Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine

Za sina bom kupila stanovanje, ker se mi je ponudila izjemna priložnost (predvsem cenovna), vzela bom kredit in ga tudi počasi obnovila. V tem stanovanju sin vsaj 10 let ne bo še živel, se pravi bo samevalo (oddajati ga ne mislim).
Stanovanje bo prepisano nanj, zanima me kako je potem z davkom na nepremičnine? Se ga isto plačuje, pa čeprav je stanovanje pisano na mladoletnega sina?

Če sin v stanovanju ne bo imel prijavljenega stalnega bivališča, bo moral plačevati davek na lastništvo nepremičnine.

hja, v vsakem primeru bo nekdo moral plačevati davek, a ne. saj se tudi ona ne more razcepit in prijavit na dveh naslovih.

jaz osebno ne bi pisala stanovanja na sinovo ime. če je sin mladoleten, potem z njegovo lastnino upravlja CSD. kaj pa če čez tri leta zaideš v hudo finančno stisko in se lahko rešiš zgolj s prodajo stanovanja?
če bo pisano na sina, tega niti slučajno ne moreš naredit.

pa še takega mnenja sem, da ni ravno dobro, če otrokom vse stlačiš v rit…

Zakaj sem se tako odločila, da kupim stanovanje je pač moja izbira. Mojemu sinu ni bilo lahko v življenju in bi mu vsaj s tem rada pomagala.
Me pa še nekaj zanima, ali lahko vzameš hipotekarni kredit na to stanovnanje, ki ga bom kupila, stalnega prebivališča pa ne bom imela tam, ampak tukaj kjer s sinom dejansko živiva?

Davka ni treba plačevati, če zadevo zastavite malo bolj pametno. Če boš ti kupila stanovanje, ga seveda kupi na svoje ime, saj je to bolj pametno zaradi tebe in zaradi sina. Potem pa prijavi sinovo (ali moževo) stalno bivališče v tem novem stanovanju in ti davka ne bo treba plačevati. ZAkonec in otroci se štejejo za ožje sorodnike in če le-ti bivajo v tvoji nepremičnini, si davka oproščena.

Hipotekarni kredit lahko vzameš na nepremičnino, ki je v tvoji lasti, bivališče tu nima veze.

Če boš hotela jemati hipotekarni kredit na nepremičnino, ki bo v sinovi lasti, boš potrebovala soglasje CSD in sploh bodo komplikacije.

Ja, mislim, da to pri banki ne bi šlo skozi. Sicer pa lahko kasneje naredite prepis z darilno pogodbo, ne stane toliko, da bi zaradi tega obubožali.

če bo stanovanje sinova last, tega seveda ne moreš naredit… a ne. ker ti sin kot mladoletna oseba ne bo mogel dati soglasja za obremenitev nepremičnine brez soglasja CSD.

Daj, ne bodi nora in ne sili z glavo skozi zid. kupi stanovanje, ampak v svojem imenu in zase, ne pa za sina. še vedno ga mu lahko podariš, ko bo polnoleten, do takrat pa imaš uiber preveč komplikacij, če mu ga misliš kupovat….

Ti ga kar kupi sinu.Boš vsaj pazila nato, da ne postane narkoman ali igralec rulete ali pokra. Da ga ne proda, čim bo polnoleten.
Davek se bo pa obračunal in ga bo treba plačat.

Če ga bo kupila na njegovo ime, ga bo seveda lahko prodal prvi dan, ko bo polnoleten. Pa če bo ona za ali proti, je to čisto vseeno.

Mene pa zanima če kdo ve,kolikšen je davek na prodajo nepremičnine v primeru 10letnega lastništva?ali kje lahko dobim te podatke?zelo hvaležna vam bom za odgovore,ker se zakon tukaj skoz nekaj spreminja.Hvala…:)

Zakon se nič ne spreminja.
Če ste kupili nepremičnino pred letom 2001 potem plačate samo davek na promet z nepremičninami (2% od prodajne vrednosti). Davka na dobiček od prodaje nepremičnine ne plačate.
——————————
Davčne stopnje za davek na dobiček od razlike med prodajno in nakupno ceno so:
do 5 let 20%
5-10 let 15%
10-15let 10%
15-20 let 5%
več kot 20 let ni davka

Hvala za odgovor.zakon se je okoli tega nekaj spremenil,saj je o tem bilo pred dvemi leti veliko govora,kako bodo višji davki tudi na prodajo oziroma nakup nepremičnin.Za tisto zgoraj napisano tabelo sem že slišala in tisto je mišljeno v letih od dneva nakupa.Če stanovanje prodamo 20let po našem nakupu,potem davka ne plačamo.V ostalih primerih pa je tako kot si napisal.Sem te malo popravila,za vse tiste ki bodo brali,da vedo zakaj se gre,ker nisem tega napisal.Sicer pa je stopnja davka v mojem primeru 2%,ampak za vse tiste ki tega ne vedo..davek za prodajo novogradnje je nekoliko višji,koliko,pa ne vem natančno,je pa zagotovo več.Pa še to..za vse tiste,ki vas zanima.Davek na prodajo poravna prodajalec,razen če ni dogovor drugačen,vendar je treba paziti,ko strošek pogodbeno prepišemo na kupca,da ga bo ta res plačal,saj sicer kljub dogovoru in pogodbi,dolžijo vas,torej prodajalca.Pa veliko sreče pri prodaji ali nakupu stanovanja!

Don’t wory,be happy!….;)

Ne mešat jabolk in hrušk.
Eno je davek na promet z nepremičniami 2%
Drugo je DDV za novogradnje 8,5%
Tretje je davek od dobička doseženega ob nakupu in prodaji nepremičnine. do 20%
Obstaja pa tudi možnost oprostitve tega davka. Če imate prijavljeno stalno bivališče in če dejansko bivate v tej nepremičnini vsaj tri leta pred prodajo ste oproščeni davka na dobiček.oba pogoja morata biti izpolnjena za oprostitev.

Pa še enkrat te stvari se niso nič spremenile že več let.

Kar se tiče tega kdo plača davek na promet z nepremičninami je pa tako. Brez potrdila da je davek plačan vam notar sploh ne bo overil pogodbe tako da ni treba biti nič pazljiv ker drugače sploh ne gre.

Saj ne mešam nobenih jabolk in hrušk.Vse sem lepo in nazorno napisala in razložila tako,da se razume.Vsi vemo da so davki na vse..na nakup,na prodajo,…

Ta je pa dobra…ženska sprašuje, odgovarja sama sebi potem pa še kritizira, tiste ki ji povejo kako je v resnici.

Ne, tvoje sploh ni nazorno napisano in razloženo. Ni jasno, kateri davek je in kdaj.

To se lahko reče za odgovor mp25, kjer je točno zapisano, kateri davki nastopijo ob nakupu/prodaji nepremičnine, vključno z oprostitvami.

O ljubi bog…človek ne sme več napisati tistega kar misli.Jaz sem spraševala eno,pisala in dala nasvet za drugo,seveda povezano s prodajo nepremičnine.Napisala pa sem zelo nazorno in če kdo tega ne razume,je to samo njegov problem,ne moj.Vsak se lahko vključi v debato,ne glede na to ali ga kaj zanima ali ne..ni pa treba pljuvati po nekom,ki napiše nekaj kar nekomu ne paše.Sploh ne vem kaj se ima za oglašat ravno tisti,ki ima sam s sabo največje probleme,naj jih najprej razčisti pri sebi,potem naj pri drugih išče napake in jih kritizira!!!!!!!!!

O kakšnih težavah govoriš? Mi lahko pojasniš, da bi jih lahko rešil?

Suz..bravo,se povsem strinjam s tabo,ker ne dovoli si,da drugi hodijo po tebi.Moški pač nikoli ne bodo priznali,da ima kdaj bolj prav ženska.Vse si zelo lepo in jasno razložila,a če oni ne znajo napisanega razumeti,predlagam da si preberejo tolikokrat,dokler ne bodo razumeli.Če pa še takrat ne bodo,potem pa boljše da ta forum ne obiskujejo več!!!!!Pa še napadat so te začeli povsem brez razloga..nič slabega nisi napisala,pa so se kr spravli nate!!!grozaaa in sramota za njih……………………

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close