Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Darilna pogodba

Darilna pogodba

Spoštovani,

Kakšna je razlika, če npr.moja starša podarita meni in možu del nepremičnine ali, če jo podarita le meni in jo jaz takoj naprej podarim možu? Nekoč sem zasledila, da je to pomembno npr. če se ločiva ali npr. ob moji smrti (če bi bili starši še živi), vendar ne vem več natančno bistva. Lepo prosim, če mi razložite.

Drugo vprašanje je darilo dano enemu od otrok za časa življenja staršev kot del nepremičnine. Ali se to darilo v vsakem primeru šteje nazaj v dedno maso ali le v primeru, da ni zagotovljen nujni delež. Primer: starša imata dva otroka, enemu že za čas življenja podarita 1/3 nepremičnine, ko pride primer dedovanja imata npr še nekaj prihrankov. Kako se dediščina deli v tem primeru?

Hvala za pojasnila in lp,
Minka

Pozdravljeni,

prva razlika se pojavi pri samih stroških, ki bi bili nižji v primeru, da starši podarijo del nepremičnine obema. Če sklenejo darilno pogodbo samo z vami, vi pa kasneje z možem, bosta potrebni dve pogodbi, poleg tega pa mora biti pogodba med vama z možem obvezno sklenjena v obliki notarskega zapisa.

Če starši podarijo del nepremičnine samo vam, vi pa nadalje svojemu možu, lahko v primeru ločitve darilo zahtevate nazaj, če dobi mož darilo od vaših staršev, pa lahko slednji zahtevajo preklic darilne pogodbe samo zaradi njegove hude nehvaležnosti ali če bi se znašli v takšnem položaju, da bi bilo ogroženo njihovo preživljanje.

Ostali dediči lahko zahtevajo, da se darila, dana za čas zapustnikovega življenja enemu dediču, vštevajo v dedni delež (da torej obdarjenec iz naslova že prej prejetega darila deduje manj ali sploh ne), v primeru, da pa pride zaradi danega darila do prikrajšanja nujnega deleža, pa lahko nujni dediči zahtevajo tudi vračanje daril. Tudi tu obstajajo določene razlike v okviru vašega prvotno postavljenega vprašanja. Vračilo daril se lahko zahteva od zakonitih dedičev ne glede na to, kdaj so darilo prejeli, od drugih oseb pa le, če so ga prejele v zadnjem letu pred zapustnikovo smrtjo.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close