darilo za birmo
Kar sem brala komentarjev, sem kar malo zgrožena. Darila za 600 EUR? jaz za toliko (pa mi ni treba glih na vsak eur gledat) niti svojim otrokom ne bi kupila … edino recimo za poroko (ali ob izjemnih utemeljenih primerih).
Eni govoritie, da so s cerkvijo povezana darila brezveze. Ja pa saj gredo k birmi, a ne? To, da so bili otroci mučeni in jih je pokonci držala le misel na birmo … bad luck, a ne, če je tako?!? Če hodiš k verouku (pa tudi če te silijo), ja hodiš v cerkev, ne k gasilcem, k fuzbalu ali k baletu. Če bi bil pri baletu in dosegel nek uspeh, bi bilo sveto pismo res čudno darilo. Pri birmi pa NI (to je le – slab – primer, sveto pismo itak mora vsak birmanec že imet).
Men se zdi, da bi bilo še najbolj smiselno vsa ta darila UKINIT, naredit na koncu en fajn piknik za vse in to je to! Če že otroci hodijo k birmi …
Jaz sem sestrični, s katero sva si zelo blizu, na njeno željo kupila laptop (cena okoli 600 eur), zraven še karte za mamo mio, da sva se šli zabavat in en res lep šopek. Priložila pa sem tudi knjižico z lepimi mislimi, da ostane za celo življenje. Lap top ji prav lepo služi, mame mie pa se ravno tako še vedno spominja in pravi, da je bilo carsko.
Kaksna farsa. 90 odstotkov (po tamalem) otrok hodi k verouku zaradi birme, beri darila. Kaksno sporocilo dobijo s tem? Pocni nekaj, ce se ti splaca in dokler se ti splaca. Saj vemo, da po birmi marsikdo le se zelo redko predtoi prag cerkve.
Zato se mi zdi cisto sprejemljivo, ce se greste to botrstvo v sorodstvu vzajemno. Torej letos sem jaz boter tvojemu otroku, cez dve leti bos ti mojemu. Daj-dam.
To ni histerija RKC. To je histerija onih, ki morajo še birmo imet “za vsak slučaj”, sicer pa niso niti v od vernikov.
Pravi kristjani imamo tukaj stvari porihtane. Kako, pa večina vas nikoli ne bo izvedela. Ja, in tudi molitev je nekaj, česar so otroci veseli. Eden mojih si je izključno na podlagi tega izbral botro. Da bo molila zanj.
Zdi se mi da vsi govorijo o tem da mu daš Sveto pismo… sam jst ti povem da je to zate samo poraba denarja. Vsak ve da če ga bo že hotel brati bo vzel domačega ampak vrjemi mi na svetu je zelo malo birmancev ki želijo brati sveto pismo. Samo daj mu denar ali pa nekaj kar si res želi. Ne zaprevlaj denarja na Svetem pismu
Tako ste nekateri ubogi v glavi, da je kar hudo. Tisti, ki sovražite cerkev in ostalo povezano z njo, kaj se oglašate? Da žalite? Waw, inteligenca, kako smešni se na koncu izkažete. Pejte se skrit v kakšno jamo, ste daleč proč od civilizacije.
Starši bi morali povedati birmancu, da je to prejem zakramenta in ne štetje ter odpiranje daril. In potem še skupno ocenjevanje, koliko je kaj vredno. Tu nima noben župnik nobene veze, nas ni prišel klicat domov in grozit s pištolo, da moramo otroka vzgajat v veri. Nehajte se oglašat tisti, ki ne prestopite praga cerkve, ker nimate pojma. Seveda en spomin od botra, a to kar je zdaj, presega vse meje. Vprašaj njegovo mamo ali pa če njega toliko poznaš in ne pretiravaj. Neki skuterji, kolesa, računalniki…ej, ej, kot družba smo prav zašli, kaj naj rečem.
to bo, ja…., 21.03.2016 ob 15:20
Aha, ful dobro. Posebej, ker fantje v tej starosti rastejo in se razvijajo kot konoplja. Res izvirno darilo. Do naslednje jeseni…..
Pa tiste zlate zapestnice in verižice in sveta pisma…. Ljudje dragi, pa kaj vam ni jasno???
95 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teh birmancev je z veliko muko dočakalo konec obveznosti do verouka in cerkve. Večino je pokonci držala misel na darilo ( beri motor, računalnik, iped, še najbolj pa keš).
A resno mislite, da jih bo sveto pismo spominjalo na ta “čudovit dogodek” ? Da ga bodo vzeli v roke z nežnostjo in se z nostalgijo spominjali verouka in birme??? Bulšit, vrgli ga bodo v najbolj zanikrn predal in ga silom prilike vzeli s seboj v fazi selitve od doma, ko jim ga bo mama pod nujno zapakirala med piskre in rjuhe, ker tako čudovitega darila od “tete micke” pa res ne moreš pustiti doma….
Dajte jim prosim tisti denar, pa naj si kupijo zadevo, ki jim je v tistem trenutku pri srcu, če ste jih že primorali da hodijo leta in leta gledat maškare v cerkev.
Resda, da ti noben denar na svetu ne poplača poneumljenja, ki so ga bili deležni, morda jim bo vsaj v malo uteho.
BRAVO!