Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Davek na nepremičnine – služnost na polovici stanovanja

Davek na nepremičnine – služnost na polovici stanovanja

Spoštovani,

s partnerko sva lastnika vsak 1/2 stanovanja. Partnerka ima v stanovanju prijavljeno stalno bivališče, medtem ko jaz prebivam na drugem naslovu.

Zanima me, ali lahko podelim služnost partnerki na svoji polovici stanovanja, tako da bi ona v celoti plačala davek po rezidenčni stopnji?

Zasledil sem, da se rezidenčna stopnja uporablja samo, če je služnost podeljena na celotnem stanovanju in bi v primeru, da ima partnerka služnost na polovici, ki je v moji lasti, bil plačnik davka še vedno jaz?

Ali je mogoče stvari urediti tako, da bi davek za celotno stanovanje plačala samo partnerka, ki prebiva v stanovanju?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

predlagamo, da o tem povprašate na DURS. Menimo pa, da bi v vašem primeru to moralo veljati, saj ji vi kot lastnik 1/2 stanovanja tako ne morete podeliti služnosti na celotnem stanovanju, oziroma ji boste služnost podelili na svojem deležu v celoti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor. Na DURS-u so odgovorili sledeče:

“Služnost je možno urediti samo za celotno nepremičnine, kar pa v vašem primeru ni možno saj sta s partnerko lastnika vsak po polovico nepremičnine. Služnost lahko v tem primeru uredite le za tretjo osebo.”

Edina možnost bi v naši situaciji bila podelitev služnosti otroku, ki pa je še mladoleten. Ali je dovoljeno služnost podeliti mladoletni osebi?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

Ustanovitev osebne služnosti na celotni nepremičnini pomeni, da je pravica uporabe tuje stvari ali
izkoriščanje pravice prenesena na imetnika osebne služnosti. V primeru osebne služnosti na celotni
nepremičnini to običajno pomeni, da lastnik v tej nepremičnini ne more prebivati. V vašem primer bi DURS glede na pojasnila, presojala dejansko stanje (torej ali gre za fiktivno prijavo stalnega
prebivališča lastnika ali za fiktivno ustanovitev osebne služnosti) in zavezanca določila glede na
ugotovitve. Načeloma pa je ustanovitev takšne služnosti možna.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni.

Mene pa nekaj zanima. Sem lastnica stanovanja in me zanima, če lahko dam osebno služnost osebi, ki je v osebnem stečaju in ima dolžnike. Se potem lahko njegovi dolžniki vpišejo na mojo nepremičnino?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

v postopku osebnega stečaja mora stečajni dolžnik dati tudi podatke o tem ali ima na kateri nepremičnini stvarne pravice, med katere spada tudi služnost stanovanja.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close