Dajati / dati + nedoločnik / namenilnik
Lepo pozdravljeni!
Znašla sem se v tekstu, v katerem je veliko besednih zvez z glagolom dati / dajati + nedoločnik oz. namenilnik (tudi zato, ker pripoveduje o pripadnikih višjih slojev, za katere razne naloge opravljajo drugi).
V slovnici in pravopisu je o tem silno malo napisanega, primeri v SSKJ (dati delat obleko; dati meso prekajevat; dati otroka ostriči; dati si napraviti obleko; dati se fotografirati, operirati, ostriči) pa so me dokončno zmedli.
Za pomoč in pojasnilo vam bom zelo hvaležna.
Manja
O božiču je vdova dajala deliti / delit rdeča volnena krila in debele dolge nogavice. (torej: so v njenem imenu delili …)
Varuške so, kakor v lepih dneh leta 1870, dajale dekletcem kosmičiti / kosmičit pukanico.
Jeznorita služkinja Camille je menila, da mu ni dolžna streči, in je čevlje, ki ji jih je dajal loščiti / loščit, metala skozi okno.
(bi bilo bolje preoblikovati stavek v: »čevlje, ki ji jih je dajal v loščenje / čevlje, ki naj bi mu jih zloščila«?)
Vdova si je dajala v spalnico prinašati / prinašat polena. (bi bilo bolje: »Vdovi morajo v spalnico prinašati polena.« ali kaj podobnega?)
Zvečer si daje Noémi postreči / postreč v svojih prostorih, Michel pa večerja v družbi knjige.
Prav zanje je dala gospa Van T. postaviti šotor, v katerem ves dan bedijo nad njimi tri varuške.
Obema je to malce kmečko bivališče, v katero jo je dal odpeljati, ugajalo bolj, kot bi jima težko razkošje domačega gradu.
Ko je dal Michel svojega daimlerja, ki ni dobro deloval, pregledati / pregledat pri bailleulskem avtomehaniku (Bailleul je imel po novem avtomehanika), sta se ob njem ustavila starejša gospoda.
(»pripeljal svojega daimlerja na pregled k avtomehaniku«?)
Menda sem že čisto izgubila pamet. Vsi primeri, ki sem ji navedla, verjetno zahtevajo nedoločnik, ker v njih glagola dati / dajati zamenjujeta glagole naročiti / naročiti, ukazati / ukazovati.
Splošna dilema glede namenilnika pa vseeno ostaja. Zakaj v povedi “Dala je delat obleko.” namenilnik, v povedi “Dala si je napraviti obleko.” pa nedoločnik oz. kakšno je pravilo? Oba primera sta iz SSKJ, kjer pojasnila ne razumem najbolje.
Lep pozdrav,
Manja