darilo otrokom ob koncu šol. leta
ma lepo te prosim,kdo jim pa celo leto kuha,pere,jim plačuje krožke?niti na pamet mi ni prišlo da bi jim kaj kupila,pa bi jim lahko finance sploh niso problem.Imam tri že odrasle skoraj pa nikoli nič kupila,spoštujejo mene in moža zelo,tisti starši ki jim kupujejo imajo pa otroci do njih tak odnos da je joj,govorim iz izkušenj sosedovih otrok po vasi.
A ti to resno? Jaz nisem nikoli dobila nikakršnega darila in moji otroci ga ne dobijo in ga, predvidevam, nikoli ne bodo dobili. Darila za kaj? Po tej logiki bi ga morali dobiti tudi vsak petek, ker je konec delovnega (šolskega) tedna, pa konec vsakega meseca, pa letnega časa… Mi si konec šolskega leta privoščimo na vse možne načine, ker pač ni treba zjutraj zgodaj vstat, pa več časa imamo… Ne dobijo pa nagrade, ker v šolo ne hodijo zato. Nagrajeni so itak preko celega leta, ker/ če so pridni in se imamo zaradi tega lepše. Pa ne z denarjem, poznamo veliko lepše, prijetnejše in primernejše načine.
Praznujemo začetek in konec šolskega leta. Ni nekih uau daril, je pa vedno malo drugačen dan – pica, kino, kopanje, kolesarjenje, nekaj pač, ali neko doživetje. Mislim, da si vsak zasluži en “fajrund”, ko svoej delo dobro opravi. Tudi otrok! Ni pa treba par 100 € zagonit in ne vem kaj podarjat . to mi je pa brez veze.
Moja otroka, dijakinja in osnovnosolec, sta si do zdaj vsakoleto sama poklonila darilo – spricevalo, s katerim sta bila zadovoljna. Enako bo letos.
Tudi na pizzo in v kino ne bomo sli, ker si tega ne moremo privosciti. Skupaj preziveti dan, klepet, skupni smeh, pa je pri nas nekaj vsakdanjega, tako da s tem nanju ne bom naredila posebnega vtisa. Da sem nanju ponosna, pa itak vesta. Ampak za vsak primer jima bom to ponovno povedala – kolikor se poznam, veckrat.
otroci hodijo v šolo, da se učijo in učijo se zase in za nikogar drugega. Njihovo delo je učenje ( tega se morajo zavedati) in za svoje delo dobijo plačilo odvisno od vloženega dela-ocene. seveda smo veseli, ko je konec šolskega leta, če so uspešni, ampak to je to. darila? lepo vas prosim! neke dolžnosti in odgovornosti mora otrok vendarle imeti,
pri nas dobvata nagrade in darilaca včasih kar tako. pač, da ju presenetimo, ne pa za šolske ocene.
Veste, česa imam pa jaz poln kufer? Da je merilo uspešnosti šolski uspeh. Niso vsi otroci odličnjaki, pa čeprav se celo šolsko leto trudijo in učijo. Tudi šola ni edina stvar v življenju. To je zame uspeh… da je moj otrok skozi celo šolsko leto vztrajal in se trudil tudi tam, kjer mu je bilo težko, pa ima trojke ali pa petice. Zato ja, moje otroke bom zadnji šolski dan odpeljala na tortico in jim povedala, kako sem na njih ponosna, ker sta trdo delala in se trudila in dala vse od sebe. Ne vem, zakaj bi to bilo narobe.
Mojemu otroku je uspelo, da ima zaključeno matematiko 5. Celo leto je delal na tem, preprosto tudi zato, ker ima matematiko rad in zato, ker smo mu govorili, da je brihten in da zmore. Ko sem ga vprašala, kaj si želi za nagrado za dosežen uspeh, mi je rekel, da je največja nagrada zanj, da smo ga tako spodbujali in verjeli vanj :)))). Vseeno sem mu pripravila njegovo najljubšo jed…….
Sploh ni fora v tem, ali bo prinesel domov petice ali trojke! Fora je v tem, da se je celo leto trudil in res je, eden ima petice, pa mu ni treba mrdnit, eden se pa za trojke FEJST nagara. Po mojem mnenju si ta seldnji zasluži precej večje priznanje, kot tisti, ki je skozi leto prižvižgal z rokami v žepu! Nisem mislila, da je treba nagradit petke, nagradi se otroka in njegov trud! Eden mojih otrok ima srečo, da se uči z največjo lahkoto, se pa mora pa fejst namatrat za trojko pri športu in trojko pri likovni. Ti dve oceni sta meni več vredni kot vse prižvižgane petice
Posplošuješ! Naš je vedno dobil kaj za konec šole, od majhnih do velikih daril, vsako leto prvi in zadnji dan šole naredimo za poseben dan, star je 18 let, končuje tretji letnik in vsi ga imajo za vzornega najstnika! Otroke se ne uči spoštovanja z neobdarovanjem! Celo trdim, da se s tovrstnimi pozornostmi otroke lahko nauči tako spoštovanja, kot obzirnosti in empatije!
Sploh ni fora v tem, ali bo prinesel domov petice ali trojke! Fora je v tem, da se je celo leto trudil in res je, eden ima petice, pa mu ni treba mrdnit, eden se pa za trojke FEJST nagara. Po mojem mnenju si ta seldnji zasluži precej večje priznanje, kot tisti, ki je skozi leto prižvižgal z rokami v žepu! Nisem mislila, da je treba nagradit petke, nagradi se otroka in njegov trud! Eden mojih otrok ima srečo, da se uči z največjo lahkoto, se pa mora pa fejst namatrat za trojko pri športu in trojko pri likovni. Ti dve oceni sta meni več vredni kot vse prižvižgane petice ;)[/quote]
Hahaha, isto je pri nas. Ko dobi 4 pri likovnem ali glasbi, imamo zurko! Vse ostalo ima 5 brez vsakega truda.
Sem iz Ljubljane.
V otroštvu sem konec šolskega leta od dedka in babice (ter kakšne tete in strica) vedno dobila nekaj denarja, mama in oče pa sta vse otroke peljala na tortico.
Moji hčeri ob koncu šolskega leta navadno podarim kakšno knjigo (ker zelo rada bere) in ji čestitam, ker je izredno delovna in srkbna, temu primeren je tudi uspeh.
Zdaj moja mama in oče njo obdarita z nekaj denarja, občasno kaj dobi od stricev ali tet.
Aja, pa navadno gremo kam na kosilo ali pa ji spečem najljubšo pito.
Ni treba, da je zaključek šolskega leta čisto običajen dan :).