darilca za goste
Čez tri tedne praznujemo okroglo obletnico mojega dragega… V zadnjih časih je navada, da se vsakemu gostu podari majhna pozornost npr. magnetek, … Jaz pa brez ideje
Prisotnih bo cca 30 ljudi, sorodniki in prijatelji, zraven bodo otroci. … Sem mislila na majhne stekleničke domačega višnjevca, vendar bo med gosti zdravljen alkoholik in se mi ne zdi primerno, pa tudi za otroke to ni. Magnetki, kakšni majnhi kipci (npr. pujsek) se mi tudi ne zdijo več zanimivi..
Prosim za ideje…..
Res no, ne bodi ovca. Raje pripravi kako zabavno igro, da se boste narežali. Ali za vsakega izdelaj smešen klobuk iz šeleshamerja.
Samo čakam, kdaj boste začeli prirejati plese v maskah za odrasle, pa ne za pusta. Pa surprise parties, ko se vsi potuhnete v stanovanju in potem zakričite Presenečenje.
Hvala bogu v svoji družbi izredno redko naletim na čredni nagon. Zato si tovrstnih neumnosti ne podeljujemo, saj se natančno ve, kdo je po slovenski tradiciji obdarovanec. Mi raje zberemo denar in kupimo darilo, za katerega se je odločil obdarovanec sam. Poznam pa folk, ki redno počne, o čemer piše avtorica. Žal 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vseh tistih “darilc” najpozneje v nekaj dneh konča v smeteh. Pa kaj res mislite, da bo nekdo po stanovanju hranil kupe nesmiselnega kiča?
Jaz bi na tvojem mestu podarila marmelado v majhnih tegelčkih, je še najbolj praktično in poceni.
Mi smo na enem takem praznovanju dobili fotografijo v okvirju, a fotki pa slavljenec z vsakim od nas ali pa on in gostova družina, odvisno kako fotko so imeli doma. Meni je bilo všeč, čeprav si s slavljencem nismo tako blizu, da bi imela njegove fotke doma v okvirju, ampak ker imamo doma itak vsepovsod fotke, je tudi ta našla svoje mesto.
Strinjam se z vami, tudi meni so ta darilca čisto brezveze, sploh razni praholovci, tudi slike slavljenca mi niso všeč… se mi zdi neumno posiljevati nekoga s tem, da si sliko slavljenca postav v svoje stanovanje…
Tudi zaradi tega sem razmišljala o tem, da je darilce nekaj za pojest, popit…. Najverjetneje bodo to kar čokoladice….
Savrinka, tale ideja z olivnim oljem mi je tudi zelo všeč. Mi lahko mogoče poveš, kje bi dobila majhne stekleničke z olivcem?
Jst mam pa vprašanje za savrinko: v čem vse lahko olivno olje nadomesti navadno? Ker razmišljam, da ga začnem uporabljat pri kuhi in peki. Seveda razen solat, tam prisegam na bučno. A se da pečenko, piščanca pečt v oljčnem olju? Ker me je skoraj sram priznat, da ga zaenkrat uporabljam le pri ribah in v solati iz hobotnice. Ne znam pa si predstavljat izpod peke z oljčnim oljem??? Pohanje? Olivno ali oljčno? Hvala.
Osebno sem proti obdarovanju mojih gostov na naših praznovanjih, razen prav vsakemu posebej namenjena lepa beseda, spomin na prijeten/smešen dogodek s to osebo, zahvala…
DVOJINA JE ZAKON!
Mi jih prodajamo. Navadne po 1 dcl v darilni škatli. Dosti gre za novo leto, turistom ipd. Potem pa tudi prozorne stekleničke, da se vidi in not vejico sivke, origana, feferonček. Luštno:)
Če imaš za domače in jih je precej pa da ni predrago, pa lahko preprosto kupiš 3 litre olja, 30 stekleničk in pretočiš. Hitro, preprosto, okusno in zdravo
Oljčno olje lahko nadomesti vsako maščobo ne glede na to kaj kuhaš ali pečeš. Piščanec, pečenka prideta seveda odlična. Pa tudi piškoti, pecivo in krofi. Jaz maslo povsod nadomestim z oljčnim oljem in je rezultat res dober. Pa brez skrbi, da ne bo okusa po oljkah:) Pride pa pecivo bolj rahlo. Na mineštro se da par kapljic čisto na koncu.
Druga plat oljčnega olja je pa lahko debata o ceni. Visoko kvalitetno oljčno olje je drago. Ima sicer zelo dobre lastnosti za kuho na visokih temperaturah, se pa seveda pri pregrevanju količnina vitaminov, antioksidantov itn. hitro uničuje. Kot pri vsaki termični obdelavi vsake hrane. Zato marsikdo za kuho in peko mesa uporabi trgovinsko olje in potem že končani jedi doda nekaj kapljic dobrega oljčnega olja. Kot začimbo.
Poiskušaj. Če niste navajeni počasi saj je kvalitetno olje res močna začimba in da veliko okusa. Pa če uporabljate poper le tega zmanjšaj, ker bo sicer preveč. Jaz imam sicer liter bučnega za občasno solato ampak kuhane hrane brez oljčnega olja si pa ne znam več predstavljati.
Včasih smo se z eno ekipo, zbrano iz cele Slovenije dobivali enkrat letno. Enkrat je bil za spominček obesek za ključe, drugič čajna svečka v minaturnem glinenem lončku, pa skodelica za kavo z bombončkom.
Kadar praznujemo družinske praznike ni nobenih darilc za goste.
Ko sem praznovala okroglo obletnico, sem povabila najbližje domače, bilo je šest družin in za vsako družino sem pripravila kozarec res dobrega medu od čebelarja iz našega kraja. Ker so prinesli darila, se mi je zdelo prav, da se jim tudi na ta način zahvalim. Poleg pogostitve seveda.
Medu je vsak vesel in meni se zdi lepo in koristno darilo.