Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Davčne blagajne

Davčne blagajne

Meni pa še zmeraj ni jasno kdo vse mora imeti davčno blagajno.
Imam s.p. (polaganje keramike). Račune izdajam preko programa excel. Ga tam napišem, sprintam in dam oz pošljem stranki.
Ali bom tudi v prihodnje tako delal, ali se tudi zame kaj spremeni?

Če ti stranka nakaže denar direktno na račun, potem ne.

Če ti stranka da gotovino, potem potrebuješ davčno blagajno.

Vsaj po mojem, je tako.

Drži – za vse račune, kjer je način plačila gotovina, mora biti davčna blagajna oz. v naslednjem letu še velja Vezana knjiga računov (ki bi jo morali uporabljati za gotovinske račune že letos!!) in naknadno pošiljanje podatkov računa oz.račun prek FURS aplikacije ali davčne blagajne.

Excell varianta je mogoča samo v primerih, da stranka plača račun na TRR.

Jaz vsem izdam račun. Večina jih plača na moj TRR, obstajajo pa tudi take stranke, ki plačajo na roko. In kaj v tem primeru, ko mi stranka plača na roko? Ali moram zaradi te stranke nabaviti davčno blagajno ali vezano knjigo?

Kap pa za tiste ki imamo osebno dopolnilno delo, nismo davčni zavezanci, in tudi v letošnjem letu ko so nekateri že morali izdajati račune iz vezanih knjih, mi smo imeli navadne paragonce …
Kaj to pomeni za nas, bomo v bodoče morali imeti davčno blagajno ali ne?

vezano knjigo računov, potrjeno na davčni bi zaradi teh strank moral imeti že danes…
si že zrel za kazen

Ne, pri ODD davčna blagajna in VKR nista obvezni (nista pa prepovedani!).

Ja, že letos je, pa čeprav bo v celem letu samo en tak primer, obvezna na FURS overjena Vezana knjiga računov in naslednje leto vsaj VKR in naknadno sporočanje prek FURS aplikacije ali pa davčna blagajna.

Kaj pa če ti plača preko Paypala?

Paypal
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Nadzor/Podrocja/Davcne_blagajne_in_VKR/Vprasanja_in_odgovori/Vprasanja_in_odgovori_1_izdaja_Davcno_potrjevanje_racunov.pdf

Ali je plačilo preko PayPal negotovinsko ali gotovinsko
plačilo? (18. 9. 2015)
Za namene ZDavPR se šteje plačilo računa preko PayPal, da je račun plačan negotovinsko. Za
račune plačane preko PayPal ni obvezno davčno potrjevanje podatkov o računu.
Iz ZDavPR izhaja, da v primeru plačila računa z nakazilom na transakcijski račun, odprt pri
ponudniku plačilnih storitev, računa ni treba potrditi pri FURS. PayPal je ponudnik spletnih
plačilnih storitev, ki izvaja storitve v Sloveniji neposredno, in za plačila računov preko PayPala
tako velja enaka razlaga in uporaba ZDavPR kot za ostale izvajalce plačilnih storitev v Sloveniji.

Paypal se šteje kot negotovinsko plačilo, torej ni potrebna Vezana knjiga računov – za razliko od kreditnih in plačilnih kartic, ki se štejejo med plačila z gotovino.

Od 2.1.2016 do 31.12.2017 je prehodno obdobje, v katerem uporabljaš davčno blagajno ALI vezano knjigo računov (=VKR). Od 1.1.2018 je obvezna izdaja in potrjevanje računov z gotovinskim plačilom z uporabo davčne blagajne. Če je gotovinskih plačil malo, potem lahko namesto davčne blagajne uporabljate FURS-ovo brezplačno aplikacijo “mini blagajna”.
Plačila preko TRR se ne spremenijo, zanje ni potrebna davčna blagajna.

Kdor ima registrirano ODD, ne potrebuje davčne blagajne.

New Report

Close