požrešnimi avti sploh, hujših težav ni bilo.
Potem so me pa le prepričali, da “zdaj” je pa res že čas, da si omislim pošten avto. Pa sem kupil Jetto – in zelo hitro tudi prodal. Za njo golfa, ki tudi ni bil celo leto pri hiši – meni ta tip vozil ne leži. Potem sem kupil Seata Leon, ki je doprinesel, da avtov iz VW Group v naši bajti ni in jih ne bo, predvsem pa nikdar in nikoli več, če se slučajno zgodi, da me prepričaka kak passat na stara leta, nobe več ne bo servisiran v Sloveniji. Tako nesposobnih mehanikov namreč nikjer nisem srečal, če bi se sam ne spoznal vsaj malo na avtomobile, bi bankrotiral na popravilih. V 2 letih sem v avto vtaknil preko 2.000 € za svakojaka “popravila”, od amortizerjev, senzorjev, zavor – ni minilo 3 mes, da bi avto ne delal težav, ob tem, da smo ga vozili malo, ker je glavnino oddelala službena Octavia, še vedno ista.
Ker sva takrat še s punco ugotovila, da avto preklemano malo rabiva in nama vseeno požre veliko preveč denarja, sva šla na “ceneno” firmo Fiat. Prijetno naju je presenetila in ostala sva ji zvesta po poroki, s 1. in tudi še z 2. otrokom, le formate sva malo zamenjala in končala na Stilu MW. Čisto vsi so nama odlično služili, kljub pomilovalnim pogledom, ki sva jih bila deležna.
Ko nam je zbrcal zadnji, 13 let star Uno, s preko 300.000 prevoženimi km, smo skoraj žalovali. Zamenjal ga je Logan od Dacie, trenutno ima 150.ooo km in razen rednih servisov ne vemo, da je pri hiši.
V službi sem z Octavie prešaltal na C5 in zdaj vozim 3. Odličen avto, ne najdem niti ene žal besede. Ko sem iskal glavni “družinski” avto za doma, ki bo pogoltnil naše 3 mulce in vso (ne!)potrebno prtljago, sem kupil picassoja, pa nato še drugega in lani še tretjega. Navadil sem se, da so moja “usoda” pomilovalni pogledi znancev in prijateljev, ko povem, da pri nas nimamo passata pa golfa, tudi ne volvoja in VW, ampak romuna in francoza. Meni vse odtehta to, da me do zdaj te “cenene” znamke še niso pustile na cedilu, da so avti zanesljivi in poceni za vzdrževanje in zavarovanje. Pomembno mi je tudi, da ima Citroen odlično servisno mrežo in odlične storitve, do zdaj pa sem bil s servisi na Dacii tudi več kot zadovoljen.
Pol si ti eden izmed srečnežev. Mojemu fotru je jugo spil toliko olja, da ga je natakal tako kot bencin, vsak teden. Ni odveč poudariti, da nismo dolgo imeli jugeca. Glede zanesljivosti nasplošno pa je tako: odvisno je od vzdrževanja in od sreče. Prav za vsak model avta se bodo našli primeri, ko bo lastnika pustil na cesti. Npr. en moj kolega se je ustrelil v nogo z nakupom espace-a, tisti avto ga je samo v zadnjem letu trikrat pustil na cesti. Uradni servis ga očitno ne zna popraviti tako kot se šika.
Ampak to so pač zgodbice za lahko noč. Vsak ima svojo, od vsakega je malo drugačna.
kot prvo, kateri model kupuješ? naprej pa, dacia je renaultov proizvod ki ima za osnovo podvozje od clia 2, prav tako motorje itd… skratka gre se za preizkušen model ki te ne bo pustil na cedilu, avto je robusten, namenjen vsakršnim zlorabam voznikov in tudi za najlabše ceste, čeprav imajo modeli ki so namenjeni za zahodni trg drugače nastavljeno podvozje kot modeli za vzhod ,,vzdrževanje je poceni, je avto ki skoraj ne r)abi vzdrževanja (zakaj ne? zato ker je ta avto bil namenjen predvsem trgom kjer ni sodobnih servisov in kjer so servisi na vsakih 500 km, če sploh so), v avtu je vgrajene skoraj nič sodobne navlake (elektronike in raznih nepotrebnih senzorjev)..skratka to je nakup ki se ti izplača, avto uporabljaš, ne rabiš nič vlagatoi vanj, ko je iztrošen, po kakih 10 letih ali 200000 km pa ga enostavno zavlečeš na odpad.. in ko t je rekel že Henry Ford daleč nazaj, kateri avto se najbolj splača kupit? NOV!!