darilo za učiteljice
To je ful preveč in po zakonu o integriteti javnih uslužbencev, ali kako se mu reče, tega ne bosta smeli (predvidevam, da vsaj zbirate za dve, ne samo za eno) vzeti. Vprašaj Barco, koliko je cifra, ampak malo čez 60 evrov od vseh daril na leto, če niso česa spremenili, odkar sem bila jaz nazadnje v svetu staršev.
10€ ni veliko ampak 20 x 10€ pa je veliko in verjetno je tako, kot je bilo pri nas eno leto so zbirali enako po 10€ x 23 otrok in kupili sliko od nekega priznanega slikarja, za katerega se je izkazalo, da je sosed od mame ki je organizirala nakup slike, za slikarja še nikoli nihče ni slišal in ko smo vtipkali na stricu googlu tudi ni bilo nič o njem. Tako da se javi, da ti zorganiziraš darilo za tak denar.
Enako je bilo za piknik ki ga je en od staršev organiziral in pobiral po 15€ na familijo, na koncu pa je bilo 3# piva iz lidla, 6x2l Lidl-cole in 6x 2l Lidl.fante par vreč čipsa in tortilij in najcenejše hrenavke pa kruh štruce narezane, ob tem da je zadolžil druge starše za žar in vso postrežbo. Problem smo rešili da pač piknikov več ni, ker so lani plačali le trije, ki jim je itak vseeno kaj in kako.
Samo 1x sem dala denar, ker je bila želja sina, da se kupi točno določeno darilo za konec leta, ker je bila zelo ok. Znesek je bil cca o,5oe x 24 otrok, ker so vsi prispevali. Učiteljica se še danes spomni darila in to tudi omeni, ko povpraša po sinu.
Moje mnenje je, da starši nimajo kaj zbirat in izbirat darila. Učiteljice ne poznajo. Poznajo jo otroci in naj izberejo darilo, če jim je učiteljica ljuba.
Tisti starši, ki pa lezejo v rit, naj pa sami kupijo in plačajo.
[/quote]
Samo 1x sem dala denar, ker je bila želja sina, da se kupi točno določeno darilo za konec leta, ker je bila zelo ok. Znesek je bil cca o,5oe x 24 otrok, ker so vsi prispevali. Učiteljica se še danes spomni darila in to tudi omeni, ko povpraša po sinu.
Moje mnenje je, da starši nimajo kaj zbirat in izbirat darila. Učiteljice ne poznajo. Poznajo jo otroci in naj izberejo darilo, če jim je učiteljica ljuba.
Tisti starši, ki pa lezejo v rit, naj pa sami kupijo in plačajo.[/quote]
ČESTITAM!
Jaz sem sploh že v izhodišču proti “darilom” za učiteljice, ketr končno, jaz se jim nimam kaj zahvaljevat, meni ni v ničemer blagodejno in v dobrobit vplivala. A da ne bom edina zgaga med materami, priznam, požrem in prispevam. Vendar je 10 eur preveč, veliko preveč. Vem, da lani so tak znesek pričakovale/zahtevle ene zagnane mamice, pa je bil odziv zelo uboren in so pač potem očitno morale same založit. Letos zato pobirajo po eur, pa še to vnaprej …
Jaz sem tudi proti temu. S tem da zbiramo za prvega otroka, za drugega otroka….torej to kar nanaese konec leta. Bog ne daj, da še na kaki dejavnosti kaj zbiramo…
Meni je to mimo in se mi tudi ne zdi prav. Pri nas se večinoma strinjajo in čeprav sem rekla, da se omejimo na 5 EUR smo ta znesek hitro presegli, ker imamo 2 vzgojiteljici in še eno, ki je šla sredi leta na porodniško. Saj ne rečem, da jim ne privoščim…samo darila konec leta so res nepotrebna.
Bomo pa menda kupovali bone za masažo…..sem pa vztrajala, da se ne dobimo posebej ampak združimo z eno prireditvijo, ki bo proti koncu meseca…
V šoli pa tudi navijajo za pijačo ob koncu leta. Pa se mi odkrito povedano ne da. In vsako leto je ista pesem…
Učiteljice opreavljajo svoje delo za katero so plačane. Zakaj torej darila? 35 let sem delala pa nisem dobivala daril in čudno bi mi bilo če bi jih, saj tudi tisti, ki delajo in bi mi jih dali ne dobivajo daril. Že dolgo se v avtobusih ne zbira za šoferja, kar tudi nisem nikoli razumela in v večini tudi ne dala čeprav so me ostali potniki grdo gledali pa ne zato ker nisem dala ampak zato, ker si sami niso upali reči da ne dajo. Saj je bil šofer plačan in tudi dnevnice je imel.
Moja dva otroka za učiteljice nista dala, oziroma JAZ NISEM DALA, ni jima bilo prav, danes pa razumeta in mi dasta prav. STARŠI vi odločate in bodite odločni.
Pri nas tudi zbiramo po 10€.
Če ne moreš dati, pač ne daj.
Nobenega ne zanima kakšno je tvoje prepričanje ali pa nezmožnost, da ne daš prispevka.
Učiteljica bo dobila vrednosti bon nekega centra in 1 rožico ter zahvalo učencev. Po tem pa je njen problem, kako si ta bon razlaga ali pa kako in za kaj ga porabi. Enako mene, ki prispevam, ne zanima, kaj si o tem mislijo in polemizirajo druge mame sončkov, ki imajo za to očitno ”pre”več časa. Dol mi visi. OK?
D
Ne, tega zakaj kupovati neke bone in podobno, tega res ne razumem. Meni bi bilo to
zoprno prejeti.
Smo se pa mi, ko smo bili otroci, našim učiteljem vedno želeli zahvaliti za trud sami od sebe.
(Ko smo bili že dovolj stari za to, seveda.) In smo sami zbrali denar in kupili rože, dodali zraven čestitko
z zahvalo in podpisi vseh v razredu ipd.
Naši razredničarki pa smo na koncu gimnazije kupili posebno izdajo neke knjige, za katero smo
vedeli, da se je bo zares razveselila, dodali smo še rože, napisali posvetilo in ji vse skupaj dostavili do domačih vrat, ker je bila na bolniški. Je bila zelo vesela in ganjena.
Pri nas se ne zbira vsako leto in tudi sami jih ne obdarjujemo. Pri starejšem smo ob koncu vrtca in ob koncu 1. triade, ko so se poslovili od razredničarke, ki jih je imela vsa 3 leta in je bila res zelo fajn. Naslednjič bodo pa verjetno sami zbirali ob koncu oš. Sedaj gre mlajši iz vrtca in smo zbirali po 5 € za vzgojitelja in 5 € za pomočnico.
S tem denarjem in darili zaženejo pomp sodobne plehke mame, navajene, da le z denarjem lahko pokažeš zahvalo. 10 evrov? Preveč, odločno preveč. Kakšen evro, za rožico ali šopek, mogoče.
Pri nas so to evforijo obdaovanja zganjale mame v prvi triadi, potem se jim je porušil sistem in so solirale, pa nosile pred šolo svojim otrokom darila, ki jih morajo le ti potem dati učiteljicam. Se spomin enega sinovega sošolca, vzel je dve bonbonjeri in se potem usedel nekam s sošolci in jih veselo pojedel. Mami namreč ni mogel dopovedati, da on ne bo obdaroval učiteljic, da tega po njegovem niti ne zaslužijo. Ene tri leta je trajalo, da je ženski kapnilo, kam zginevajo darila za 8.marec pa ob koncu šole … če je pa slučajno prinesla kakšno rožico, jo je nesel varnostniku, za njegovo ženo :)))
..je dajanje daril javnim uslužbencem torej učiteljem omejeno z zakonom o preprečevanju korupcije, ki omejuje darila na vrednost 42 EUR. Na naši pšoli smo dobili dopis, da ni dovoljeno učiteljem kot javnim uslužbencem podarjati ničesar, posebej ne preko tega zneska in da morajo vsi učitelji darila, ki ta znesek presegajo prijaviti v dohodnino.
Torej??!!
Rožica, drobna pozornost, izdelek otroka in kak spominček je sprejemljiv za spomin in v zahvalo, vse ostalo je podkupnina!
Tudi sama sem vedno prispevala kot ostale matere nekaj denarja za nakup darila za učiteljico. Vedno pa smo zbirali minimalne vsote denarja in kupili učiteljici kakšno malenkost (šopek rož, čestitko). Sicer pa – lepo vas prosim, le kaj naj učiteljice počnejo z vso to kramo, ki se jim nabere v toliko letih: verjetno dobijo na kupe vaz, skodelic, posod, prtov, slik, nekatere dobivajo celo uhane, ogrlice, ure…
Meni osebno se zdi prav, da se učenci učiteljici zahvalijo za trud z majhno pozornostjo, kupovanje kakšnih večjih daril pa se mi zdi mimo. Primerno se mi zdi šopek rož, ali kakšno drugo simbolično darilo.