Darilna pogodba in dedovanje
Pozdravljeni,
Živim v družinski hiši katere lastnika sta oče in mama, ki imata lastništvo hiše razdeljeno na polovico.
Oče ima še enega otroka iz prejšnega razmerja in ravno tako ima mama enega otroka iz prejšnega razmerja. Jaz sem edini skupni otrok.
Oče želi prepisati svojo polovico hiše name.
Zanima me katera pogodba bi bila boljša za prepis (darilna ali katera druga) in kaj to pomeni v primeru, ko bo oče preminil. Ali lahko njegov otrok iz prejšnega razmerja spodbija pogodbo? Lahko zahteva nujni delež? Ali lahko zahteva nujni delež tudi žena (moja mama)? Še plača kakšen davek na pogodbo (darilno ali katero drugo s katero se prenese lastniški delež na drugo osebo)?
Hvala za odgovor,
lp, Iza
Pozdravljeni,
zapustnikovi potomci in partner so nujni dediči, tako da lahko, če vam oče podari svojo polovico hiše, njegov otrok iz prejšnjega razmerja in vaša mati od vas zahtevata svoj nujni delež.
Nujnega deleža ne bi mogla zahtevati, če bi z očetom sklenila pogodbo o preužitku, s katero bi se vi v zameno za prepuščeno nepremičnino, očetu zavezali do smrti nuditi določene dajatve ali storitve. Takšna pogodba mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa.
Glede na to, da bi šlo za prenos lastništva na dediča prvega dednega reda, niti v primeru sklenitve darilne niti v primeru sklenitve pogodbe o preužitku, prenos ne bi bil obdavčen.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.