Današnje neveste niso od muh
Kopiram iz foruma poroka:
Sama razmišljam o poroki in že vnaprej vem, da bom vsem dala vedeti, da mi največ pomeni denar v kuverti. Zakaj??? Ker bo poroka stala nekaj tisoč evrov, ki jih ne moreva kar tako prišparati in dejansko računava, da ne bi bla na koncu v prevelikem “minusu”. Darila so fajn ja, niso neosebna itd., ampak… kaj bom z neko šaro? Siguno bi dobila nekaj lepih stvari, ampak vse pa mi sigurno ne bi bilo všeč in tudi marsičesa verjetno ne bi rabila. Poroka pa je dragi hec, ampak če se bom poročila, si res zelo želim lepo poroko. Seveda v mejah normale, ampak v vsakm primeru je to dosti denarja, ki ga žal ne morem prišparati.
Verjemite mi, vsi ki razmišljate kaj kupiti za darilo, najbolj bodo veseli denarja!!!! Pa ne si misliti, da je 50 € dovolj, namreč s tem ne boste pokrili niti svoje hrane in pijače. Žal, ampak se mi zdi pošteno, da malo pomislite na to, koliko stane samo menu in pijača po osebi.
Kar se tiče darila – denar v kuverti se popolnoma strinjam. Meni tudi nebi bili všeč kaki servisi, mikrovalovke in podobne zadeve, to si lahko sama kupim točno take kot so meni všeč. Da pa nekomu govoriš, da 50€ ni dovolj, ker to bo koštal še enkrat več je pa bolano. Če pač nimaš denarja za poroko se pač ne poročiš, ne pa da računaš, da ti bodo svatje plačali poroko. Poznam kar nekaj družin, kjer je celo navada, da ti svatje plačajo poroko in še vedno se je zgodilo, da ko se je nekdo iz te družine poročil, da je dobil v kuvertah še enkrat več kolikor je bila poroka dejansko “vredna”. Lahko računaš, da boš dobil neko malenkost, kakega jurja ali dva, nemoreš pa računat, da ti bodo svatje dali v kuverti celih 10.000€, kolikor bi recimo stala tvoja poroka. To je glupo.
Zaradi par takih idiotov potem izpade, kod da se vsi poročajo zaradi denarja. Grozno, da taki kot tale “nevesta” sploh obstajajo.
Midva sva vsem povedala, da ne potrebujeva ničesar, ne denarja in ne daril. Ker se poročiva zaradi naju in je dobra fešta v bistvu najina želja in si bova to krila sama. Seveda sva vseeno dobila kar nekaj obojega in bila tudi nad vsakim prejemkom zelo navdušena. Pa naj si je bil to nov palični mešalnik ali pa € v kuverti. Ker če daš nekaj iz srca, se to čuti.
No, jaz se take poroke niti udeležila ne bi. O osebi bi se pa fino zamislila.
Ko sem se jaz poročila, sem/sva jasno povedala, da ne denarja, ne daril kot takih ne potrebujeva (pa nisva neki pri denarju, a ravno zaradi tega – zahtevat in dajat denar mi nekako ni, ostala darila so pa večinoma, hm, ali neuporabna ali ne po lastnem okusu). No darila sva vseeno dobila, v bolj skromni različici, a moram reči, da je bila večina uporabnih.
Ne vem, res. A jaz tega trenda ne bom sprejela, mislim denar namesto darila. ne pri porokah, ne pri rojstnih dnevih. Enako velja za darilne bone. darilo je vedno imelo nek posebe, nek oseben pomen, kar se je v tej gonji za “denar” in za “preživetje” popolnoma izgubilo. Če želiš financirat, daj denar, a ne pod pretvezo darila. Darilo pomeni nekaj popolnoma drugega.
midva sva z mojim že imela stanovanje in skup par let živela, ko sva se poročila, zato sta priči svatom namignili (večina je tko sama pri njih potipala), da zbirava za medene tedne…
ker eni so res brez idej in pol ti prinesejo cel kup neke šare (ti pa že vse imaš). pa še problem je, kdo bi vse te stvari pol domov nosil… niso pa vsi želje upoštevali, pa nič zato.
… k tole berem, pa cel kup vas za hvaležnost še ni slišalo. More bit znamka, pa točen tip, pa kaj za vraga še, če že je? drgač pa itak raje nič.
Ko sva se midva poročila, še nisva živela skupaj in sva potrebovala vse. Torej, da sva rešila zadrege sebe in svatov, sva lepo naredila seznam zadev, ki jih potrebujeva – od malih, do malo večjih, no velikih pač ne. Pa si je vsak izbral, kar mu je pasalo na denarnico in okus, na koncu smo bili vsi zadovoljni. Nihče se ni slabo počutil, vsak je našel kaj zase in za dober občutek. Vsega sva se zelo razveselila, do mini kompleta za kavo za dva in okvirčka za slikco.
Poroko sva sama plačala, nisva pobirala ničesar, ker se nama je to zdelo res nefer. Pa smo se kar lepo imeli.
Deklica je malce preveč gledala “reality show-e” , kot je npr. “Bridezillas”
Tudi meni gre pošteno na jetra ta preračunljivost glede poročnih daril oz. samo še denar sprejemamo, ker oh, mnja, nebi bilo dobro, če dobimo 3 sete enakih kozarcev, pa 2 strojčka, ipd. Ja, se strinjam, samo potem bodi realna in poštena in se dogovori v kakšni trgovnin za seznam želja, pa bo…
Je pa sicer res, da je zapravljanje po 5000 ,10, 15, 20, 25.000 eur za ohceti mnogo preveč -poznam primere, ko so se starši, tasti in tašče dobesedno s krediti zadolžili za poroke svojih otrok – ker ja, kaj bodo pa sorodniki in povabljenci rekli, če ne bo ohcet tako svečana, kot se spodobi, da je vse tako glamurozno in oh in ah načičkano in oh in af fensi? OK, v večini primerov je ohcet žur za svate in če npr tast, tašča ali pa starša želita, da na poroki poje npr, Alfi Nipič, ker je to balzam za njihova ušesa, potem naj seveda plača in tudi za to je treba vzeti kredit. Ampak naj tudi upošteva, da vsi pa ne poslušamo tovrstne glasbe in morda celo trpimo ob poslušanju omenjenega pevca 😉 Sploh če na zelo posilen način skoraj direkt zodra na poroki potem prodaja še svoje zgoščenke in omenja, da si jo lahko takoj tudi kupimo…
Sem pa mnenja, da je večina dandanašnjih bodočih ženinov in nevest popolnoma nerealnih glede svojih želja glede na svoje zmožnosti-kot že rečeno, čisti vpliv amerikanizacije in nekih Celebrity porok. In nikakor ni pošteno, da potem od povabljencev tako direktno zahtevajo denar – sploh v času recesije.
Jaz sem ena izmed tistih, ki bog ne daj, da ji prineseš mikser za 100€, če imam pa jaz nagledanega enega za 50€ in hočem natančno tistega natančno tisti model in barvo….
Enako velja za posteljnino, brisače, krožnike ipd…no sicer pa tisto kar res potrebujem vse že imam in mi tega ne rabijo podarjat 😉
Če se bom poročila bo moj namen, da se imamo vsi sproščeno fajn brez zadržkov…in brez slabe volje na moji strani, ker sem se precenila s stroški poroke in brez slabe volje na strani svatov, ker si ne bi mogli privoščit daril…kredita recimo si za poroko ne bi jemala…potem pač manjša žurka oz manj “nacirana”…al pa kakšno leto kasneje 😉
Svatje ne rabijo nosit nobenih daril ne fizičnih in ne denarnih.
Če pa že morajo pa raje denar, s tem da mi je čisto vseeno ali bo to 10,20€ ali pa 100,200,500 😉
No pri vsotah večjih od 100 bi se že malo slabo počutila :S:S:S
Al pa bi potem z zbranim denarjem naredila še en piknik za vse, na katerem bi polgedali slike s poroke in medenih 😀
vsak ima svojo vest in daruje po njej. Res je da šare ne potrebuje noben..namreč podvojene stvari ali pa takšne ki ti niso všeč noben ne mara v stanovanju kajne? Midva sva tudi povedala povabljenim da že “vse” imava in nekako samoumevno je bilo, da je najprimernejše darilo “prispevek” za medene tedne.
Ljudje smo bolj ali manj oblikovani po svojem okusu in malce egoistično in neprimerno se mi je zdelo da vsiljuješ svojega (čeprav se ne sklada z notranjo opremo naprimer).
Sva pa tudi prejela grozno ogromno “moderno” rumeno vazo ker se je povabljenki zdelo da je prinest denar neosebno. No čez par let sva ji našla topel dom ker se je eni punci zdela tudi lepa sva ji jo z blagoslovi podarila.
Dobila sva tudi nek “cenen” poročni album ki je še zdaj prazen ker sva imela izbranega po najinem okusu pri najetem fotografu.
Dobila sva tudi nekaj darilnih bonov npr.: masaža za dva z šampanjčkom, vikend izlet, plačana večerja ipd kar se mi je zdelo res super saj sva tako večkrat “praznovala”.
En par nam ni prinesel nič ker sva tudi midva rekla naj ne prinesejo nič in da naj naju raje moški del tega para za darilo vozi pred, med in po poroki. Fino.
En par pa je rekel, da razume da vse imava in da sta nakazala družini oz. sodelavcu od moža ki ga je doletela neka nesreča za kar se še danes po mnogih letih zjokam. Zelo me je ganilo.
Se pa strinjam da se pri menu-jih ne škrtari. Bolje da se ne povabi kot da goste počastiš z neko ceneno plastično salamo, low budget menu-ji in cenenim vinom..po katerem te samo peče zgaga in boli glava. Špara se drugje ampak na pogostitvi povabljenih pa res ne, lepo vas prosim. To je izraz spoštovanja!
Od moje poroke je minilo že več kot celo desetletje, pa vendar: priči sta bili še mladi, ena še celo brez službe, zato sva jima dala vedeti, da nekih hudih daril ne pričakujeva. Med sabo se nista zmenili, vendar je ena prinesla simbolično darilo, recimo danes 50 EUR, druga pa nič. Sva razumela, ok, pač ni bila v stanju. Na večerji pa me je skoraj kap: ta ista, ki kako nima denarja, je privlekla vso svojo žlahto, na katero nismo računali: mamo, očeta, staro mamo, sestro, sestrine otroke, brata in njegovo punco. Vsi skupaj so nama izročili lovilec prahu za manj kot 100 EUR, več kao nisi zbrali, ker so ravno z dopusta, od tega vsi odrasli z zelo dobrimi službami. Bruhaš. Vedeli so pol leta pred poroko, tudi omenili niso, da pridejo, sva pa priči namignila, da lahko pripelje koga s seboj, vendar sva s tem mislila na fanta. No ja, on je bil itak povabljen, pa tudi njemu ni kapnilo, da bi kaj prinesel. Danes mi je žal, da se takrat nismo bolj natančno dogovorili, tako, da na nek način razumem sodobne neveste. Za ostale: na porokah oz. kjerkoli je treba pokriti vsaj svoje stroške.
Kdor ima več, pa naj se špoga, ni problema.
Če prav razumem je poroka dejansko povabilo na večerjo, ki si jo mora povabljenec sam plačat. A ne bi bilo bolje, da naredi poroko tako, da se pač zberete v eni gostilni in vsak plača, kar poje in popije. Konec koncev a mislite, da so vsem povabljencem všeč vaši meniji, vaše dekoracije, vaš izbor gostišča.
Meni je tudi to absurd. Če že vabiš, plačaj. V nasprotnem primeru si samo organizator ali kaj. Če nimaš finančnih zmožnosti, poenostavi zadevo.
Glede daril pa tako: podarjam denar, ker se mi zdi še najbolj uporabno. Ampak, če bi me pa nekdo tako žical, eni baje celo pišejo številke TRR na samo vabilo, potem bi resno razmislila ali naj se take poroke sploh udeležim.
No ja, precej komentarjev, zelo različnih… kar je tudi prav.
Res sem napisala zelo direktno in mogoče tud malo grobo, ampak dajmo si priznati – kot je napisala “že zdavnaj poročena”…. nekako se spodobi, da za poroko daš en spodoben znesek ali darilo. Vsi vemo, da 20 € danes ni nič, za to komaj kupim prijateljici darilo za roj. dan ali božič. Kaj pa danes dobiš za manj kot 50 €??? Dajte mi povedati no, kaj? Če imam neko koliko toliko plačo, bom pa ja prišparala do poroke (če bom nekam povabljena) teh pičlih 50 €, da vem, da sem vsaj nekako približno “pokrila” to, kar sem pojedla in spila.
Dejstvo je, da poznam točno tak primer (kot ga je opisala “že zdavnaj poročena) in na podlagi tega sem nekako napisala tudi ta post, nad katerim se večina tako zgražate, evo moj primer:
Ati je imel abrahama, povabili smo žlahto in ker so moji strici in tete vedno brez denarja (siicer vsi zaposleni, ampak nikoli niso znali ravnati z denarjem, vedno si tudi izposojajo okrog in se potem budale delajo, ko bi blo treba vrniti), so se zmenili in je prineslo 10 ljudi skupaj (3 familije!!!) eno bedno mikrovalovno pečico, ki je takrat stala cca. 10.000 sit. Mene bi bilo na njihovem mestu sram!
Nisem vedela, da je to v stilu dalmatinske poroke, očitno pa ni tako zelo neumno, če se ljudje po svetu zavedajo takih stvari, ko se gre na poroko.
Zaradi ljudi samih, ker jih želim ob sebi na ta dan, zato jih bom pa povabila zelo malo, svojih gostov samo cca. 30, partner približno enako, skupaj nas bo max. 65 – 70. Mislim, da to ni znak, da hočem neko velikansko poroko s polno folka, samo da bo zgledalo na veliko in oh in sploh. Daleč od tega, želela sem samo odati splošno mnenje okoli daril.
Pa vsi, ki mislite, da nimam denarja in da hočem “zaslužiti”… na vašem mestu bi se zamislila in ne bi bila tako prepričana o nekom, ki ga ne poznate in sodite po enem samem postu. Imam službo, s fantom sva skupaj prenovila celo stanovanje in plačujeva sama svoje stroške, pa še varčujeva.
Ok, nekateri pravite, da ste svatom povedali, da želite denar za poročno potovanje… in kakšna je ralika? Denar je denar, za eno ali drugo… lahko tudi jaz rečem, da nočem daril, ampak denar za poročno potovanje, če se kao lepše sliši, saj je vseeno…