davek na nepremičnine po novem
Spoštovani,
kot beremo v medijih, bodo s koncem leta začeli popisovati vse nepremičnine v državi, tako stanovanjske kot poslovne objekte, delavnice…..Zbrani podatki pa bodo podlaga za obdavčitev nepremičnin (zdaj nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča).
Tast je možu podaril parcelo z urejeno vso dokumentacijo za postavitev hiške velikosti približno 6x5m (smatrano za počitniško hišico). Z možem sva namesto te hišice postavila hišo 10x8m, v katero smo se lani priselili in kjer sva z možem stalno prijavljena. Za omenjeno spremembo načrtov nimava nobenih gradbenih dovoljenj oz. dovolil za spremembo namembnosti..
Zanima me, ali gre v omenjenem primeru za črno gradnjo? Ali bodo po popisovanju nepremičnin zoper naju sledile kakšne sankcije? Kaj lahko oz. moramo storiti?
Hvala za odgovor, upam, da sem se obrnila na pravi forum.
lp,tt
Naj še dodam, da nepremičnina (še) ni vpisana v ZK.
lp,tt.
glede na to da je črna gradnja,je ne boš mogla vpisat v zk
Če se bojita, da vaju bodo razkrinkali, vložita vlogo pri upravni enoti za legalizacijo obstoječe strukture. Kar se tiče popisa nepremičnin, pa sem 100%, da ne mislijo hodit k vsakemu in tam ocenjevat, saj se tudi zakonu reče “množično ocenjevanje”. To pomeni, da bodo podatke pobrali iz katastra in podobnih virov (občin), jih nato revalorizirali s starostjo in tako pridobili oceno.
Verjetno bo stvar podobna, kot je bila pri katastrskem dohodku (rabi zemljišč). Rabo so ocenili iz letalskih posnetkov in dali v javnost (na internet), kjer si je lahko vsak pogledal, kakšna je ocena za njegovo zemljišče in podal vlogo za spremembo, če se z oceno ni strinjal.
Forum je zaprt za komentiranje.