Darilo za rojstni dan – že uporabljeno
Za rojstni dan sem dobila likalnik za lase. Škatla je že skoraj strgana, zmečkana. Ne da se niti več zapret. V škatli samo likalnik. Brez navodil. Nobene tiste varovalne vrečke v kateri ponavadi dobiš take stvari original kupljene. Tudi likalnik že vidno uporabljen.
Razumela bi, da bi to dobila kar tako, ker bi druga oseba to imela pa ne bi uporabljala in bi mi dala. Ampak za rojstni dan? Meni se to zdi tako kot bi dobila bonbonjero že odprto in bi manjkala dva bonbona.
Ali ste že kdaj dobili tako darilo? Kaj ste si mislili oziroma kaj si mislite o tem?
Odvisno od darovalca. Če je res dobra prijateljica in veš, da vsaj trenutno nima finančnih sredstev, da bi ti kupila kaj novega ali posebnega, mogoče pa si ji nekoč omenila, da potrebuješ likalnik za lase,, potem bi ji tokrat spregledala in vzela za dobro. Če gre pa za bolj naključno znanko, ki se je pač hotela znebiti nečesa, kar ji je odveč, bi jo pa odpikala za vedno.
to je meni mimo. ni sramota, če človek nima denarja. Ampak lahko človeku iskreno poveš trenutno nimam za kaj več, ti pa iz srca iskreno podarjam tvojo najljubšo čokolado. če pa imaš rabljen likalnik doma in ga ne rabiš pa neodvisno od rd-ja vprašaš osebo, ali bi njej prišel prav, da imaš doma rabljenega in še delujočega, če ga želi. Rabljene stvari dajati za rd – to je pa meni res nespoštljivo – razen če oseba vnaprej ve ali izrazi sama željo,da si želi nekaj dotičnega in da ji je vseeno če je rabljeno recimo. Ala če bi si oseba želela določen tip telefona in bi gledala nekega rabljenega in bi torej sama izrazila to željo za tako stvar – potem ji to kupiš – in v tem primeru z rabljenim ni nič narobe.
podturiti rabljeno stvar je pa mimo in nespoštljivo.
to je meni mimo. ni sramota, če človek nima denarja. Ampak lahko človeku iskreno poveš trenutno nimam za kaj več, ti pa iz srca iskreno podarjam tvojo najljubšo čokolado. če pa imaš rabljen likalnik doma in ga ne rabiš pa neodvisno od rd-ja vprašaš osebo, ali bi njej prišel prav, da imaš doma rabljenega in še delujočega, če ga želi. Rabljene stvari dajati za rd – to je pa meni res nespoštljivo – razen če oseba vnaprej ve ali izrazi sama željo,da si želi nekaj dotičnega in da ji je vseeno če je rabljeno recimo. Ala če bi si oseba želela določen tip telefona in bi gledala nekega rabljenega in bi torej sama izrazila to željo za tako stvar – potem ji to kupiš – in v tem primeru z rabljenim ni nič narobe.
podturiti rabljeno stvar je pa mimo in nespoštljivo.
[/quote]
a za recikliranje in uporabo rabljenih izdelkov pa še niste slišale?
greta je super samo dokler je na televiziji?
očitno imate glavo samo zaradi frizure.
pa tudi res je, kar pravi ena zgoraj, tile rojstni dnevi so ljudem prišli vrh glave.
a za recikliranje in uporabo rabljenih izdelkov pa še niste slišale?
greta je super samo dokler je na televiziji?
očitno imate glavo samo zaradi frizure.
pa tudi res je, kar pravi ena zgoraj, tile rojstni dnevi so ljudem prišli vrh glave.
[/quote]
Smo smo, samo ne dajemo jih drugim hinavsko in se pretvarjamo, da je novo kupljeno posebej zanje.
Kupujem tudi kaj rabljeno, vzamem tudi rabljeno – samo z vedenjem, da je to rabljeno.
To je ta bistvena razlika.
če si škrt in ti je težava človeku pokloniti nekaj kar si želi – potem so ti rd-ji preko glave in daješ kar ti pač pride pod roke. Jaz poslušam osebe in potem kupim stvar, ki jo omenijo kdaj da si želijo, pa sploh ni nujno tako zelo draga, lahko je malenkost, ki pa je pomembna zanje in je izbrana zanje. Tudi to je energija, ki jo daješ človeku v nekem odnosu. Če ti je pa vse odveč in imaš človeka za odpad tvojih stvari, ki se ti kupičijo, pa tudi poveš s tem kaj o sebi – ne dobrega.
Seveda smo taka darila že dobili. In ne, ne gre za to, da nekdo ne bi imel denarja, ravno obratno, to počnejo taki, ki imajo denarja na pretek – vsaj v naših primerih je bilo tako.
Ena družina je na okroglo obletnico prinesla kot darilo že uporabljen masažni aparat za noge, ko je po nekajkratni uporabi crknil in smo ga nesli na servis, smo izvedeli, da je že bil v popravilu.
Drugi primer je bil usnjen moški pas, ki ga je kot darilo “dal naprej” spoštovani dr., sam zelo grintast in koščen, zato pas za normalno raščenega moškega sploh ni bil dovolj dolg.
Ena sorodnica pa že leta in leta daje za darila stare bonboniere in steklenice, ki jih dobiva ker dela v zdravstvu.
Take stvari (rabljene, v pomečkani škatli) ne bi kot darilo sprejela od nikogar. Če bi bila res moja dobra prijateljica, in seveda jaz njena, pa bi bila v škripcih glede financ, bi vedela, da mi ni treba nosit nobenega darila ali zgolj kako rožico ali čokolado. Naključne znanke mi pa ne nosijo nikakršnih daril.
Neko rabljeno stvar bi vzela edino, če bi nekdo imel nekaj odveč in bi me vprašal, če morda potrebujem. Nikakor pa ne za darilo. Niti nimam med ljudmi, s katerimi se obdarujemo, takih, ki bi mi za darilo podtaknili nek rabljen aparat.
Jaz sem nekoč znanki ob rojstvu sina podarila res lep kompletek. Kupila sem v Tkanini, bele pajac hkače, belo jopico z rahlim vzorcem in lepo kapico. Vse lepo zavito. Sama sem pozneje iskala zase, pa nisem več dobila. On pa je meni ob rojstvu sina nekaj mesecev pozneje podarila turkizno zelen pajac z zadrgo,ki je izključno za deklice, kar v pvc vrečki /kot pri sadju in zelenjavi/ je prinesla. Nimam besed, ki bi lahko to opisala, mislim, da me je želela namerno prizadeti, ker me je že prej skušala žaliti, ponižati, a med nama je zavladala tišina za vedno.
Človeška zloba je brezmejna.
ja … haha enako… pri nas tudi. Škrtuha , fotrova sestrična , Kar je v zdravstvenem domu narabutala, to je nosila za darila. Maske, povoje, milo za razkuževat… pa kakšen wiski njej je zdravnik poturil kakšno flašo, ali pa jo je plunla … kdo ve..
potem pa enkrat scena…
In moj fotr žleht kolkr je znal bit, eni drugi žlahtnici pove, da je kao una prinesla neko flašo v škatli in, da v flaši ni bila pijača ampak nek čuden denar…in da sedaj ne ve kaj naredit…
pa smo čakali… ni bilo tri dni , je že prineslo naokoli … kao da je na wiski pršla…. rečt pa ni upala nič
Tudi jaz sem že dobila staro šminko in lip gloss. Rdeče barve. Že to vsi vedo, da nikoli ne nosim rdečih šmink. Ko sem pa odprla je pa na daleč zasmrdeelo sploh ne vem po čem. Ni bil vonj neke poceni kozmetike ampak po starem. Ne znam sploh opisat. Fuj. In seveda gledam, gledam – pretekel rok.
Ne vem kako ljudi ni sram.
Sama vedno, ampak vedno kupim nove stvari za darila. Enkrat sem sicer podarila knjigo, ki sem jo že imala doma kake 2 tedna, ker mi jo je mama kupila pa ni vedela, da jo že imam. Knjiga je bila nova, nisem je še niti odprla. Povedala prijateljici, da imam to in to knjigo, je rekla, da bi jo rada imela, sem rekla, da ji jo bom priložila k darilu. Ampak knjiga je bila neodprta in vse je bilo zmenjeno.
Kar se pa tiče kozmetike, aparatov, hrane – sladkarij, vedno vse novo, sveže iz trgovine.
Sram bi me bili sploh pomisliti, da dam staro, uporabljeno.