Davek + nekaj kratkih vprašanj
Pozdravljeni,
imam nekaj kratkih vprašanj glede računovodstva. Morda mi lahko kdo pomaga. Dolgo že imam odprt S.P., vendar nisem davčni zavezanec, ker ne presegam meje prihodkov.
Sedaj sem pa v dilemi, ker bi nabavljal določene stvari iz tujine in so mi nekateri povedali, da moram pred tem postati davčni zavezanec.
1) Torej prvo vprašanje, če nabavljam iz tujine (Anglija), ali moram postati DDV zavezanec? Podjetje od katerih bi dobavljal, so mi namreč povedali, da lahko, vendar bom pač plačal njim davek (njihova cena + DDV). Je to legalno ali moram vseeno postati DDV zavezanec, če poslujem s tujino?
2) Nakupim si določeno zalogo, ki jo bom dalje prodajal. Potem pa nekaj izdelkov iz te zaloge uporabim sam. Kaj potem samemu sebi izstavim račun? Vem, da je smešno, vendar me zanima kako je s tem.. 🙂
3) Nakupil sem določeno zalogo. Ali je lahko zaloga knjižena kot “zaloga” ali mora biti dejansko knjižena po artiklih. Np. na zalogi je 10 paštet, 5 literskih kumar, 5 pol-literskih kumar…
4) Ali lahko prodam določen artikel, ki ga nisem kupil preko dobavnice (oz. računa), ampak ga samo prodam dalje – kje sem pa tisto stvar dobil pa ni nikjer knjiženo…? Bom na novo napisal to vprašanje, če ne boste razumeli 🙂
Ok, imam še več vprašanj, vendar za začetek “samo” tole.
Hvala in lp 😉
Pozdravljeni,
imam nekaj kratkih vprašanj glede računovodstva. Morda mi lahko kdo pomaga. Dolgo že imam odprt S.P., vendar nisem davčni zavezanec, ker ne presegam meje prihodkov.
Sedaj sem pa v dilemi, ker bi nabavljal določene stvari iz tujine in so mi nekateri povedali, da moram pred tem postati davčni zavezanec.
Ne, ne rabite postati DDV zavezanec, je pa res da boste morali plačati davek. Če gre za pretok blaga znotraj EU in sta dobavitelj in prodajalec zavezanca, promet ni obdavčen.
Ne izstavite računa, ampak naredite neko interno izdajnico, s katero zmanjšate zalogo blaga in poknjižite lastno porabo.
Zalogo morate voditi posebej. Če tega ne naredite boste tudi prodali lahko samo cel paket in ne samo kumar, kot ste napisali. Zalogo poknjižite na 660 in potem posebej vodite zaloge.
Česar ni na zalogi ne morate prodati, le če gre za storitev. Nek dokument morate imeti na podlagi katerega prevzamete blago na zalogo.
Ok, imam še več vprašanj, vendar za začetek “samo” tole.
Hvala in lp 😉
Zdravo,
@Vojka, najlepša hvala za trud in odgovore. Mi je že bolj jasno. 🙂
5) Kaj pa v primeru, da nekdo vrne blago, jaz sem pa že izstavil račun. Ali se potem zaloga spet poveča za tisto vrnjeno blago (verjetno že…) in kako se stornira račun?
6) Kaj pa če je blago pokvarjeno (vrne ga stranka ali pa sam ugotovim) in se ga mora odpisati? Da bi pa določen proizvod vračal dobavitelju, se mi pa ne splača. Se v tem primeru samo zaloga zmanjša, ali je potrebno spet kakšen papir in navesti zakaj je določen proizvod bil odpisan…
———
Do sedaj sem imel storitveno podjetje (in ga bom še zmeraj imel), vendar bom začel prodajati določene izdelke. Pri storitvah pa namreč ni bilo ne zaloge, vračanja izdelkov… zato so mi te stvari nove 🙂
lp
V takem primeru izstavite dobropis. Vnesete enako kodo artikla, količino v minus in enako ceno. Terjatev do kupca se izniči, blago pa se vrne na zalogo.
V tem primeru gre za kalo. Naredite zapisnik, poslikate blago (zberete dokazno gradivo) in blago odpišete. Vendar bodite pozorni, da tega ni preveč, saj obstajajo omejitve.
———
Vi kar vprašajte, zato pa je forum. Saj veste, celo življenje se učimo …
Lp [/quote]
Spoštovani
Pred kratkim sem odpr takorekoč popoldanski s.p. in nisem davčni zavezanec, zanima me kako je s tem: kupim material v italiji, avstriji, češkem, ali ga dobim/kupim z ddv-jem ali brez, namreč tukaj potem ga tudi ni na računu, ko ga napišem…
Ker niste DDV zavezanec, vam tuje podjetje proda svoje izdelke z DDV.
Ce bi bili zavezanec za DDV, bi vam ga prodali brez njihovega DDV, vi pa bili sami dolzni narediti samoobdavcitev pri nas.
Vendar pazite, v ZDDV obstaja meja, do katere lahko v EU nabavljate blago kot nezavezanec, potem pa je potrebno za take nakupe pridobiti posebno davno stevilko, torej se samo za dobave blaga iz EU registrirati za DDV. Za ves ostali promet ostajate nezavezanec.
Pozdrav,
Ta tema je vedno aktualna in me zanima sledeče:
Nisem DDV zavezanec, kupoval bom v Italiji in nekaj sem že kupil preko interneta (ebay). V Italiji so mi zaračunal DDV, ki sem ga pač upošteval pri ceni artikla in ga naprej prodal brez DDV seveda.
Kako pa je glede ebaya – kupil sem artikle, manjša testna vrednost, slabih 30 €, kjer nisem dobil računa oz. računa z DDV, samo pač Order confirmation od ebaya in paypal potrdilo, vse brez DDV. Ali lahko to naprej prodajam končnim kupcem, brez DDV seveda, ker nisem davčni zavezanec?
Saj kako je sploh s tem, ko kupujemo na Kitajskem in ZDA in ni kakšnega pravega računa z DDV?
Forum je zaprt za komentiranje.