Darovano stanovanje- vračilo
Mož mi je podaril stanovanje z darilno pogodbo.Ker je po umrli bivši ženi vse prepusti sinu. Odpovedal se je dedovanju po nje in menil, da je s tem nekako izravnal. premoženje, ki se mu je odpovedal je bilo nekajkratnik vrednosti stanovanja.
Zdaj to stanovanje prodajam v soglasju z možem. Saj sva ugotovila, da potrebujeva manjšega, razliko pa imava namen porabiti za toplice, kakšno potovanje in plačilo pomoči v gospodinjstvu….
Zanima me, če bi bila kljub temu, da z možem porabiva denar od prodanega stanovanja skupaj, dolžna izplačati delež sinu enkrat ( upam da čim kasneje) v primeru moževe smrti.
Saj je sin že ob darilni pogodbi popolnoma znorel in pravi, da bo naredil vse, da se to darilo vrne v dedno maso. Ga bom morala izplačati od vrednosti podarjenega stanovanja,? prodajne cene? ali od vrednosti novega manjšega stanovanja?
Kaj lahko z možem sploh storiva? .Mož ne bi rad, da sin karkoli dobi, ker je do njega in mene nesramen .
Poleg tega pa je z njegovo odpovedjo dedovanja po ženi(sinovi materi) dobil mnogo.
Op.:Vse premoženje, ki sta ga z umrlo ženo imela, je bilo napisano samo nanjo, čeprav sta ga ustvarila v času zakona.Mož izločitve ni zahteval, temveč se je svoji polovici odpovedal v korist otroka.
Spoštovani,
sin bo lahko zahteval vrnitev darila v dediščino do vrednosti nujnega deleža. Kolikor bo stanovanje prodano bo do vas imel dajatveni zahtevek, ki ga bo moral uveljavljati v pravdi. Takrat bo tudi sodišče ugotavljalo vrednost tega stanovanja.
S spoštovanjem!
Najlepša hvala za odgovor!
kaže, da je bolje, da z možem tega stanovanja sploh ne prodava in ne porabiva denarja za lepo starost.
Mislim, da je najbolje, da ga kar vrnem možu z darilno pogodbo. Torej je darilna pogodba v primeru dedovanja enako, kot je sploh ne bi bilo:(( Lep pozdrav. hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.