Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Darilna pogodba ali pogodba o dosmrtnem preživljanu

Darilna pogodba ali pogodba o dosmrtnem preživljanu

Pozdravljeni,

oče in mama sta se ločila pred 20 leti. Sam sem stike z očetom vseskozi ohranil, za sestro pa oče od tedaj ne obstaja več, z njim nima nobenih stikov, tudi ko je bil ta v bolnišnici, precej bolan, je ni ganilo in ga ni niti obiskala. Zadnjih deset let je oče na invalidskem vozičku, sicer še sposoben skrbeti sam zase. Ker sam s svojo družino očetu že vseskozi pomagam, ga obiskujem, mu kosim travo, pomagam pri različnih opravilih, smo se pogovarjali o tem, kako bi po njegovi smrti uredili, da bi hišo, v kateri živi oče, dedoval samo jaz. Oče ima še nekaj drugih posesti, a tega ne bi vključili v darilno pogodbo, zgolj omenjeno nepremičnino. Sestra bi torej tudi dobila nekaj, ne bi je povsem izpustili iz dedovanja. Čeprav imam pobčutek, da ji to ne bo zadostovalo 🙁 Odnosi med mano in sestro že zdaj niso brilijantni, nedvomno se bodo po tem še poslabšali. Sestra tudi ne kaže niti najmanjšega interesa oziroma želje, da bi z očetom uredila odnos, oziroma ga vsaj obiskala, karkoli … Ker pa je precej materialistična, se dedovanju gotovo ne bo odpovedala, kar pomeni, da kakršen koli dogovor v zvezi s tem z njo nedvomno ne bo možen.

V zvezi s tem me zanima:

1) ali je smiselna darilna pogodba (vem, da se lahko izpodbija), s tem, da bi zaradi večje teže (?) morda vanjo vključili člen, v katerem bi pojasnili, zakaj mi daje to darilo (20 letna skrb zanj, pomoč pri opravilih v in zunaj hiše, skrb v času bolnišničnega bivanja, …).

2) Bi morda bilo smiselno narediti darilno pogodbo na ženino mamo ali mojo hčerko (torej njegovo vnukinjo)? Kako je v tem primeru z izpodbijanjem, uveljavljanjem nujnega deleža, davkom, ki bi ga morala plačati recimo ženina mama?

3) Ali je najboljša varianta pogodba o dosmrtnem preživljanju? Je tudi to možno izpodbijati? Imam kar nekaj prič, ki bi lahko bile meni v prid, o tem, da sem skrbel za očeta, ga obiskoval, mu pomagal …

Zanima me tudi, kako je stroški priprave te pogodbe: greš k notarju in sestavita pogodbo. Hiša je vredna cca. 150.000 eur. Zgolj informativno.

Hvala za odgovor.

Anton

Spoštovani,

v takem primeru vam svetujemo, da z očetom skleneta pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pa celo pogodbo o preužitku, kjer se lastninska pravica na vas prenese že s podpisom pogodbe in ne šele s smrtjo očeta kot je v primeru sklenitve pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

Predlagamo, da se glede stroškov notarja pozanimate pri notarju samem.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close