Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Darilna pogodba in dedovanje

Darilna pogodba in dedovanje

Imam sledeče vprašanje.

Moja mama je od očeta (torej od mojega dedka) prejela 60% nepremičnine, 40 % nepremičnine je moje, saj sem jo kot 3 letna deklica podedovala od babice. Že pred dedkovo smrtjo je bilo v zemljiški knjigi vpisano da sva lastnici midve z mamo. Hiša je pod hipoteko, saj smo za obnovo vzeli hipotekarni kredit (približno 60.000 eur. Vzela sem ga jaz, poroka in solidarna plačnika pa sta moja mami in pokojni dedek. V pogodbi jasno piše da je bil kredit vzet za obnovo hiše. Zamenjali smo streho, okna, vrata, vse napeljave, peč, izolacijo, fasado…). Zadnja tri leta pred smrtjo sva midve z mamo skrbele zanj. Mama je dobivala postrežnino (vsaj mislim da se tako reče). Pred štirimi leti sem dogradila tudi garažo in uredila okolico (tlakovci, ureditev zelenice).
Dedek je imel tudi izvenzakonskega sina, za katerega niti to ne vem kdaj je rojen. Prvič sem ga videla na dedkovem pogrebu. Dva dni po pogrebu je že bil na upravni enoti in spraševal kaj sva z mamo prijavili v maso za dedovanje (ne vem kako naj drugače napišem). Dobili sva grozilno pismo kaj bo naredil če ne bo dobil svojega deleža.
Z mamo sva obupane, ne vema več kaj naj storima. Koliko mu v resnici pripada (dokažema lahko, da se pred tem z dedkom ni videval, ni ga šel obiskat v bolnišnico, čeprav je vedel da je v zelo kritičnem stanju. Imam pogodbo o hipotekarnem kreditu. Na CDSju je bilo navedeno da skrbi mama za dedka, ker sam ni zmogel , v dom pa je vedno pravil da ne želi iti. Nekaj še imam računov za opravljena dela, veliko pa so delali tudi sorodniki, prijatelji. Imam slike kakšna je bila nepremičnina pred in po obnovi). Stric vidi samo koliko je premičnina vredna sedaj. Jaz sem mu že nekajkrat rekla, da bo dobil tudi tolikšni delež kredita kot neprimičnine. O tem pa slišati noče. On bi samo mel, obveznosti pa niso njegov problem, ker smo pač mi vzeli kredit.
Kakšne možnosti imava z mamo in kakšne ima on?

Vaš stric je nujni dedič in lahko zahteva nujni delež.
Nujni delež se izračuna na podlagi vrednosti zapuščine (popiše in oceni se vse premoženje, ki ga je imel zapustnik ob smrti in vse njegove terjatve, odštejejo se njegovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine, stroški za pogreb, potem se prištejejo vsa darila zakonitim dedičem-torej teh 60% hiše, ki jih je prejela vaša mama in darila dana drugim osebam v zadnjem letu pred smrtjo) in znaša 1/2 zakonitega deleža .
Torej, če stvar poenostavimo, za lažjo predstavo- če upoštevamo samo hišo, bi bil stric, kot nujni dedič, upravičen do 15% deleža na njej.
Vendar pa lahko vidve z mamo, kot potomki zapustnika, ki sta živeli skupaj z njim, v zapuščinskem postopku zahtevata, da se iz zapustnikovega premoženja izloči del, ki ustreza vajinemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti premoženja. Tako se bo vrednost zapuščine bistveno zmanjšala, s tem pa tudi vrednost stričevega nujnega deleža.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Najlepsa hvala za hiter odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close