Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Davek na nepremičnine – ste si ga izračunali?

Davek na nepremičnine – ste si ga izračunali?

Zadnjič v družbi smo besedovali o davku na nepremičnine in strahu, kaj bo, ko bo / če bo.
In se je izkazalo, da se v družbi vsi bojijo davka in silne cifre so padale na mizo.

Ali si ga je kdo dejansko izračunal? Evo, če napišete občino bivanja ter znesek, ki ste ga prejeli kot oceno vrednosti nepremičnine iz GURSa, vam lahko brezplačno naredim izračun.

Aja, pa nisem agitator, samo državljan, ki ima dosti tega, da smo vsi proti, pa čeprav ne vemo, proti čemu. Kasneje pa še kakšno o sosedski pomoči 😉

Kako si pa lahko izračunaš davek, katerega davčna stopnja še ni določena? Če seveda misliš na davek po novi, še ne sprejeti zakonodaji.

Sicer pa davek na posest nepremičnin nekateri že plačujemo po obstoječi in še vedno veljavni zakonodaji. Ni nič novega.

Tako je, sprašujem, če ste si ga izračunali po predlogu nove zakonodaje, ki še ni sprejeta. In ponujam izračun tistim, ki si ga še niso in se ga bojijo.

Daj ti raje objavi link, kako se ga izračuna – ne bom osebnih podatkov pisala, me pa zanima, ker imam po novem 2 stanovanji (eno podedovala).

Problem izračuna je samo v tem, da so občine objavile, kakšno davčno stopnjo bi zahtevale za eno ali dve leti, ne vem natančno, za kasneje pa to ni jasno. Pri naši občini bi bil zaenkrat davek dokaj primerljiv z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča, kako pa bo čez nekaj let, pa itak nihče ne ve. Le da bo več, smo vsi prepričani …

Predlagana lestvica
Primer Ljubljane:
Stopnja 0,056 %
Vrednost nepremičnine: 150.000 EUR

Izračun: 150.000 x 0,00056 = 84 EUR letnega davka na nepremičnino.

Izračunaš glede na to, kje je nepremičnina, ne glede na to, kje stalno prebivališče lastnika.

Pa še potrditev, če ne verjamete
Primeri izračunov

Sem razmišljal in potem bral. Enotno mnenje je, da si bodo občine po začetnem obdobju obdržale minimalno stopnjo. V čem je trik? Župani se ne bodo izpostavljali z višanjem davkom, ki so v njihovi pristojnosti. Pustili bodo raje, kot je, za prazno občinsko blagajno pa okrivili državo, ki jim daje premajhno dotacijo za (večinoma nesamozadostne) slovenske občine.

Preden bo ta zakon sprejet, bo preteklo še precej vode in sploh ni rečeno, da bo sprejet v obliki, kot jo ti tu opisuješ. To je samo predlog te vlade, za katero pa je trenutno precej bolj verjetno, da bo razpadla, kot pa da bo spravila ta predlog skozi parlament.

Tako da se je brez veze za sekirati (če bi se že kdo).

Jaz sem za svoje nepremicnine naredil ta izracun ze nekaj casa nazaj. Kljub nekaj neznankam (dolocitev % davka, ki je v obcinski pristojnosti) – izracun ni dal nekih alarmantnih stevilk in je bil rezultat primerljiv s placilom prispevka za stavbno zemljisce zdaj.

Torej dalec od tega, kar se je pisalo nekoc, da bodo ljudje samo zaradi tega davka prisiljeni prodajati nepremicnine.

Problem je v tem, da ljudje SE sekirajo (saj ti pravim, informacija iz omizja). Vsaka taka stvar, ki pa jo mediji prenapihnejo, pomaga k vsesplošnemu stanju apatije in brezizhodnosti. Apliciraj na pretekle in bodoče referendume… Kako naj se kaj premakne, če smo (včasih upravičeno, včasih pa tudi ne) proti vsemu proti…

Zakaj pa vzameš glih Ljubljano, ki ima zelo nizko stopnjo? Že tvoj link pravi:
“V Mariboru je za 200 kvadratnih metrov veliko hišo v povprečju treba odšteti 220 tisoč evrov. Davčna osnova bi v tem primeru tako znašala 176 tisoč evrov, pri 0,085-odstotni obdavčitvi, ki bo po novem veljala za Maribor, pa bi morali plačati približno 150 evrov davka. To pa občutno presega znesek nadomestila za stavbno zemljišče, ki je do sedaj za omenjeno hišo v Mariboru znašal okoli 100 evrov.”

Isto sem jaz ugotovil za svojo nepremičnino, v enem provincialnem kraju. NUSZ je bil doslej kar nizek, okrog 50€, nepremičninski davek pa bo, če bo to obveljalo, okrog 100€.

Še nobenega davka se ni uvajalo zato, da bi država pobrala manj :). Zakaj ga uvajati, če od njega ni koristi? Jasno je, da bo pobranega več, mogoče bo ponekod primerljivo z NUSZ, marsikje pa bo višji.

Mogoče da so kje anomalije. Ampak, 50 EUR več za nekoga, ki ima nepremičnino vredno 176.000 EUR – ga bo pahnilo to v eksistencialno stisko? Ali bo to le hrana za brezkončna omizja in gostilniške debate?

Ne gre se za to, da koga pobralo zaradi tega davka, ampak za preprosto vprašanje: “Koliko je dovolj?”. Resno, kdaj bo država imela dovolj? Nikoli, zato se je potrebno na vsakem koraku boriti proti novim davkom. Itak zmagati ne moreš, ampak je pa le dobro, da je državi tako početje močno oteženo.

He he, odgovor na tvoje vprašanje je nekje med znanostjo in umetnostjo 🙂 Ampak davek na nepremičnine je zasnovan na realni podlagi in predmeta obdavčevanja ni moč kar tako skriti (kot je to npr. pri prispevkih, davku na dobiček, gostilniških računih,..).
Dokler se ga ne bo nateklo dovolj od tam in dokler ne bodo sodišča opravila s tistimi, ki dajejo slab vzgled, bi se pa lahko vsaj kaj premaknilo z mrtve točke.

Retoricen odgovor na retoricno vprasanje, kdaj bo imela drzava dovolj ? Takrat, ko bo zapolnila proracunsko luknjo…

Mislim, da je eden od ” stosov ” nepremicninskega davka ta, da se denar predvsem v obcinske in ne v drzavni proracun. Jasno – obcine si ne zelijo izpada priliva v njihove proracune, zato, ce je hisa v Prekmurju 5x manj vredna kot podobno velika hisa v Piranu, je potrebno imeti % davka glede na vrednost nepremicnine imeti vecji v Prekmurju kot v Piranu, da se doticni prekmurski obcini ne bi zmanjsali prilivi v proracun. O cemer drzava razmislja pa je, da bi zakonsko navzgor omejili %, ki je podlaga za izracun in je v pristojnosti obcine in da si tega ne bi zmisljeval popolnoma svobodno vsak zupan.

Prav zaradi takih, kot so nekateri v tej temi, smo prišli na lestvico najbolj obdavčenih narodov:
http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes-misery-index-oped-cx_ja_0503misery_slide_2.html

Slika dobro ponazori, kaj smo: ene ovce. Kar ne morem verjeti, da nekateri še podpirajo uvedbo novega davka.

Občina v okolici LJ, zdaj res plačujemo nizko NUSZ, ker nimamo praktično nobene infrastrukture, po novem predlogu bi bil davek štirikrat višji (s tem, da so nam nepremičnine ocenili itak dražje, kot so trenutno cene v LJ – halo!!!).
V občini mojih staršev bo pa davek nižji od trenutnega nadomestila. Vsaj v njihovem primeru. Hiša je razmeroma realno ocenjena, čeprav mislim, da bi se v pravem trenutku dalo iztržit tudi kaj več.

Vsi tisti, ki menijo, da 50 ali 100€ ni nič takega, naj vsako leto nakažejo ta znesek na moj račun.

🙂

:)[/quote]

Hm – no – tu gre za mesanje razlicnih stvari, ceprav je stos dober. Mnenje, da 50 ali 100 EUR ni nic takega, je misljeno relativno glede na vrednost nepremicnine. V EU je kar nekaj drzav, kjer bi za enako vrednost nepremicnine kot npr. v LJ placal letnega nepremicninskega davka vsaj 5 – 6x vec. Seveda – Slovenec bo takoj rekel: ” lahko njim, ko imajo vecje place in naj pac placajo vec. ” Vendar ne gre za isto zadevo – davek je davek na nepremicnino in ne na placo.

Jaz se pridruzujem mnenju, da kdor ima nepremicnino vredno 100, 200 ali vec kot 200.000 EUR pac mora imeti dovolj da jo tudi vzdrzuje, placuje redne stroske in tudi davke.

Pri nas predlagana davčna stopnja 2x višja kot v LJ. Smo na vasi, kjer se nepremičnine prodajajo za majhen denar, nobene infrastrukture. V radiju 50 km nobenega nakupovalnega centra, kar pomeni da moraš za nabavit npr. čevlje naredit skoraj cel projekt. Služb pri nas ni.

Naša nepremičnina ocenjena več kot še enrat toliko kot je njena dejanska tržna vrednost. Poleg tega je skoraj polovica te neprimičnine poslovni prostor, za katerega smo že sedaj plačevali 2,5x več kot za stanovanjski del. ampak sedaj naj bi bil ta faktor 5x. Če bo res tako, kot je v predlogu zakona, bomo mi osebno močno preplačali trenunto nadomestilo za stavbno zemljišče.

Gre za primerjavo BRUTO /NETO plač, ne splošne obdavčenosti. Tukaj se povsod slabo odrežemo in potrebno je plače razbremenit ter obdavčevanje vezati še na druge stvari. s tega vidika je davek na premoženje/nepremičnine koristen. Zakaj že gre Secop iz Črnomlja na Slovaško?

Pa ste se pritožili na GURS glede vrednosti nepremičnine?

Pa ste se pritožili na GURS glede vrednosti nepremičnine?[/quote]

Smo. Ampak dvomim, da bomo uspeli. So nas pač vse skupaj na tem področju dali v tak rang, ne samo nas.

Pa ste se pritožili na GURS glede vrednosti nepremičnine?[/quote]

Smo. Ampak dvomim, da bomo uspeli. So nas pač vse skupaj na tem področju dali v tak rang, ne samo nas.[/quote]

Tudi jaz sem spisala pritožbo, za dokaz realne cene navedla zadnje vrednosti, po katerih so bila v okolici prodana podobna stanovanja … Samo resno dvomim, da bo kaj pomagalo. Ampak saj bi jim moralo biti jasno, da stanovanje nekje na podeželju nima takšne tržne vrednosti kot v LJ.
Ne vem, ali se je pritožil še kdo drug. Sem jih nagovarjala, samo ljudem se ne da ubadat s tem. In če je moja pritožba edina, bo šla mimo. Mi gre pa na živce, ker so eni že vnaprej, še preden so bile znane stopnje, imeli toliko za povedat in kako jih je strah, koliko bodo plačevali, potem se jim pa še par klikov na netu ne da naredit.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close