Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Darilna pogodba in nujni delež

Darilna pogodba in nujni delež

Živijo

Zanima me ali ima kdo izkušnje z zahtevo nujnih deležov pri darilni pogodbi. Oče je namreč po darilni pogodbi name prepisal hišo in vso posest, s temu, da sta mama in on ostala v hiši ( pravica do služnosti hiše do smrti). Po očetovi strani imam polsestro, ki bo nedvomno zahtevla nujni delež. Ali glede na darilno pogodbo ta znaša 50% ali manj?
Poleg tega sem jaz zaposlena ( imam 24 let) ona pa nezaposlena ( ima 50 let) in živi od socialne že celo življenje, njen sin pa je tudi vpleten v kriminalna dejanja.
Lahko po pravni poti pridem do olajšave, oziroma zmanjšanja nujnega deleža? Glede na to, da tudi finančno jaz pomagam staršema.

Hvala že vnaprej

O takih stvareh se je dobro prepričati prej, ne pozneje.
Pri darilni pogodbi dedič lahko zahteva nujni delež, to je v vašem primeru četrtina očetovega premoženja.
Pred sklenitvijo darilne pogodbe je bilo kar nekaj možnosti, s katero bi sestro lahko izrinili iz dedovanja, zdaj jih je manj.
Sicer pa, zakaj ji ne privošči dediščine, saj je njegov otrok? Je skrbel zanjo vsaj finančno? To, od česa živi in ali dela, nima popolnoma nobene zveze z dediščino.
Upam, da boš vsaj ti fer.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close