Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Darilna pogodba – prodaja – davek na dobičke

Darilna pogodba – prodaja – davek na dobičke

Spoštovani,

Z bratom sva z darilno pogodbo (prvi dedni red) pridobila vsak polovico stanovanja. Ker ga nameravava prodati pred iztekom treh let od kar sva postala lastnika in od kar imava tam stalno prijavljeno bivališče, bova dolžna plačati davek na dobiček.

V darilni pogodbi vrednost nepremičnine ni določena. Ali to pomeni, da bova pri prodaji stanovanja plačala 20 % davek na dobiček na celo vrednost oziroma, kako se lahko temu izogneva, ali potrebujeva uradno cenitev ali zadošča samo cenitev?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

točno tako, potrebujeta cenitev. Bi se pa na vašem mestu prej pozanimal na pristojnem davčnem uradu, ker praksa ni čisto enotna (nekateri ceno določijo kar sami..)

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me še, ali potrebujeva sodno zapriseženega cenilca?

Hvala!

Če ste stanovanje z darilno pogodbo dobili pred man kot 3 leti potem dobička verjetno sploh ne bo ker zadnje 4 leta cene nepremičnin padajo.
Torej če ni dobička ni davka na dobiček.
Davek na dobiček znaša 20% od razlike med ceno ob podpisu darilne pogodbe in ceno ob prodaji. Torej verjetno ga sploh ne bo ali bo pa majhen.

Kot rečeno, predlagam, da se oglasite na pristojnem uradu in jih o tem povprašate – je vseeno malce specifično,ker v darilni sploh ni vrednosti. Mogoče bi celo uspelo z aneksom, v katerem bi opredeli samo vrednost

Davčnik, najlepša hvala. Mislim, da bo še najlažje, da plačamo tistih slabih 300 evrov za sodnega cenilca, pa je stvar čista.
Hvala še enkrat!

Zivjo

Moja babica je pred sedmimi leti dobila kot darilo stanovanje (garsonjero) kot darilo in bi ga zdaj prodali koliko bi placali davka ?

Hvala

ja se to v stanovanju ni bila nikoli prijavljena kot stanujoca (le lastnica), v stanovanju zivim jaz njen vnuk (dedic), prodali bi pa raje preko nje ker ce podari meni moram zivet tukaj se 3 leta

Najprej se plača 2% davka na promet nepremičnin. Zraven se plača tudi davek na kapitalski dobiček in to tudi, če bo prodajala babica. Za oprostitev bi moral namreč biti ona 3 leta prijavljena na tej nepremičnini.

Tule je to malo bolj opisano http://www.informiran.si/portal.aspx?content=nakup-prodaja-nepremicnine&showMenu=1&showRightFrame=1

a to pomeni unih 20% od cene za katero prodajamo

Kaj pa ce moja babica prepise nepremicnino name (spet darilna pogodba) jaz sem tukaj prijavljen stalno ze 2 leti a bi se to stelo ?

načeloma bi šlo. Davka pri darilu ni ( http://www.informiran.si/portal.aspx?content=davek-na-dediscine-in-darila&showMenu=1&showRightFrame=1 ), boš pa moral biti prijavljen 3 leta na tem naslovu.

Imamo več davkov.

Zgornjih 20 % se nanaša na davek na kapitalski dobiček in se ga ne plača na celotno vrednost, temveč na dobička, ki ga ustvarite s prodajo.

Potem imamo še davek na promet nepremičnin, ki se ga plača v višini 2 % od kupnine.

Za oprostitev davka na dobiček morate biti lastnik in tam dejansko prebivati in imeti stalno prebivališče 3 leta pred odsvojitvijo.

Ne pozabite pa, da tudi pri darilu pride do obdavčljive odsvojitve in se plača davek na dobiček! Če vam torej babica nepremičnino podari, je ona zavezana za plačilo davka na dobiček (odlog je možen le, če gre za darilo starša otroku). Ni pa davka na dediščine in darila, ker gre za prvi dedni red.

in koliko bi pol placala babica

Ja kako pa naj mi vemo, koliko? Smo že napisali:
– 2 % davek na promet nepremičnin od celotne vrednosti kupnine
– 15 % davek na dobiček (ker je lastnica več kot 5 let, če bi bila manj, bi bila davčna stopnja 20 % oziroma naslednje leto pa 25 %). Dobiček je razlika med ceno, po kateri bo garsonjero prodala, in oceno garsonjere v darilni pogodbi.

Višina davka je pa seveda odvisna od tega, po koliko bo nepremičnina prodana. 2 % od 30.000 EUR je nekaj popolnoma drugega kot 2 % od 100.000 EUR. Prav tako se davek na dobiček obračuna le, če je bil ob prodaji dosežen dobiček, če je bila izguba, tega seveda ne bo. Za izračun sta potrebna podatka o ceni, po kateri je babica nepremičnino dobila, in cena, po kateri jo bo prodala (eventuelno pa ocena GURSa, če bodo šteli, da je vaša “sumljiva”).

ja vendar ona je stanovanje dobila kot darilo in bo ga dala kot darilo meni torej ???? tukaj ni davka pac pa le notarski stroski (cena je pa od takrat pred 6 leti bila precej visja)

Sicer je annelaure že razložil, ampak gremo še enkrat. 🙂

Tu gre za dve ločeni zadevi.

1. Varianta

Babica tebi stanovanje podari. Ni davka. Ampak ko boš ti stanovanje prodajal, boš plačal 2% davka od vrednosti nepremičnine, ter davek na kapitalski dobiček. Ta znaša 20% od razlike (med ceno po kateri je sedaj ovrednoteno stanovanje) in takratno prodajno ceno. Razen če boš na tem naslovu pred prodajo prijavljen vsaj 3 leta. Se pa teh 20% davka vsakih 5 let zniža za 5 odstotnih točk.

2. Varianta

Babica proda sama. Plača 2% davka od vrednosti in 15% davka od kapitalskega dobička (če ga ustvari).

Ja koliko je pa kapitalski dobicek ce nekaj dobis kot darilo pol pa nisi tam prijavljen 15 % bi torej bilo iz celotne cene ?

Sorry da ne razumem

Od razlike v ceni. Recimo, da je bilo prej stanovanje vredno 10.000€. Jutri ga prodaš za 12.000€. Obdavči se teh 2000€.

Takole, najprej razčistimo, da govorimo o več davkih.
– davek na promet nepremičnin, če se stanovanje proda – 2% od cene, po kateri se proda
– davek na kapitalski dobiček, ki se plača v vsakem primeru na razliko v ceni ob pridobitvi in ceni ob odsvojitvi (recimo 25/20%, če ti prodaš stanovanje, in 15%, če ga babica – odvisno od tega, kako dolgo bo nekdo lastnik)
– davek na dediščine in darila, ki se ne plača, če bo babica stanovanje podarila tebi

Bistveno je, da se davek na kapitalski dobiček obračuna TUDI v primeru, če gre za darilo, saj je tudi darilo odsvojitev! Če babica stanovanje proda ali ga podari tebi, plača ta davek. Na razliko v ceni.

Najbrž je v darilni pogodbi napisana vrednost garsonjere. Zato pravim, da je treba pogledati pogodbo. Ostalo pa je lepo yacka napisala – to bi bilo na grobo, kako se bo obračunal davek na kapitalski dobiček. Treba je upoštevati še normirane stroške in morebitne dejanske stroške obnove stanovanja, kar pomeni, da je dobiček in posledično davek še nižji.

Davka na kapitalski dobiček ne boš plačal le v primeru, če boš imel tam 3 leta stalno prebivališče, boš lastnik in tam dejansko živel (menda to DURS včasih tudi preverja).

Pozdravljeni
Stanovanje v katerem živim in sem lastnik 12 let, bi želel podarit sinu, ki živi na drugem naslovu.
Zanima me, kaj to pomeni, če v prihodnosti pristanem na socialnem transferju. Trenutno sem brezposeln in sem prijavljen na zavodu za zaposlovanje in prejemam nadomestilo za brezposelne. Star sem 56 let in imam 36 let delovne dobe nadomestilo pa mi pripada še kakšnih 20 mesecev.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni, zanima me kako je v situaciji ko oče podari sinu hišo kot z darilno pogodbo če ima sin v vrtcu otroke, ali se kaj pozna pri večjem plačilu vrtca kajti že zdaj plačujejo veliko. Hvala za odgovor!

Napišite celotno sinovo finančno situacijo.

Je pa res, da če plačujejo veliko, verjetno tudi imajo veliko.

Pozdravljeni!
Zanima me koliko davka na dobiček se plača če je oseba, ki prodaja nepremičnino na naslovu bila prijavlljena več kot 25let.

Hvala za odgovor

Če je bila oseba prijavljena na naslovu nepremičnine, ki se prodaja, več kot 25 let in je tam tudi v resnici prebivala, potem davka na dobiček ne bo plačala. Če je bilo seveda z nepremičnino v zvezi z dokumentacijo vse urejeno skladno z zakoni.
Če pa je bila na naslovu le prijavljena, prebivala pa je drugje, sedaj pa se nepremičnina prodaja, pa znajo nastopiti precejšnje težave v primeru, da jo nekdo (naprimer solastnik nepremičnine) prijavi na ustrezno inšpekcijsko službo.
Zakon o prijavi spremembe prebivališča je v teh stvareh precej jasen . Zna se ji zgoditi mandatna kazen. V zvezi s plačilom davka na dobiček pa tega (če je bilo vse urejeno po zakonu že pred 25-timi leti) po vsej verjetnosti ne bo plačala.

Je bila tvoja nadvse skromna obrazložitev v vprašanju zastavljena v tej smeri?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close