Darilna pogodba
Mene pa zanima, kaj se mi bolj splača? Starša mi bosta podarila spodnji del hiše. Letos sem dozidala še garažo na svoje stroške (lokacijska informacija je bila narejena na starše). Zanima me ali je boljše (finančno – stroški), da mi prepišeta zemljo in del hiše, ali je boljše da garažo vrišemo v kataster in naredimo darilno pogodbo za vse skupaj. Kakšni so davki – DDV, davek na nepremičnine? Koliko stane notar in koliko odvetnik, ki sestavi darilno pogodbo? Kdo oceni vrednost nepremičnine?
Če bo kdo znal pomagati, bom zelo hvaležna!
ČAO
Če vam bodo starši podarili nepremičnino (ali priznali lastninsko pravico), davkov ni, tako da je vseeno ali garažo vrišete ali ne. Pogodbo vam lahko sestavi tudi notar-pozanimajte se pri notarju koliko vas bo to stalo. V kolikor boste naredili pogodbo v obliki notarskega zapisa, vam ne bo potrebno plačati overitve. Menim, da je finančno bolj ugodno, če vam vse naredi notar, kot pa da greste k odvetniku. Cena sestave pogodbe pa je vedno odvisna od vrednosti predmeta pogodbe. Hišo oz. vrednost darila pa navadno ocenijo stranke same. Pazite, da boste darilo pravilno (realno) ocenili zaradi morebitnega bodočega kapitalskega dobička. LP
Forum je zaprt za komentiranje.