Darilo za krst
… meni se zlato nikoli ne zdi passe. Še posebej, če je darilo. Ob vsaki zlati zadevi vem, kdo mi jo je podaril in zakaj. Poleg tega si tega sama zlepa ne kupim. Zdaj itak niti ni gnarja.
Naša babica vnukinjam nič ne podari, ker je pač ženska take sorte (če odštejem čokolado dvakrat na leto, kar ni ravno nekaj, česar bi se razveselila), je pa ob krstu deklet obema podarila zlate uhančke.
Še vedno pa lahko podariš album za fotke (to je spomin), lepo sliko (morda umetniško), kipec zavetnika, knjigo … to do bolj trajne zadeve od oblek in sladkarij . Morda bi šla v trgovino s temi zadevami in dobiš še kakšno idejo.
Pri nakupu zlata velja premislek. Eno je nakit, ki je zelo obdavčen, drugo pa so razne vrednostne ploščice ali kovanci. Zlato “v kosu” je namreč neobdavčeno in zato za podarjeni € dobite mnogo več, kot za nakit. Nakit je tudi tako ali drugače izpostavljen nevarnostim od izgube (če se nosi) do spremembe modnih trendov, ki ga naredijo neuporabnega.
Če se že odločate za vrednostne ploščice/kovance priporočam kakšen dukat (cca. 120€), ker so ploščice malih mas (npr. zlatarna Celje 1g v darilni kartici) občutno predrage za svojo težo. Super ideja pa je tudi eden od sodobnejših kovancev (filharmonik, panda, …) ker imajo letnico odkova in je zato zelo trajen in oseben spomin. A ni lepo ko otrok enkrat odraste in se zave vrednosti nečesa in ima trajen spomin z isto letnico rojstva, kot je njegova.
PS: Ker je življenje sila nepredvidljiva zgodba, pa je takšno darilo tudi popotnica za (bog ne daj) hude čase, če se kdaj zgodijo.
Zlato je se vedno aktualno. Mi smo bili veseli uhanckov.
Imate pa recimo od zlatarne celje moznost nakupa nalozbenega zlata. Je tako lično zapakirano, lahko 1g, 2g… In recimo izberete tematiko krsta, pise potem sveti gram. Sami napisete posvetilo, zraven kaksno malo igracko ali kipca angelcka, se da lepo zaviti za par eurov
Malo pomisli ali je krst bolj za show ali dejansko ker so starsi pripravljeni vzgojiti otroka v kristjana. Ce je drugo, potem je kak kipec, podobica ali otrosko sv. pismo kar dobra izbira. Ce je razlog bolj ta prvi, potem tako darilo nima pretiranega smisla, ker bo (recimo sv. pismo) ostalo nedotaknjeno. Raje kak manjsi kos nakita ali 1 ali 2 grama nalozbenega zlata.
Neglede na to, kako se boš odločila, so me objavljeni komentarji vzpodbudili, da napišem: le zlatih uhančkov ne. Na podlagi česa bi se lahko sploh sklepalo, da jih bo deklica nosila?! Včasih pokukam v kak voziček in mi pri tem postane kar hudo, ko vidim, da že tako majhnim punčkam luknjajo ušesa…
Če je v vaših krogih navada, da se poklanja zlato, naj bo to zlatnik oz. kak mali obesek. Sicer pa je lepo darilo tudi knjiga.